måndag 31 juli 2023

Ett nytt lågvattenmärke för public service

Minns ni förra året, SR:s quote mining?

Felciteringen/felöversättningen som antagligen användes för att sprida desinformation i syfte att... ja, det är nog de flesta numera införstådda med att public service (och tv4) är propagandaorgan för det rödgröna politiska blocket (V, S, MP och C). Man har helt enkelt bara kapitulerat inför att det är så det tydligen måste vara efter att Magdalena Andersson blev partiledare för S, tycker det hände något konstigt med journalisterna då. Allt som kan vara till skada för S-partiet ska liksom tigas ihjäl i media. Alla deras misstag och allt skumt de gjort och gör med skall liksom suddas bort. Svenska journalister, varför gör ni så?

Syftar hursomhelst på det där då KD-ledarens ”100 skadade islamister” blev ”muslimer” i SR:s nyhet.


Nu har det hänt igen! Public service fortsätter att försöka sprida den islamistiska offermyten på ett sätt som kan tyda på att de är infiltrerade av islamister. Har vi då inte rätt att få veta om det är så, istället för att sväva i ovisshet? Trots allt ska vi väl fortfarande föreställa ett öppet demokratiskt samhälle? Eller är den tiden förbi?

Så här skriver svt.se: ..."”Sverigebilden befläckats” eftersom staten ger tillstånd för koranbränningarna." (Unga i Rinkeby om koranbränningarna: ”Blir lite rädd för framtiden” | SVT Nyheter)


En muslim citeras alltså ha sagt att "Sverigebilden" befläckats (p.g.a. en irakier som missbrukar våra lagar för att sluka skattemedel, skapa ökat terrorhot, tvinga fram ett turkiskt nej till Natoansökan och bädda för ett ökat islamistiskt inflytande i Sverige - min anm.). Men som det verkar är det SVT som tillägger resten, d.v.s. att det är staten som ger tillstånd till dessa skitstövlar (betalda av Rysslands maktcentrum Kreml?) som misshandlar böcker och försöker kasta in hela vårt land i ett medeltida tillstånd. Och det är verkligen så fel det kan bli, staten ger inte tillstånd till att elda böcker utan det är polismyndigheten som ger tillstånd till allmän sammankomst. Tycker verkligen inte SVT att detta skall framhållas? Varför fortsätter public service med desinformationskampanjer och vänsterpropaganda? Dessutom! "Mannen på gatan" (muslimen som citeras i nyhetsinslaget) tycks fortfarande vara arrangerat utvald för att passa SVTs vänsterpropaganda, här var den "slumpvis utvalda" tydligen en ombudsman för Socialdemokraternas partidistrikt i Järva:


Hot, Helianthus och Hungary

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är H:


Författarnamn:




För övrigt: Helianthus annuus 'Moonwalker' (övre fröpåsen ovan) i dagsläget ännu i knopp (men den slingrande rosenbönan 'Lady Di' blommar). Växtkraft ur litet frö.






Titel:

Hotet från Ryssland, Oscar Jonsson.




På bokomslag:

Höghus, samt en halv reinkarnation av Hitler (den ryske tsarens andra halva är säkert en reinkarnation av Stalin) på omslaget till Ingenting är sant och allting är möjligt : det nya Rysslands surrealistiska själ (2016) av Peter Pomerantsev.


För övrigt: Hungary - Orbans regeringsparti Fidesz satte stopp för Ungerns omröstning att godkänna Sveriges Natoansökan (Ungern: Inget beslut om svensk Natoansökan), detta skulle ha skett idag - nämnde det tidigare här i fredags. Gubbarna Putin, Erdogan, Orban och Raisi - vilket tajt kompisgäng det verkar vara ändå?

söndag 30 juli 2023

Tre spännande biopremiärer sommaren 2023


9 juni: Asteroid City


Något extraordinärt inträffar då en samling rymdfantaster möts i en amerikansk ökenstad på 50-talet.


28 juni: Indiana Jones and the Dial of Destiny


Harrison Ford som hjälten Indiana Jones för femte och sista gången i rollen som den karismatiske arkeologen.


