lördag 30 september 2023

Postapokalyptisk Minneslördag i Jaroslavl

 

"De tittar in i blinda fönster, återupplivar sina tidigare liv, skrattar åt problem som tycktes så oöverstigliga på den tiden, gråter över alla de som inte kan återupplivas, och så är det avklarat."


När folket från Utposten kanske tar en tur in till staden istället för till begravningsplatsen, i Dmitrij Gluchovskijs Utpost: första boken. Jaroslavl är en stad i... ja, det där onämnbara i öst. Fast romanen är ett fiktivt framtidsscenario. Verklighetens terrorstat i nutid vill jag inte längre veta av. Tycker synd om den befolkning där som fortfarande är normala och inte smittade av propaganda och rena lögner, en del i exil som den här författaren (som är så himla bra på att skriva spekulativ fiktion av det här slaget). Fast de andra tycks ha blivit fler? Hur är det möjligt? Är det så lätt att hjärntvätta folk? Kusligt!:


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


Sammanställning september



Lästa böcker

Sändebudet, Yoko Tawada

Fem systrar, Susanna Evert


Läst delvis

Rysslands historia : från Alexander II till Vladimir Putin, Martin Kragh

Helvetet på Paradisgatan, Stanislav Asejev


Filmer, tv-serier, dokumentärer


Jakten på den försvunna skatten (1981)
Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984)

Dokumentärserie: Kungen och Jag (2023)
Dokumentärserie: Kungens innersta krets (2023)
Dokumentärserie: Trump och lögnen som vapen (2022)





fredag 29 september 2023

Fyra spännande biopremiärer hösten 2023


15 september: Avgrunden (action, thriller, drama)



29 september: The Creator (action, drama, science fiction)



20 oktober: Nelly Rapp - Dödens spegel (familjefilm)



20 oktober: Karusell (skräck)


torsdag 28 september 2023

Höstsol och King

 


Sommaren stannar kvar.
Och King är King!













Fredsrosen blommar om. Må det betyda något.


måndag 25 september 2023

Philip K. Dick

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är P:


Författarnamn:

Amerikanska författaren Philip K. Dick (1928–1982) har varit med på Boktriss förut, kom då till D-dagen, och gör nu ett återbesök. Såklart sätter man inte P för ett av de mest välkända namnen inom science fiction-litteraturen. Under hans livstid publicerades 34 romaner, därefter ytterligare 12 romaner. Skrev även mer än hundra noveller.

PKD5302

Titel:

Palmer Eldritchs tre stigman av Philip K. Dick. Handlingen i Palmer Eldritchs tre stigman utspelas i en överhettad framtid, så het så det inte går att vara utomhus. Man försöker inspirera folk att flytta till Mars för att bli gruvarbetare, en deprimerande tillvaro i karg miljö.

  
På bokomslag:

Parasoll eller Paraply i förgrunden av Ubik av Philip K. Dick.
"Vad är Ubik? Ubik är just det du behöver när du känner att du behöver något. Känner du dig hängig, slö, nere – då behöver du Ubik.
Håller allting på att gå över styr, håller allting på att glida dig ur händerna – tänk då på att Ubik finns att ta till.
Men vad är Ubik? Hur känner man igen Ubik?
Ubik finns i så många former att du inte kan räkna dem alla."



söndag 24 september 2023

En smakebit på søndag: En julsaga i Stowford

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Läser En julsaga i Stowford av Anne Marie Ryan. Igenkänning för många av oss bokmalar på sidan 5:

 

"Bokhandlare tjänade inte tillräckligt mycket för att ha råd med lyxiga semestrar utomlands, men det hade egentligen aldrig spelat någon roll för Nora. Hon var lycklig över att ha fått resa runt i världen genom böcker, se Sydamerika genom Gabriel García Márquez och Isabel Allendes ögon, besöka Indien genom Salman Rushdie och Vikram Seths romaner. Nora hade aldrig varit i USA, men hon hade campat på Wyomings vidsträckta slätter genom Annie Proulx noveller och på behörigt avstånd upplevt det gotiska New Orleans ljud och dofter genom Anne Rices vampyrer. Hon hade traskat uppför San Franciscos kullar med huvudpersonerna i Armistead Maupins Tales of the City. För henne var det som om hon hade varit på de här platserna genom litteraturen."






torsdag 21 september 2023

E-bokens dag


Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:

 

"
I måndags var det e-bokens dag. Läser du e-böcker?"


