lördag 7 januari 2023

Chockvåg

 

 

"Min bror och pappa sprang tillbaka och sa åt alla att öppna munnen och hålla ner huvudet."


I slutet av Du vet inte vad krig är - En ukrainsk flickas dagbok låter Yeva Skalietska sina vänner få chansen att vara med i boken, meningen ovan är ur en av dessa berättelser. Just det där "öppna munnen" kan ju få oss att stanna upp, dessutom finns det en slutnot som förklarar:

"Chockvågen från en explosion orsakar en tryckvåg i kroppen. Om du har munnen stängd kan luften i dina öron och din mun inte röra sig fritt och dina trumhinnor kan spricka. I extrema fall kan luften i dina lungor punktera lungorna. Genom att öppna munnen ger du luften en möjlighet att ta sig ut ur kroppen och minimera skaderisken."


Inget barn borde behöva uppleva krig. Men i Ryssland verkar ju folk ha festat loss ordentligt i nyår medan barnen i Ukraina fått lida.
Det är så man mår illa.


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).Fler meningar finns här


5 kommentarer:

 1. Inget barn ska behöva lära sig såna saker! Ryssland är ett spännande land på många sätt, men just nu måste jag tyvärr säga att jag avskyr landet. Detta givetvis på grund av galningen Adolf Putin.

  SvaraRadera
 2. riktigt bra bok, läste med nioåringen

  SvaraRadera
 3. Den här boken dyker upp gång på gång - jag ska läsa den. Om jag törs ....

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Bra med förklaring till den öppna munnen! (nu har jag alltså tagit tag i den)

  SvaraRadera
 5. Man kan ju inte låta bli att undra om det verkligen är så ... Att det skulle vara farligt att ha munnen stängd alltså ...

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!