21 juli: Oppenheimer


J. Robert Oppenheimer och utvecklingen av atombomben.


En smakebit på søndag: Den omhuldade islamisten

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Läser Den omhuldade islamisten : åren då radikaliseringen tog fart i Sverige av Magnus Sandelin.
En smakbit (e-bok, så jag vet inte sidans nummer):

 

  "I sin årsbok för 2021 beskriver Säkerhetspolisen problemet med att det inte går att verkställa många utvisningar av personer som bedömts utgöra säkerhetshot. Istället ökar antalet som blir kvar i Sverige, och var våren 2022 ca 250 personer. De allra flesta av dem är sannolikt islamister.
   Extra pikant blir det när man tänker på att sådana personer dessutom tillåtits bedriva skolverksamhet, med möjlighet att påverka tusentals barn."



Bokbeskrivning finns att läsa här.

Läs även: Svenska moskéer vill ha ett totalt kränkningsförbud - Doku.nu

"Inget som är heligt får kränkas. Det ska förbjudas." ... "inte bara förbjudas – det borde också bestraffas."

Spöstraff?

Får Sveriges 30 moskéer som de vill så lever t.ex. satirtecknare farligt i framtiden (som kommer att likna medeltiden?). Och så kommer vi nog inte att få läsa, prata eller skriva om böcker som Den omhuldade islamisten heller för den delen. Tragisk utveckling, helt enkelt.


Fler smakbitar här: En smakebit på søndag 30/7



lördag 29 juli 2023

Tsarbomben, världens största kärnvapen


 

Är det med "Tsar Bomba" ryssarnas tsar skall "vinna" andras länders territorium (trots att det ryska folket hela tiden påtalar att de har tillräckligt med resurser för sig själva ändå, i sitt egna land)?



Vad skulle då den rika tsaren i Ryssland ha "vunnit" i en sönderbombad värld?



Dags för förtrollande underverk!

 


"Jag kommer ihåg dem från barndomen: konfektbutikerna i Paris med sina korgar fulla med folieklädda ägg, hyllor fulla med påskharar och höns, kyrkklockor, marsipanfrukter, kanderade kastanjer, pralinhjärtan i silverpapper och nätkorgar fyllda med petit-fours och kola, tusen och en förtrollande underverk som hade passat bättre i ett arabiskt harem än till passionsveckans högtidligheter."


Ännu en bit magiskt och sött från Choklad av Joanne Harris.


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


fredag 28 juli 2023

"Den omhuldade islamisten"

Läser under rubrik "Säpo plockar in imamer" i boken Den omhuldade islamisten : åren då radikaliseringen tog fart i Sverige av Magnus Sandelin: "Bland de personer i de radikala islamistmiljöerna i Sverige som under de här åren bedriver en aktiv rekrytering och indoktrinering finns några imamer. Indoktrineringen och rekryteringen sker framförallt dolt,"...

Bokbeskrivning:

"När en konservativ salafistisk kultur spred sig i Sverige i början av 2010-talet valde de flesta medier och journalister att inte rapportera om utvecklingen. Varför? Rädslan att gå rasistiska ärenden eller ytterligare peka ut en redan utsatt grupp gjorde att man undvek detta viktiga arbete. I Den omhuldade islamisten berättar Magnus Sandelin om sin unika och ofta halsbrytande kartläggning av personerna som bildade nätverken. Fram stiger en berättelse om en i Sverige både missionerande salafism, som ekonomiskt och ideologiskt stödjer IS och andra terrorgrupper, liksom en rekryterande salafism som sänder ungdomar och familjer att strida utomlands. Sedan terrorn på Drottninggatan 2017 har radikaliseringen i Sverige ändrat skepnad, men det betyder inte att faran är över."