Kort och gott: Nej. Bara tryckta pappersböcker. Orsak: Har bara laptop att läsa på, och, ja, det skulle bli för otympligt att sitta med den för att läsa böcker. Gillar inte heller att läsa långa texter på skärm för ofta.


onsdag 20 september 2023

"Kungen och Jag", eller "Kungens innersta krets"?

Strunta i att se svenska vänstertelevisionens programserie om kungen 50 år (Kungen och Jag, med betoning på "Jag" antagligen). Vänstervridet som vanligt, man är van vid hur SVT och TV4 funkar vid det här laget, intet nytt under solen. Tanken med den programserien verkar vara att förlöjliga och förminska monarken. Reportern är självcentrerad, respektlös, barnslig, klumpig, näsvis och påstridig när det kommer till att försöka med smutskastning (hela sanningen får heller inte komma fram). Varför valde man en sådan person, kan jag undra? Att kungen klarar av att hantera denna unga reporter (som alltför mycket bara utgår från sig själv och sin egen tid) på det sätt han gör är bara beundransvärt.

Så välj istället att se dokumentären på Viaplay som visar en större helhet och blir mer relevant och sanningsenlig: Kungens innersta krets. Mycket bra dokumentär som jag däremot starkt rekommenderar. Bland de medverkande förutom kungen tycker jag prinsessan Christina, drottning Silvia och drottning Margrethe II av Danmark pratar så oerhört bra, mycket intressant faktiskt. Rörande.

Kungens innersta krets finns på Viaplay.:

"Livet som kung är inte bara glamour, utan kantas även av plikt och ett liv i det offentliga rummet. Hör om mannen bakom titeln, berättat av de närmast honom - hans syster, hans vänner och hans fru.

Medverkande: Ingemar Stenmark, Queen Silvia of Sweden, Princess Christina. Queen Margrethe II of Denmark, Robert Gustafsson, Fredrik Reinfeldt, Leif GW Persson, Bertil Bernadotte," ... 

Dokumentärserie (2023) i tre delar.

Åldersgräns: 7 år.



måndag 18 september 2023

Oscar, Oceanus, Oden



Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är O:


Författarnamn:

Oscar Jonsson som skrivit Hotet från Ryssland. Utmärkt bok om man inte är genuint trött på Ryssland, Rysslands ihärdiga krigande, Rysslands hot om krig. Själv nått den gränsen nu och skulle (om det gick!) helst inte vilja veta av att terroriststaten fanns över huvud taget. Författaren är hursomhelst forskare i krigsvetenskap, modern krigföring, ofta anlitad expert i msm när det gäller rysk militärstrategi. Mycket pedagogisk och tydlig.


Titel:

Oceanus väktare av Mattias Lönnebo. Äventyrlig science fiction för unga med miljöfrågor i fokus (inte dystopisk utan mer hoppfull). Förtrollande natur, spänning och humor. Allt startar med ett brev, som leder till en rymdfärd mot havsplaneten Oceanus, vars natur är hotad.

  
På bokomslag:

Oden. Enögda asaguden frontar Nordisk mytologi: Vikingatidens gudar och hjältar (Ordalaget Bokförlag) av Brian Branston. Det här ska vara en senare utgåva som bygger på Gudar & hjältar i nordisk mytologi, från 1979, en rikt illustrerad bok jag minns väl. Fler sagor ska ingå i den här nya upplagan.


lördag 16 september 2023

Huset med den mystiska klockan

Huset med den mystiska klockan
The House with a Clock in Its Walls (2018)

Kategori: Komedi, fantasy, familjefilm.

Beskrivning:

"Föräldralösa Lewis flyttar in hos sin farbror i ett hus fyllt av mystik och hemligheter. I väggarna har en elak trollkarl gömt en klocka, ingen vet vad den gör, bara att det är något farligt."


Finns att se på viaplay.

Filmens längd: 1 tim. 40 min.

Åldersgräns: 12 år.



Året är 1955, tioåriga Lewis Barnavelt tvingas flytta till en släkting efter att föräldrarna förolyckats. Onkel Jonathan bor i ett gammalt mystiskt hus fyllt av magi och klockor, men även en tickande dold klocka, en slags domedagsklocka. Tyvärr råkar Lewis återuppliva något farligt som ställer allt på sin spets, det blir en kamp mot klockan/tiden.

