"Vi använder vanligtvis inte solrosfrön på det här viset i Ukraina. Vi brukar rosta dem med skal och sedan stoppa dem i munnen och med förfinad skicklighet knäcka skalen med tänderna och sedan spotta ut resterna. Jag måste ha ätit kilovis med solrosfrön under min barndom, jag saknar de mysiga kvällarna i köket när jag satt och läste i skenet från stearinljus (det var strömavbrott titt som tätt) och knaprade på solrosfrön. Släng inte vitkålsstocken – skär den i mindre bitar och ugnsrosta den tillsammans med armeniska ugnsrostade grönsaker på sidan 74."
Sid. 90; recept som följer; "Kålsallad med rostade solrosfrön", ur Mamusia : Det ukrainska köket (2022), Olia Hercules
Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.
Slavisk mat är generellt sett väldigt god. Skulle behöva mer uppmärksamhet.
SvaraRaderaOj så mycket solrosfrön, det hade jag inte fixat. Kålsalladen ser god ut
SvaraRaderaDen här boken står på min läs-lista, jag som är från Finland gillar maten från öststaterna. Solrosfrön oskalade åts även i Tunisien, såldes i små vagnar längs vägarna liksom rostade kastanjer. Men tunisierna spottade ut skalen direkt så gatorna var fyllda av dem...Tack för smakbit, nu måste jag se hur många som ska läsa boken före mig innan turen kommer till mig
SvaraRaderaDen har jag faktiskt missat. Ska ta och kolla upp den lite.
SvaraRaderaSpännande med recept!
SvaraRaderaKul med recept! Tack för smakbiten!
SvaraRaderai många länder spottar man ut skalen i frön och nötter, intressant kokbok
SvaraRaderaJag köper någon enstaka kokbok emellanåt men googlar ändå alltid på nätet när jag sen letar recept...
SvaraRaderaJag är lite som Bokdivisionen då jag också googlar på recept. Jag köper i stort sett aldrig kokböcker, men bläddrar en del i dem på jobbet. :) Tack för smakbiten!
SvaraRaderafina bilder . maten verkar jättegod. svärsonen skalade kikärtorna innan han rostade dem igår. jättegott. tack för smakebiten!
SvaraRadera