I efterordet nämns att risken att prata öppet om islamistisk påverkan har varit att bli stämplad som "islamofob" eller "rasist", därför har tillväxten av islamistmiljöer möjliggjorts av att viktiga åtgärder inte satts in. Sorgligt men sant. Doku (stiftelse som journalistiskt granskar islamism) skrev i dagarna om att en följd av reaktionerna mot koranbränningarna har varit en landsomfattande kampanj för att bygga nya moskéer i Sverige ("Vi mår bra! Vi är en kampanj som hjälper muslimer bygga mosker [sic!] runtom i Sverige"). Kampanjen har tydligen pågått sedan våren 2023 och går ut på att bygga moskéer i alla svenska städer, målet är att uppföra en ny sådan byggnad varje månad i Sverige. Varje bränd koran ska dessutom vara skäl för donationer till uppförande av fler nya moskéer. Problemet redan nu ska vara att fler moskéer bidragit till ökad radikalisering, för staten verkar sakna kontroll över inriktning, vilka som finansierar och leder verksamheterna. Så det lär väl vara islamisterna som växer sig starkare om moskékampanjen (inklusive bokbränningarna) når den effekt som arrangörerna eftersträvar? Före 1976 fanns inga moskéer i Sverige (2007: "De flesta moskéerna runtom i landet, uppskattningsvis cirka 200 stycken, är inhysta i lägenheter, källarlokaler eller andra lokaler ej byggda för religiösa ändamål. Endast ett fåtal moskéer är byggda för ändamålet. Ett flertal nybyggen är dock på gång på olika orter." - Oklart om nytt moskébygge | SVT Nyheter). 

Doku: Mosképrojektet i koranbränningens kölvatten - Doku.nu.


"Den enda logiska slutsatsen är att vi nu måste skilja moskén och staten från varandra, på samma sätt som man tidigare gjort med Svenska kyrkan och staten." ”Dags för skilsmässa mellan moskén och staten” (omni.se)

 

 

Expressen Debatt: Gränsen mellan politik och religion suddas ut (expressen.se).


"Svenska myndigheter har genom åren gött islamisternas organisationer med hundratals miljoner kronor." Skogkär: Demirok springer islamisternas ärenden (bulletin.nu)


Är vi alltför rädda, eller vågar vi prata om vad som sker? Hjälper det verkligen att vara tyst och eftergiven, eftersom man uppfattar islam och dess anhängare som skrämmande, som en allt större och mer lättantändlig krutdurk som underdånigt måste blidkas på alla möjliga sätt för att den inte ska explodera i terror? Och kan det inte vara så att det gör oss till ett ännu lämpligare mål för utökad islamism, om vi visar den sortens svaghet genom eftergifter och understöd?




Läs även: Islamismen i Sverige : Muslimska Brödraskapet av Johan Westerholm


 


Japp, samme imam som alltså poserar med höjdarna, påverkar Demirok att bli islamisternas nyttiga idiot och som även maktfullkomligt tagit egen kontakt med flera stora mediehus runt om i världen för att förklara att det i Sverige tar tid att "ändra lagar". Så det är alltså avsikten? Imamen: ”Har personligen kontaktat internationella medier” (tv4.se)


Ju längre vi får vänta på att få klart med Natoansökan, ju konstigare och otäckare verkar det bli. Det är lång väntan till oktober Turkiet. Natomotståndare, putinister och islamister kan hitta på mycket sattyg här i Sverige innan dess. Såklart har de konstiga bokbränningarna med Natoansökan att göra, när vi äntligen blir fullvärdiga medlemmar kommer bokbränningarna att upphöra tvärt! Ungern ratificerar svenskt Natomedlemskap på måndag! Fredagsmys: Ungern ratificerar svenskt Natomedlemskap på måndag – Cornucopia?


"Indeed, helping to fuel the campaign is a cheap and efficient way for Russia to weaken NATO and its partners. At a time when global attention should be focused on Russia’s continuing brutalities in Ukraine, anger is being whipped up against Sweden." How Sweden Became a Target of Islamist and Kremlin Trolls (foreignpolicy.com)

torsdag 27 juli 2023

Kustpärlans mysterier

Helgfrågan i Mias bokhörna ersätts fr.o.m. varje torsdag mellan v. 28-33 av en sommaredition med en återkommande fråga:


"Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj."



Då tipsar jag om den brittiska tv-serien Kustpärlans mysterier (Whitstable Pearl), där handlingen utspelar sig vid kuststaden Whistable. Gillar förstås oftast sådant i kustmiljö. Andra säsongen visas nu på svt play. Deckarserien baserar sig för övrigt på romaner av Julie Wassmer. Kan inte se att böckerna finns översatta dock.