Stämningsfull, underhållande och klurig familjefilm - toppentips för Halloween-entusiaster och alla andra som gillar humoristisk creepy-cozy mörka höstkvällar.

Filmen är baserad på en roman med samma titel (The House with a Clock in Its Walls av John Bellairs). Naturligtvis kan man läsa boken istället (tyvärr inte översatt).



fredag 15 september 2023

Lampedusa


Helvetet i paradiset? Oroande bilder från italienska ön Lampedusa (mellan Sicilien och Nordafrika). Ön har ca 6.000 invånare.

"Situationen på Lampedusa är alltid helt utom kontroll. Idag invaderade mer 1000 afrikanska inkräktare i 30 båtar från Tunisien. En verklig och aldrig tidigare skådad apokalyps."

"Helvetet på Lampedusa. Det finns för närvarande 5.000 afrikanska inkräktare i mottagningscentrumet som har en maximal kapacitet på 400 platser. Ytterligare 10.000 har just lämnat Tunisien och de kommer."


Inga familjer, inga kvinnor, inga barn, inga äldre.


"Sammandrabbningar pågår för närvarande på Lampedusa mellan migranter och polisen. Tidigare anlände nästan 7.000 migranter till den italienska ön på mindre än 24 timmar. Det är viktigt att notera att befolkningen på Lampedusa är cirka 6 000."


"Spänningarna ökar på ön Lampedusa i Italien, när migranter kräver mat och boende."

 

"Situationen håller på att bli kritisk i Lampedusa, Italien, efter att 8.000 migranter på bara 48 timmar anlände till ön med båt. När fler båtar ger sig ut idag överväger den italienska regeringen att införa en blockad till havs."

 

"Fullständigt kaos på den italienska ön Lampedusa när omkring 8.000 illegala invandrare, de flesta män, från Centralafrika kom dit inom loppet av några dagar den här veckan. Det råder ingen som helst tvekan om att många av dessa analfabeter kommer att hitta sin väg till Frankrike och vidare till Storbritannien..."

 

"Här i Lampedusa berättar några illegala afrikaner att de inte har betalat för sin resa. Används de som ett vapen för att destabilisera Europa?"

Vilka betalar för resorna över Medelhavet, eller vilket land betalar för resorna? Ryssland?

Hur kan det komma sig att den här typen av ekonomiska migranter får fortsätta invadera Europa. Kommer alla dessa män skickas tillbaka? Vad kommer det att få för konsekvenser om allt bara får fortsätta? Vad gör EU? Varför sätter de inte stopp? För att Ylva Johansson är för upptagen med handarbete?


"Hon heter Ylva Johansson och är EU-kommissionär för inrikes frågor. Virkning under ett sammanträde i Europaparlamentet när migrationsinvasionen av Lampedusa diskuterades. 21.000 € per månad. Har ännu inte avgått eller plötsligt avskedats."


Hur kan det komma sig att våra svenska journalister inte rapporterar om det här? Fortfarande... så många frågor och inga svar.


torsdag 14 september 2023

Old

Old (2021)

Kategori: Drama, skräck, thriller, mysterium.

Beskrivning:

"En familj som är på en tropisk semester upptäcker att den avskilda stranden där de kopplar av i några timmar på något sätt får dem att åldras oerhört snabbt... och reducerar hela deras liv till en enda dag."

Filmens längd: 1 tim. 44 min.

Åldersgräns: 15 år.

Trailer

Tänk om hela ditt liv komprimeras till en enda dag. På den här paradisiska stranden dit utvalda semesterfirare bussas ut händer just det. Helvetet i paradiset. Efter bara några timmar på stranden upptäcker man det snabba åldrandet. Går det att ta sig bort ifrån platsen? Vilka är det som ligger bakom det hela? Vad är avsikten? Hur förändras människorna som utsätts för åldrandet?

En medelbra film med brister. Finns sådant som är tänkvärt om sjukdom, åldrande och död. Belyser föraktet mot just sjukdom, funktionsnedsättningar och åldrande, där jag kan tycka att det är själva föraktet och osynliggörandet som är det största problemet i vår verkliga värld, hur väl eller illa dolt det än är.


onsdag 13 september 2023

"Fem systrar", Susanna Evert

Fem systrar, Susanna Evert. Kraxa förlag. Antal sidor: 66. Utgivningsdatum: 2023-06-20.


