tisdag 5 september 2023

Agenda

Så, nu har jag fått söndagens omdiskuterade Agenda (SVT) i textformat och tagit del av vad oppositionsledaren sa om lagändringar och yttrandefrihet. Och, om jag fattade det hela rätt så kunde koranbränningar upphöra om SD-partiledaren sa till sina sympatisörer och medlemmar (fast vad hon inte sa var att den ena av sommarens koranbrännare hade ansökt om att få bli medlem i Socialdemokraterna) att sluta bränna koran. Och i sådana fall behöver vi väl heller inte ändra i lagarna? Bland annat sa hon såhär (liknade mycket det hon tidigare sa i Aktuellt, nämnt här), SVT:s käre ledare:

"Vi Socialdemokrater sätter ju alltid Sverige och svenska folkets bästa i första rummet. Det är därför vi har presenterat förslag på vägar som vi tror skulle kunna vara möjliga för Sverige. Jag tycker också att det är viktigt att understryka att det är inte så att det svenska folket har rest sig upp och börjat bränna koraner, utan det handlar ju om två personer som båda har koppling till Sverigedemokraterna och just nu är det en person som varit medlem, är medlem, i Sverigedemokraterna."

"Jag vill bara tydliggöra att det är på det här sättet. Det som är, jag menar, den bästa vägen framåt nu, det vore om Jimmie Åkesson helt enkelt sa till sina medlemmar och sympatisörer att de skulle sluta och bränna koranen och att ordförande i Sveriges Rikdags Justitieutskott Richard Jomshof slutade uppmana och heja på koranbränningarna."

Om tveksamheter kring ändring av lagar för att ge vika för och blidka diktaturer och terrorister:

"Jamen det är ju högst relevanta argument. Eh. Därför tycker jag också det bästa vore ju om Ulf Kristersson kunde säga till Jimmie Åkesson: Be nu dina sympatisörer att sluta bränna koranen på det här sättet. Det är en fara för vårt land. Det är liksom en säkerhetsrisk för vårt land det som pågår och det som hejas på av ledande sverigedemokrater. Men det är en relevant synpunkt och självklart ska vi inte ändra lagstiftningen på ett sätt som vi inte är bekväma med eller som vi tycker är bra och det är just därför vi är lite kritiska till eller skeptiska till den utredningen som regeringen har tillsatt, eftersom den per definition när man ska ta hänsyn till rikets säkerhet så gör man sig väldigt sårbar just för påtryckningar från andra länder."

"Om man säger att om en utländsk terrororganisation hotar Sverige ifall man genomför en demonstration, ja, då får man inte genomföra den demonstrationen. Det blir nästan som en uppmaning till andra länder att hota Sverige. Dessutom skulle man hamna i den lite konstiga situationen att det skulle vara tillåtet att bränna bibeln men förbjuda att bränna koranen."

"Jo, men det är ju såhär, vi har ju yttrandefrihet i Sverige och det är ju något som vi socialdemokrater står upp för, och stått upp för sen vi bildades. Det är en väldigt viktig fråga för oss. Men det är ju också så att vi har inskränkningar i yttrandefriheten, eh, på flera olika sätt. Ett sätt som tidigare var, var att man inte fick häda, man fick inte tala illa om religion eller skämta om religion. Det var ju vi socialdemokrater som på 70-talet avskaffade den lagstiftningen, så det ska vara fritt att kritisera eller skämta om religion och det står ju vi upp för och tycker är viktigt. Det är självklart att man ska kunna göra satir av religion. Men när man avskaffade den lagstiftningen då pekade man just på hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende som två lagstiftningar som skulle ändå begränsa, eh, hur man skulle kunna uttrycka sig. Och det är där vi tycker att man borde kunna titta på om det finns justeringar att göra där för att den här typen av provokationer som syftar till att skapa konflikt och splittring, eh, om dom skulle slopas."

...