(För att återkoppla till förra veckans sommaredition med ufo-mysterier kan det väl få vara ett extra tips att Clas Svahn skrivit om gårdagens utfrågning i amerikanska kongressutskottet angående ufo-saken, finns att läsa här för de intresserade: Nyfikna frågor men få svar | Clas Svahns Blogg (ufo.se))

måndag 24 juli 2023

På G

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är G:


Författarnamn:

George Orwell (t.ex. Nittonhundraåttiofyra och Djurens gård). Hette egentligen Eric Arthur Blair, George Orwell var författarnamnet.


På G i Saurons mörka rike (Oceanien?):


Storebrors och partiets valspråk: "Krig är fred, Frihet är slaveri, Okunnighet är styrka."


Titel:

Googolplex, KG Johansson
Googolplex vann Spektakulärt pris 2010 för årets bästa science fiction-roman.


På bokomslag:

Garderob, eller skåp, jag påstår hursomhelst att omslagsbilden visar en garderob för Statsrådets fall av Bo Balderson. I annat fall kanske ni kan acceptera att där är paranta Gummor?


lördag 22 juli 2023

Newspeak

"We don't have propaganda, we have patriotic education."



Det ultimata testet

 

Image by mastrminda from Pixabay
"Det sägs att det ultimata testet av en relation är att bygga Ikea-möbler tillsammans."


Test av far och son-relation i Ett samtal från sin son av David Eriksson. Själva för-testet är att ta sig genom Ikea-butiken vid Kungens Kurva.


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


torsdag 20 juli 2023

Småfruset med mystiska tillbehör

Helgfrågan i Mias bokhörna ersätts fr.o.m. varje torsdag mellan v. 28-33 av en sommaredition med en återkommande fråga:


"Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj."



1. Frysta vindruvor - bara skölj, plocka av, torka och styckfrys (gärna kärnfria druvor). Äts genomfrusna, blir inte hårda utan är fullt tuggbara.


2. Verklighetens Arkiv X av Clas Svahn (som f.ö. är ordförande i riksorganisationen UFO Sverige, besök hemsidan för uppdateringar om spännande händelser på himlen, förutom ufos då).



3. UFO Sweden, film som finns att se på svt play fram till augusti (skrev om den här på bloggen igår).


onsdag 19 juli 2023

UFO Sweden



UFO Sweden (2022)

Kategori: Science fiction, action, äventyr.




Beskrivning:

"UFO Sweden är en förening som utreder övernaturliga fenomen. En dag dyker tonårsrebellen Denise upp med ett fall som inte liknar något de sett tidigare. Tillsammans ger de sig ut på ett riskfyllt äventyr, som tar dem långt utanför lagens gränser och in i en värld av oförklarliga fenomen."


Filmens titel fick mig först att tänka på organisationen UFO Sverige, som forskar kring UFO-fenomen (eller ska det nu kallas UAP?). Och faktiskt skall idén till filmen ha kläckts då filmbolaget Crazy Pictures upptäckte organisationen via dokumentären Ghost Rockets (se teaser nedan), filmen UFO Sweden skapades sen dessutom i samarbete med UFO Sverige. 


Biopremiären ägde rum juldagen 2022. Precis som den verkliga förlagan till organisationen ska filmens fiktiva dito vara placerad i Norrköping (i verkligheten finns där världens största UFO-arkiv - "Archives for the unexplained").

Handlingen utspelar sig 1996 med kopplingar åtta år bakåt i tiden då Denises far försvann. Den nu tonåriga Denise misstänker att fadern kan vara vid liv tillfångatagen av ett UFO. I sitt sökande efter sanningen bakom försvinnandet lyckas hon engagera den lokala UFO-föreningen. Inspirationskällor: Stranger Things, True Detective, Arkiv X och Interstellar. Får även lite vibbar av Ghostbusters och Jönssonligan, när jag ser den. Extra trivsam bonus var det med tidsmarkörer som ger en nostalgitripp till både slutet av 80-talet och mitten av 90-talet. Precis som filmkollektivets tidigare film Den blomstertid nu kommer så var även denna film klart fängslande och överraskande, den här gången med spännande tankar om det okända, humor (typ situationskomik), lustigt nördiga karaktärer och trevlig nostalgi som sagt för en annan.

