måndag 4 juli 2022

Almanackans dagar

Kan det tänkas bli en islamisering av Sverige, och hur blir det i sådana fall då?

Enligt Pew Research Center kan det år 2050 finnas ca 4,5 miljoner muslimer i Sverige. Islam ökade nog markant som religion efter flyktingkrisen 2015. Islamisering är en samhällsprocess mot en övergång till islam, med ett islamistiskt socialt, traditionellt och politiskt bakgrundssystem. Islam får allt större inflytande, det kan alla inse (utan att det har något med s.k. islamofobi eller kritik av islam att göra - bör väl nämnas just idag då regeringen presenterat en storsatsning på åtgärdsprogram mot bl.a. just islamofobi), gäller troligen i de flesta länder globalt, men hur stort är sen steget till islamisering av ett helt land? Det finns historisk forskning om islams spridning till nya områden, men hur är det i nutid?


"Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka."
- Mona Sahlin


Numera i svenska almanackor: 1 Ramadan (2/4), Islamiskt nyår (30/7).Hur ser framtiden ut?


Fast idag är det den 4 juli och då firar USA Independence Day (vilket inte står i vår svenska almanacka). Många har vi avlägsna släktingar där på andra sidan atlanten, och idag kan vi ju ägna dem en extra tanke, alla ättlingar till de som en gång emigrerade från Sverige.

Har emigrationen från Sverige ökat även i nutid, och till vilka länder? Menar då inte återvandring, utan den där sortens utvandring som då förut under 1800-talet och första halvan av 1900-talet. Skulle vara spännande att ta reda på.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!