torsdag 21 september 2023

Bokmärkt: Separatismen i Sverige



Uppmärksammade en spännande ny bok med publiceringsdatum denna månad:

Separatismen i Sverige av Per Brinkemo, Sofie Löwenmark, Juno Blom, Maria Wallin, Magnus Ranstorp, Robert Hannah, Mauricio Rojas.


Beskrivning (Timbro förlag):

"Separatism är motsatsen till det öppna samhällets frihetsbejakande mångfald. Dess syfte är att skapa öar av enfald och ofrihet, ett ”motsamhälle” där det råder en parallell maktordning. Separatister vill kontrollera: det egna territoriet, dess invånare, deras livsstil och tankevärldar.

Denna bok anlägger ett brett perspektiv på separatismen i ett svenskt sammanhang. Islamismen ges ett stort utrymme, men här uppmärksammas även andra religiösa inriktningar, klanvälde, hedersförtryckande miljöer, gangstergäng och andra former av separatism. Dessutom behandlas separatismens påverkan på det akademiska och politiska livet liksom dess koppling till social utsatthet, segregation och utanförskap."


En bok som känns nödvändig att läsa och uppmärksamma. Ämnet behöver verkligen lyftas fram. Mycket har gått väldigt fel, väldigt länge. Man undrar om det ens går att vända, när allt är som det nu är?

Turkiets president och ayatollorna i Iran representerar politisk islam. Turkiet har vår Natoansökan som gisslan. Religionen islam har ett helt lagsystem som även omfattar kultur och ekonomi. Den som är emot islams lagsystem menas vara emot själva religionen och beskylls för att därmed vara "islamofob". Irakierns koranbränningar i Stockholm denna sommar blev ett ess i rockärmen för Turkiets president till att hetsa radikala islamister mot Sverige och beskylla landet för islamofobi.

"He is a weak ruler who needs religion to uphold his government; it is as if he would catch his people in a trap."

― Mustafa Kemal Atatürk

Xenophobia, Islamophobia (främlingsfientlighet, islamofobi) har nått oacceptabla nivåer, sa president Erdogan till FN:s generalförsamling. Populistiska politiker i många länder fortsätter att leka med elden genom att uppmuntra dessa farliga trender, varnade han hotfullt.

Det är farligt tider. Utelämnade till farliga personers nyckfullhet nu. Socialdemokraternas hatfyllda retorik och ständigt upprepade talepunkter gör saken ännu värre, inklusive public service som också tycks ha gått i opposition tillsammans med S och MP. Ett svårt läge. Ett läge som säkert kan få separatismen att stärkas.

Tragisk situation i en slags rävsax... att skriva av sig på bloggen kan man förstås göra, uppmärksamma en ny bok, en ny film, hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!