UFO Sweden finns att se på SVT Play: UFO Sweden | SVT Play. Kan ses fram till söndag den 13 augusti.

Filmens längd: 1 tim. 51 min.

Åldersgräns: 11 år.



tisdag 18 juli 2023

Dokumentärserie: Ukraina – krigets första år



En mycket sevärd ny dokumentärserie: Ukraina – krigets första år (2023). Föraktet och hatet man känner för Putins Ryssland är avgrundsdjupt. Nog för att det finns många problem i Sverige nu, vissa problem som det inte ens pratas och skrivs om i tv/tidningar, men precis ingenting annat spelar någon som helst roll om det ställs mot hotet från Ryssland.

Denna ukrainsk-tyska dokumentär i sex delar handlar om livet i Ukraina och människornas kamp för framtiden.

1. De första tio dagarna (44 min.)

2. Zelenskyj (44 min.)

3. Kvinnor i krig (43 min.)

4. Belägringen av Mariupol (44 min.)

5. De frivilliga (44 min.)

6. Ryssarna (44 min.)


Stand with Ukraine


måndag 17 juli 2023

Tv-tipset: Mörklagt

Minns ni den danska spionaffären? Dokumentär i tre delar ger mer kött på benen:

Mörklagt: Spionchefens hemligheter


"Hur slutade Danmarks mest betrodda spionchef med att bli fängslad, misstänkt för att avslöja Danmarks djupaste hemligheter?"

 

1. Läckan (28 min.)

2. Anhållen (29 min.)

3. Försvaret (39 min.)


Klart intressant!


Boktriss!

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Hoppa in i alfabetet och ge dina böcker extra uppmärksamhet! En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Veckans bokstav är F:


Författarnamn:

Frantz, Eva (t.ex. Sommarön, Blå villan och Den åttonde tärnan)


Titel:

Henrik Johansson

På bokomslag:

Fartyg, Fjäderpenna, Fladdermus (Dracula, Bram Stoker)




lördag 15 juli 2023

Vasst leende



"Det spända småleendet är som ett ostron - mjölkvitt i kanterna och vasst som en rakkniv."


Sparsamt med läsande för tillfället, men här kommer ändå Monsieur Reynauds vassa leende i Choklad, av Joanne Harris. Första delen i en bokserie ("Choklad-sviten") som jag nu förstått att det är, och i denna ordning:

  1. Choklad
  2. Karamellskorna
  3. I persikoträdets skugga
  4. Smultrontjuven


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.



The Blackmail

Bra beskriven bakgrund till varför Turkiet utövar utpressning:


 

"När Natos ledare samlades i Vilnius för sitt senaste toppmöte var alla ögon riktade mot Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president. Efter att ha blockerat Sveriges ansökan om att gå med i organisationen var han under press att ändra sitt beslut. Men i ett drag i sista minuten sa han att han skulle häva det turkiska vetot i utbyte mot att förhandlingarna om EU-medlemskap inleds. Även om detta aldrig skulle hända, och Erdogan så småningom lovade att pressa det turkiska parlamentet att ratificera det svenska NATO-medlemskapet, väckte det några kritiska frågor, särskilt som den turkiske ledaren tog andra steg för att laga stängsel med sina västerländska partner. Så, exakt vad är det som händer? Och kunde vi ens se början på EU-anslutningssamtalen?"


Är det nu meningen att Sverige ska hjälpa Turkiet in i EU, för att det är enda chansen för oss att få bli fullvärdig medlem i Nato? Motståndet till Turkiet i EU är stort, av förklarliga skäl (se ovan). Så hur kommer man då att se på Sverige om vi blir det land som ska hjälpa in dem? Hur det nu ens kan vara möjligt?

Inte för att jag förstår vad EU har med NATO att göra.

