måndag 4 september 2023

Martin, Metro och Magnus

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är M:



Författarnamn:

Martin Kragh. T.ex. Det fallna imperiet (2022). Ska även låna uppdaterade versionen (2022) av den första upplagan Rysslands historia : från Alexander II till Vladimir Putin, som publicerades hösten 2014. I journalisten Jessikka Aros bok Putins troll finns en gedigen genomgång av hur rysk påverkan ligger bakom narrativ och desinformation om Kragh, som sen spridits vidare av Aftonbladet Kultur. Gå inte på sådant som skrivs i kvällstidningarna. Martin Kragh är en av Sveriges främsta Rysslandskännare och den mest trovärdiga analytikern vad gäller politisk och ekonomisk utveckling i Ryssland. Det fallna imperiet var för övrigt 2022 års bäst säljande fackbok - läs den!



Titel:

Metro 2033 (Dmitrij Gluchovskij), första delen i Metrotrilogin:

Kärnvapenkrig har ödelagt jordytan och gjort den obeboelig för 20 år sedan. Året är 2033 och människorna, som när det hände flydde ner i Moskvas tunnelbana, har bildat samhällen vid dess stationer. Metron är en miniatyr som samlar olika ideologier på olika linjer eller stationer. Huvudpersonen Artiom, som bor på oberoende stationen VDNCh, får i uppdrag att vidarebefordra ett meddelande om hotande fara och tvingas ut på en färd genom metrons tunnlar och stationer. På sin väg stiftas bekantskap med ett antal olika personer och platser, var och en med sina olika åsikter och livsåskådningar, samtalen blir många och spännande, liksom den farofyllda vägen genom metron.

Numera lever Dmitrij Gluchovskij i exil och har skrivit ännu en trilogi. Första delen: Utpost.

"I det krigshärjade Moskoviet ligger en liten by vid den kontaminerade floden Volga, en sista utpost mot vildmarken i öster. Bron över till den utplånade staden Jaroslavl bevakas dygnet runt, fastän befälhavaren hävdar att världen öster om Volga ligger öde. Varför stirrar vaktposterna så intensivt in i den täta dimman? Inte en levande själ har korsat bron på årtionden. Tills det en dag dyker upp en präst..."


På bokomslag (och författarnamn):



Magnus Ranstorp på omslaget till boken Från terrorns frontlinjer som kommer ut snart, närmare bestämt den 19 september. Magnus är docent i statsvetenskap och terrorforskare vid Försvarshögskolan, även särskild rådgivare vid EU:s Radicalisation Awareness Network, och ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademin.
"I många skeenden som påverkat säkerhetsläget i världen de senaste 30 åren har Magnus Ranstorp haft ett finger med i spelet. Från hemliga uppdrag som medlare i Mellanöstern, ledande internationella forskaruppdrag, expert vid 11-septemberkommissionen till att stå öga mot öga med världens mest eftersökta terrorister. Det offentliga intresset för terrorism följer i spåren av de fruktansvärda dåden, men Magnus Ranstorp har istället konsekvent försökt att se runt nästa hörn där ett hot kan ta form. Nu berättar han sin egen historia om uppdragen bakom terrorns frontlinje."
Också Ranstorp har blivit utsatt för Aftonbladets kulturredaktion: Försåtlig granskning ska sänka Ranstorps anseende - Doku.nu. Är det inte ryska troll så är det islamister (eller dessa i samverkan, eller deras nyttiga idioter) som försöker förstöra kunniga experters anseende för att kanske åstadkomma deplattformering. Vilket vi nog alla måste försöka se till att de misslyckas med. Krönikan av Magnus Sandelin i Doku är lång, men intressant att läsa.
"2017 kom Säpo med uppgiften att den våldsbejakande islamistmiljön i Sverige hade vuxit till 2000 individer, från att ha legat på bara 200 sju år tidigare. Samma år genomförde Akilov sitt terrorattentat i Stockholm."
Med den tillväxttakten undrar man förstås hur många sådana individer det finns i dagsläget och hur många nyttiga idioter de lyckas engagera. Man bävar inför vilka syften och mål de vill uppnå här, och vilka metoder de använder.


Finns mycket att undra över. Då är det bra med duktiga experter som Martin och Magnus.


2 kommentarer:

  1. Martin Kragh är duktig. trevlig att lyssna på.

    SvaraRadera
  2. ja, det är bra med Martin och Magnus. Metro - serien hade jag tänkt ta mig an någon gång

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!