onsdag 4 januari 2023

"En saga", Stephen King

En saga, Stephen King. Översättare: John-Henri Holmberg. Albert Bonniers Förlag. Antal sidor: 750. Utgivningsår: 2022. Originaltitel: Fairy Tale.


 


"Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

I början av coronapandemin frågade sig Stephen King: ”Vad kan jag skriva som skulle göra mig riktigt lycklig?” ”En saga” är det magnifika svaret på den frågan."
En saga som är precis så sagolik du bara kan önska. King levererar njutläsning stilsäkert och på det där unika sättet som bara kännetecknar just King i högform.

Som hundvän (och jag tänker även tillbaka på schäfrarna den här gången) blir det förstås något alldeles extra i och med Radar. Mycket igenkänning, allt med hunden beskrivs så otroligt väl och inkännande (men det finns också annat vad gäller karaktärerna som tyder på djup insikt om olika livssituationer). När Charlie och Radar för en period går skilda vägar i detta äventyr får jag erkänna det blir en viss saknad efter hunden. Ni som är hundägare, jag säger bara det: mycket känslosamt. Som i sagans värld är slutet lyckligt och bra, och jag är ju larvigt förtjust i just lyckliga slut.

Men ska nu inte avslöja för mycket om handlingen.

King bygger upp världar, stämningar och gestalter på ett genuint skickligt sätt. Det är fantasy men också skräck, av en författare med rutinerad dignitet (medkänsla och omtanke lyser igenom starkt i denna berättelse). Som vi är vana vid finns även den humoristiska touchen, här inklusive en lek med klassiska sagor och berättelser av H.P. Lovecraft. Upplägget med klassiskt suggestiva illustrationer inför varje kapitel förstärker det sagolika, det tidvis vackra och vänliga, tidvis ruggigt skrämmande, tidvis andlöst spännande.

Mycket effektfullt fängslande och storslagen saga - kliv in i den och upplev magin.


“Books are a uniquely portable magic.”

― Stephen King

 

Så sant.

Mer här på bloggen:

En smakebit på søndag 25/12 2022

Charlies lärdom i Empis

En smakebit på søndag 1/1 2023


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!