"Jo, det bästa vore, återigen, om Sverigedemokraterna kunde uppmana de här personerna att sluta bränna koranen, eh, men det vi tycker är väldigt olyckligt nu, regeringen utreder ändringar av ordningslagen. Vi tycker inte utredningen ska läggas ner men däremot har man ju väldigt lättvindigt avfärdat förslagen som vi har lagt som vi tror skulle kunna vara en mindre inskränkning än den som regeringen utreder. Men också en större möjlighet att gå igenom Riksdagen. Det, det, det, det tycker jag är konstigt att att de avfärdade det. Det var ju ett konstruktivt sätt att försöka hitta en väg framåt. Och jag tänker också på dom som avskaffade den här lagstiftningen på 70-talet, dom socialdemokrater som satt där då, ja, jag är inte alls övertygad om dom, om de hade vetat att det skulle se ut så här 2023, om dom ändå inte hade tänkt att det där kanske inte var sånt som skulle vara tillåtet."

"Vi har försökt peka på två områden som vi tror är bättre. Och det är verkligen inte bra för Sverige att Ulf Kristersson viftar bort det. Jag kan inte se att vifta bort det är det som, som, sätter Sverige och det svenska folket främst."


Varken omnämnda Ulf Kristersson eller Jimmie Åkesson fick vara med och kommentera det hon sa i programmet.

Försöker verkligen på det här sättet förstå varför opinionsundersökningar gång på gång visar hur högt förtroende S-partiledaren har. Jag förstår verkligen fortfarande inte. Förutom lögnerna tycker jag den svamliga svadan är både tjatig och tjurig. Förlåt så mycket.Om Botkyrka-ämnet (i 1.5 år har det tydligen pågått nu, and still going strong). S-partiledaren:

"Det är partimedlemmarna där som har valt, väljer sin ledning i partiet. Det har ju varit en personkonflikt i Botkyrka under väldigt väldigt lång tid. Och det har varit uppslitande och jag är den första att beklaga att det man nu i det här läget att, att personer väljer att ha lämnat partiet. Jag hoppas naturligtvis att det här är en situation som kan lägga sig. Jag är den första att hoppas att de här medlemmarna kommer tillbaka."

"Såhär. Vi har ju 290 kommuner och som partiledare känner inte jag, vet inte exakt vad som händer i varenda av de här kommunerna, utan det är ju partidistrikten som är de som har, eh, bättre insyn och kontroll vad som händer."

"Det är klart att jag har, att jag har en inblick i vad som händer i Botkyrka. Men vad som ligger bakom just det här, eh, som har kommit den här veckan, det har ju, jag har ju jobbat ganska mycket med säkerhetsläget den här veckan. Och det tycker jag det är viktigt att säga att det är liksom inte jag som tillsätter dom, eller avsätter, ledare i våra kommuner, utan det är dom som är medlemmarna i den kommunen. Här har det ju då varit val i Botkyrka där medlemmarna, där man valt en annan kommunledning än vad man hade tidigare."

"Såklart, Åsa Vestlund som är ordförande i Stockholms läns partidistrikt är den som bäst svarar på just den frågan."

"Ja där är det ju. Partiet är uppbyggt, först, eh, i kommuner, så finns det socialdemokratiska arbetarkommuner, och så har man på distriktsnivån, och där är det distrikten som har tillsyn över arbetarkommunerna. Så att där är det ju dom som kan stötta arbetarkommunen i tuffa situationer och det har de ju också gjort här och nu."

Fritidsgårdar.

"Det är ingen som vill återstarta de här stängda fritidsgårdarna och det finns  ju ingen, inga planer på att återstarta dem. Så där finns ingen konflikt. I den här personkonflikten som har varit har det kommit många anklagelser från, eh, mellan varandra, som det ofta är i personkonflikter och det är något som partidistriktet har försökt hjälpa till att hantera. Precis på det sätt som partidistrikt är ansvariga för."


Puh.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!