"Fem systrar flyttar in på bottenvåningen i ett flerfamiljshus. Det är en udda och skygg syskonskara som aldrig visar sig ute, förutom en av systrarna som är blind. En nyfiken granne gör hennes bekantskap och bjuds in till lägenheten. Inget kan förbereda henne för vad hon möter därinne.

SUSANNA EVERT har alltid skrivit skräcknoveller, gärna med dragning åt symbolik och mytologiska teman. Tanken på fem systrar som fick representera var sitt sinne kom tidigt. Susanna är också fascinerad av hur varje familj är sitt eget universum, den delen av berättelsen skrev sig själv.

FEM SYSTRAR är syskonskräck och new weird i behändigt fickformat från Kraxa förlags satsning på svenska fantastiknoveller."


Spännande novell med gåtfull mystisk händelseutveckling som ger ordentligt driv i läsningen ända fram till det oväntade slutet.

Finns någon slags gammal mytologi- och folktrokänsla i den här originella berättelsen, vilken alltså benämns som syskonskräck och New Weird (New Weird är en genreöverskridande skräck- eller spekulativ fiktion, om jag förstått det rätt).


  "Tekopparna stod på bordet framför oss och jag tänkte på de hundratals burkar med olika tesorter jag hade sett i köket. Som om hon kunde läsa mina tankar lyfte Christine sin kopp med en öm gest.
    – Te, sa hon. Svagt te tycker de om. Det är som ett fyrverkeri av smaker och dofter för dem. Ibland häller jag upp olika sorter i alla koppar vi har och låter dem smaka. De blir som små barn på julafton. Det är underbart. Men efteråt är de utmattade och sover två dygn i sträck."   Sid. 29


Tyckte även om fokus/tillstånd (sinne, handikapp, familj, isolering) i övrigt, med samtida utanförskaps-touch, eller vad man ska kalla det? Alldeles utmärkt med Kraxa förlags satsning på svenska fantastiknoveller, för detta gav mersmak.

Så för dig som känner för något kusligt i kort format att läsa i höst, läs Fem systrar, kanske tillsammans med en kopp te?

Även: Veckans mening


måndag 11 september 2023

Naberezhnaya Tower


Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är N:




Författarnamn:


"”Äntligen!” utropade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll våren 2017. Nya siffror bekräftade att antalet sjukskrivna hade vänt nedåt, en trend som inleddes bara veckor efter att regeringen gett Försäkringskassan i uppdrag att minska sjuktalet. I Strandhälls värld var detta ett tecken på att den svenska befolkningen nu var friskare.

Samtidigt, i en annan del av verkligheten, börjar sjuka dela sina erfarenheter från det friskare Sverige, i facebookgrupper och på bloggar. Människor som fått ersättning under flera år för kroniska sjukdomar får plötsligt avslag. Många beskriver hur de blir tvungna att låna pengar eller sälja sina tillhörigheter. Det friskare Sverige verkar inte må riktigt bra.

Avslagsmaskinen är en unik granskning av hur det gick till när svenska folket plötsligt blev friskare över en natt. Vad händer med de som drabbas av Försäkringskassans hårdare bedömningar? Och vad händer med demokratin när sjukförsäkringspolitiken kan läggas om utan tydliga beslut eller lagändringar?

Niklas Altermark är fil.dr verksam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet, där han forskar om funktionshinders- och välfärdspolitik. Boken bygger på hundratals berättelser från människor som blivit av med sin sjukförsäkring samt intervjuer med handläggare och centrala beslutsfattare på Försäkringskassan."




Titel:

När skruven dras åt (Henry James)


  

På bokomslag:

Naberezhnaya Tower (pekar med röd pil mot byggnadens torn C) syns på omslaget till Rysslands historia : från Alexander II till Vladimir Putin. Ett kontorskomplex med tre torn i Moskvas affärscentrum. Tornen är uppkallade efter de tre första bokstäverna i alfabetet, torn A (högt), torn B (högre) och torn C (högst). Där i samma kvarter finns det tydligen en ännu högre byggnad, Mercury City Tower, som sedan 2013 (invigningen) och än så länge ska vara Europas högsta byggnad (339 m.). Högmod går före fall, sägs det ju. Återstår att se. Getingbon brukar bli kaotiska innan de klappar ihop helt på höstkanten.

