söndag 3 juli 2022

En smakebit på søndag: Det fallna imperiet

 

 

"Moskvas första krav var att Natos samlade militära styrkor och infrastruktur flyttas tillbaka från de områden som tidigare utgjorde en del av Warszawapakten – i praktiken Polen, Tjeckien och Ungern, som blev Natomedlemmar 1999, och samtliga senare medlemmar. Andra viktiga kravpunkter var att Nato förbinder sig att inte uppta nya medlemmar, samt avslutar pågående samarbeten med de länder som Moskva definierat som sin »legitima intressesfär«. Det handlade om anspråk på en ny europeisk säkerhetsordning, där Putin föresatt sig att handgripligen revidera det förflutna, en alternativ historieskrivning där Sovjetunionens fall inte utgör så mycket slutet som blott en ny fas i Rysslands tusenåriga historia – ett försök att undkomma det förflutna genom att springa baklänges in i framtiden."


Krav från Ryssland den 15 december 2021.


"Putin och de ryska eliternas besattheter, fantasier om ukrainska »nazister« och »fascister« som ett hot mot »rysktalande« och Rysslands »traditionella värderingar«, har slutligen segrat över sunt förnuft och strategiska riskbedömningar. Lögnen och propagandan har blivit Kremls verklighet."


Militär rysk invasion i Ukraina den 24 februari 2022.


Från sidan 293 (epilog); Det fallna imperiet (2022) av Martin Kragh.


Precis utläst. En mycket bra bok. Läs den!

Bokinfo: Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin - Fri TankeGenom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Den här söndagens smakbitar finner du här.


8 kommentarer:

 1. Den boken vill jag läsa. Intressant att någon ger sig djupare in i konflikten. I tidningarna blir det av naturliga skäl bara snuttar. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Det är svårt att förstå hur han tänker, Putin. Är inte säker på att jag någonsin kommer att förstå.

  SvaraRadera
 3. nyfiken på Martin Kraghs bok

  SvaraRadera
 4. Låter som en bok som kan öka förståelsen

  SvaraRadera
 5. Säkert väldigt intressant men inget som jag orkar sätta mig in i så pass tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Jorå, visst vill jag det! Nu råkar det stå 27 i kö före mig på biblan så risken finns att kriget eskalerat betydligt innan det är min tur att läsa....Men i bästa fall har pågående konflikt löst sig, säger den evige optimisten! Tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. 66 pers före i bibliotekskön! men det var många ex inköpta. hoppas som Paula att Ukraina vunnit för länge sedan när turen blir min. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 8. Det är 98 före i bibliotekskön men det finns 20 böcker tydligen. Får se om jag lägger in reservationen.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!