Läste sen i torsdagens Expressen att Kuwait trycker 100.000 koraner översatta till svenska, som tydligen ska spridas till Sveriges bibliotek och skolor "för att sprida islamiska värderingar" här. Låter otäckt! Varför ska vi som inte är muslimer ha islamiska eller islamistiska värderingar? Jag vägrar ha islamiska eller islamistiska värderingar, och det står jag för. Varför ska vi alla böja oss för en alltmer repressiv tillvaro, bara p.g.a. en religion och dess anhängare som strävar efter alltmer makt över oss? De barnsliga individerna som missbrukar svensk yttrandefrihet genom att skända böcker offentligt (för att reta upp Turkiet och den muslimska världen) uppstod ur tomma intet efter Sveriges Nato-ansökan, så det ligger väl nära tillhands att dessa tillhör Putins påverkanskampanj.


fredag 14 juli 2023

Nosferatu

Helgfrågan i Mias bokhörna ersätts fr.o.m. varje torsdag mellan v. 28-33 av en sommaredition med en återkommande fråga:


"Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj."


Den tyska stumfilmen Nosferatu från 1922 kan ses till söndag den 16 juli (Nosferatu | SVT Play), så det är alltså lite brådis för er som vill se den.

Tyckte för egen del den var sevärd, för trots att det alltså ska vara en annan version än Bram Stokers Dracula så är mycket samstämmigt (ska visst endast vara små ändringar), inte minst själva känslan man får då man läser boken. I förtexten står det att filmen restaurerades år 2005-2006.


måndag 10 juli 2023

Bokstaven E

Bokbloggen Mias bokhörna har startat upp en måndagsutmaning som kallas Boktriss. En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.

Denna vecka fokuserar vi på bokstaven E:




Författarnamn:

Eriksson, David (Höjden av förändring och Ett samtal från sin son)
Lättsamt humoristisk läsning, klart sommaranpassad!


Titel:

Ek, Frida Andersson Johansson
Skräck- och spökhistoria

På bokomslag:


Eiffeltornet (Mitt hat får ni inte, Antoine Leiris)
En skildring ur verkligheten, väldigt väldigt sorglig.





söndag 9 juli 2023

En smakebit på søndag: Choklad



"Lördagen den 15 februari.

Jag vet att det inte är min vanliga dag, fader. Men jag behöver lätta mitt hjärta. Bageriet öppnade i går. Men det är inget bageri. När jag vaknade klockan sex i går morse var plastsjoket borta, markisen och fönsterluckorna på plats och rullgardinen i skyltfönstret uppdragen. Förut var det ett vanligt, ganska trist gammalt hus som alla de andra i raden, men nu har det förvandlats till en läckerbit i rött och guld mot bländvit bakgrund. Röda pelargonior i fönsterlådorna. Pappersgirlanger virade kring järnräckena. Och ovanför dörren en handmålad skylt i svart på ek:
La Céleste Praline
Choklad & konfekt - Egen tillverkning"

 Sid. 27; Choklad, Joanne Harris



Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

En smakebit på søndag 9/7




lördag 8 juli 2023

Mums för vargen



"Ja, naturligtvis är det bäst för dom om vi är ännu flatare och går med på fortsatt ockupation av våra hemländer, men en demilitariserad zon, övervakad av FN i ett säkerhetspolitiskt hett område som våra länder utgör representerar en totalt tandlös säkerhetspolitik och glöm för guds skull inte bort att mjäkiga får är mums för vargen, det enda ledarna i Kreml begriper är när motparten kan sätta makt bakom ord som tydligt kommuniceras."


Visby 30 juli 2018. En mening hämtad från Gotland befriat - men till vilket pris? av Björn Andersson och Tommy Jeppsson. Sista boken - Gotland under rysk ockupation - i trilogin om kriget på Gotland. Realistiskt beskrivet scenario av ett ryskt anfall mot Sverige via Gotland och Norrbotten. Sverige behöver omvärldens hjälp, då landet inte har egna resurser att ensamt återta landområden och få slut på kriget.

Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.




torsdag 6 juli 2023

Sommar-tbr i moderna tider

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Häng med och svara på veckans fråga, länka ditt blogginlägg här.

"Har ni gjort någon sommar tbr? (tbr=to be read, alltså en läshög.)"