Mina grannar, som utan bygglov skapat sig en vräkig byla ute i boden denna sommar, har flyttat ut:


söndag 10 september 2023

SVT:s politiska aktivister

Varför pratas/skrivs det inte mycket mer om SVT:s rödgrönt politiska aktivister, vänstervinklingen, den socialdemokratiska beskyddarmentaliteten bland de SVT-journalisterna? Antagligen för att man där smidigt undviker vissa perspektiv/ämnen eller smyger in sådant man vill förstärka eller försvaga på små försåtliga sätt som inte är avsedda att uppmärksammas, men som ändå påverkar publiken och opinionen. Klurigt, och sådant som för de flesta inte alls detekteras. Något som borde vara intressant att uppmärksamma för de journalister som inte är rödgröna aktivister själva och som gillar att granska medieutbudet kritiskt, om de nu finns längre, eller om dessa utsatts för framgångsrik deplattformering.
Men vad vet jag, när jag befinner mig här på internet är jag bara en enkel bokbloggare som skriver om böcker, reagerar på snedvridningar i samhället och förundras över världens alla märkligheter. Man kanske kan säga att det är mitt sätt att utnyttja yttrandefriheten?

Man undrar varför vissa problem får synas jättemycket, och att andra problem mörkas så gott som totalt, t.ex. problem som uppstått p.g.a. socialdemokratisk påverkan, inte minst utförsäkringarna av sjukskrivna - en praktskandal enligt mig. Trodde f.ö. aldrig i mitt liv jag kunde förakta en svensk politiker så mycket som jag föraktar Annika Strandhäll, som ostraffad (blev ju t.o.m. återigen minister under regering Andersson) fick förstöra livet för så många människor som fortfarande inte fått upprättelse.



Och vad gäller alla felaktigt utförsäkrade sjukskrivna under socialdemokratiskt styre undrar man ju hur den förrförra utförsäkrings-ministern Annika Strandhäll kan sova på nätterna under klacken från Socialdemokraterna och Magdalena Andersson. Är det mysigt? För vem gjorde hon detta?

Samtidigt läser man numera om hur grovt kriminella och fullt friska/-oskadade, utan någon som helst nedsatt arbetsförmåga, erhåller ersättning från Försäkringskassan, folk som inte ens arbetat. Hur är det möjligt? Är FK infiltrerat av kriminella, viker de för hot och utpressning från kriminella, handlar det hela om vänskapskorruption inom myndigheten? Så många frågor. Och inga svar. Var är de granskande journalisterna? Varför får inte FK granskas av externa granskare, bara intern granskning? Varför har det blivit en journalistisk no-go zon att uppmärksamma de felaktigt utförsäkrade sjuka och funktionsnedsatta? Hur kan det vara tillåtet att fullt friska kriminella fritt dränerar systemen och konstigt nog tycks ha ersättningarna som någon slags basinkomst? Vad är det man vill dölja? Det hela är så vansinnigt skumt!


Så länge public service finansiering (sedan 2019) är såsom den är, så borde väl rimligtvis fler begära att denna inte är politiskt färgad? Men som sagt: Vad vet jag. Överlåter frågan till experterna.


lördag 9 september 2023

Spännande avbrott med syskonskräck

  

"Det blev ett spännande avbrott i mina vanliga rutiner: frukost, kaffe, radio, diska, lunch, radio, kaffe, teve, middag, teve och sedan sova."


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

Mening ur Fem systrar av Susanna Evert. Annorlunda. Verkligen. Läs! Endast 63 sidor.

"Syskonskräck".

Vad har skrämseleffekt, förutom världshändelserna? Passande fråga tycker jag, nu när dagarna blir kortare och kvällarna mörkare.

Läsa - not so much. Se - riktigt otäckt ibland (youtube-skräck som filmsnutt 2 och 3 i början av denna klarar jag faktiskt inte av att se, så pass illa är det, även om det bara är fejk... och hur kan ett leende vara så otroligt otäckt?). Känslan av skräck kan vara knepig att analysera.


fredag 1 september 2023

Sammanställning augusti

 


Lästa böcker

Skymning i Amerika, Malin Ekman

Ungernrevolten, Artur Szulc

Ishjärta, Lars Wilderäng

Choklad, Joanne Harris




Läst delvis

Viktig svenska, Lena Lind Palicki och Anders Svensson

Verklighetens Arkiv X, Clas Svahn

Guide till spionernas och underrättelsetjänsternas Sverige, (flera författare)





Filmer, tv-serier, dokumentärer

Film: Old (2021)

Dokumentärserie: Sins of the Amish (2022)
Dokumentärserie: Preaching Evil (2022)