söndag 10 september 2023

Turkiet säger...

Gör si gör såUngefär: "Erdogan sa att Sverige måste uppfylla några av de löften man givit innan han kunde skicka Stockholms Nato-ratificeringsprotokoll till det turkiska parlamentet.

"Jag hade ett kort möte med Biden om vår F-16-begäran. De har upprepade gånger sagt att det är knutet till Sveriges Natoanslutning. De fortsätter att säga det." 

"Om du knyter F-16 till Sverige och säger att du har en kongress för att överväga detta, så har jag min egen kongress som är turkiska parlamentet. Jag kan inte ensam ratificera. Sverige måste ta några steg."


"Sveriges eventuella anslutning till Nato bestäms av det turkiska parlamentet",  upprepade president Erdogan.


Okej, det här ser ju vansinnigt dystert ut. Vilka är löftena man givit från Sveriges sida? Vilka är de steg som Sverige måste ta? Varför får vi inte veta!? Handlar det om att vi måste införa sharialagar, att anställa fler islamister i rådgivande position på våra myndigheter, eller vad? Handlar det om den turkiske presidentens oväntade utspel angående att förenkla vägen för Turkiet in i EU, och hur kan det i sådana fall handla om just Sveriges "löften" eller "steg"?

Kanske har Turkiet aldrig haft för avsikt att godkänna Sverige i Nato, kanske allt bara handlat om att utnyttja situationen till Turkiets fördel så mycket som möjligt och så länge det går. Kanske den turkiske presidenten bara fejkat rakt igenom, så även "handslaget i Vilnius" (specifikt datum för när han skulle uppmana parlamentet att godkänna Sverige fanns ju inte)? Kanske spelar det till slut ingen roll vad Turkiets utpressningen handlar om, vilka kostnader och eftergifter det blir för oss. Om Turkiet kommit överens med kompisen Ryssland om att hålla Sverige utanför Nato, eftersom Kreml planerar en rysk militär specialoperation här efter Ukraina, så kanske allt annat bara var spel för galleriet? Och som någon klok människa skrev, om ryssarna behandlar ett broderfolk såsom de gör i Ukraina, hur tror ni då de kommer att behandla oss?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!