Har av vissa skäl tagit det lite lugnt med bokläsning senaste dagarna. Men snart är jag nog igång igen. Preliminär sommar-tbr (förutom pågående):

Sommaren 1985, John Ajvide Lindqvist. Köplats 17 av 6 ex., så möjligen hinner sommaren passera innan det blir min tur.

Ishjärta, Lars Wilderäng. Släpps om ungefär två veckor.

Ungernrevolten, Artur Szulc

Skymning i Amerika, Malin Ekman

Guide till spionernas och underrättelsetjänsternas Sverige, Wilhelm Agrell m.fl.

Kanske Den omhuldade islamisten, Magnus Sandelin. Om den kommer att finnas som bok, och inte bara som elektroniskt material såsom det verkar vara nu.

Hoppas få utrymme att läsa åtminstone Neuromancer ; kanske senare Count Zero ; Mona Lisa overdrive, William Gibson. AI-tider kräver även en sf-klassiker med AI. I verkliga livet: Ska bli väldigt intressant att se hur maskininlärning från upphovsrättsskyddat material kommer att hanteras. Borde väl rimligtvis vara olagligt? ("Författare lämnar in en stämningsansökan mot OpenAI för olagligt 'intagande' av sina böcker": Authors file a lawsuit against OpenAI for unlawfully ‘ingesting’ their books | Books | The Guardian)



 

"Case var den smartaste datatjuven av alla, innan han hamnade i onåd och fick nervsystemet utslaget. Men en ny uppdragsgivare ger honom en sista chans, och han ger sig ut efter en oöverträffad artificiell intelligens."

 



Just nu känns världen på alla möjliga sätt som Charlie Chaplin med ögonbindel i det här filmklippet (från Moderna tider):


Kanske delar de flesta den känslan, åtminstone i någon mån? Automatiskt blir nog tillvaron alltmer repressiv.


måndag 3 juli 2023

D-dagen

Bokbloggen Mias bokhörna har startat upp en måndagsutmaning som kallas Boktriss. En ny bokstav för varje vecka och vår uppgift är att tipsa om: 1. En bok där författarnamnet (för- eller efternamn) börjar med den aktuella bokstaven, 2. En bok där titeln börjar på bokstaven, 3. En bok där det finns något på omslaget som börjar på bokstaven.


Det är D som är bokstaven för veckan.


Författarnamn:


Dick
, Philip K. (t.ex. Novellix-novellen Försvararna)
Science fiction-författaren Philip K. Dick är såklart kultförklarad.



Titel:


Det elfte budet, Mats Svensson
"Det" var att göra det enkelt för sig, men så får det bli. Tredje delen i thrillerserien Alina och Omar. Undrar jag om det kommer en fjärde del snart?


På bokomslag:


Dykare (Natoagenten, Anders Jallai)
Anton Modin dyker ner till Estonias vrak, trots dykförbud, i thrillerseriens tredje del.


söndag 2 juli 2023

En kaffedrickande statist




 

"Nylund är inte med dem i bussen. Istället är han diskret positionerad på fältet, som han själv beskrev det. Det är något de tydligen var överens om, Nylund och Petra: Nylund bör vara på fältet. Vad han själv hade för goda anledningar till detta får vi nog aldrig veta, men i Petras fall är det supertydligt: Nylund ser ut som en äkta normaltråkig människa och gör sig därför bra som kaffedrickande statist. Han bygger upp en trovärdig omgivning. Plus att om han sitter i fiket, slipper Petra ha honom i spanbussen."

 Sid. 99-100; Ett samtal från sin son, David Eriksson


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

En smakebit på søndag 2/7


lördag 1 juli 2023

Misströsta inte

via GIPHY

"Vi vill leva av varandras lycka – inte av varandras elände."


En mening från finaltalet i filmen Diktatorn, och talet finns alltså även i sin helhet att läsa i Charles Chaplins Min självbiografi. Eller citerad i ett tidigare blogginlägg här hos mig i veckan. Ett starkt tal värt att läsa och ta till sig även i vår tid, tycker jag. För övrigt en mycket läsvärd biografi med viktiga insikter som man kan känna ropar till oss från det förflutna. "History never repeats itself but it rhymes", fast just de orden var det Mark Twain som formulerade så träffande.


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.