Det här är inte ett krig, Per Enerud. Carlsson Bokförlag. Antal sidor: 325. Utgivningsdatum: 2023-01-27.
"Våldet och lögnens broderskap i rysk ideologiproduktion
Sedan det ryska militära angreppet inleddes vårvintern 2014 har Ukraina utsatts för våld och desinformation av en omfattning som är närmast ofattbar. Åtta år av lögner om landet har gjort att de verkar trovärdiga. Människorna i Moskva, Tomsk och Novgorod vill tro att de är på den goda sidan och blundar för ukrainarnas verklighet. Ditt hus är inte i ruiner. Dina grannar är inte döda. Ditt barn är inte skadat. Detta är exempel på bemötande från Putins anhängare när ukrainare vittnat om vad de har upplevt under de ryska attackerna.
Per Enerud granskar här hur det ryska anfallet mot Ukraina motiveras och hur lögnen används som ett vapen i kriget. Noggrant avkodar han målet med den ryska maktens desinformationskampanjer, avslöjar den bakomliggande ideologin och varför Sverige så ofta förs fram som ett exempel på västvärldens stundande kollaps i rysk media.
Det här är inte ett krig är en storslagen uppgörelse med de ryska ledarnas lögner och hur de används för att behålla makten.
Per Enerud är frilansjournalist och författare med Ryssland och Östeuropa som specialområde. Han har varit korrespondent för Sveriges Television i Moskva och pressråd vid Sveriges ambassad i Ryssland. Han har även arbetat inom internationella organisationer i Georgien, Ukraina, Moldavien och Palestina. På Carlssons utkom han senast med Det snöar i mitt hjärta. Jascha Golowanjuk – berättaren som teg (2021)."
I en strävan efter att försöka förstå den här tiden vi lever i nu bör man även läsa Per Eneruds bok. Bra och åskådlig framställning av desinformation (d.v.s. spridande av felaktig information med syfte att vilseföra), både som företeelse i allmänhet, liksom specifikt i Sovjetunionen och i nutidens Ryssland där desinformationen om Ukraina är enorm. Det handlar om lögnen då den används som vapen för att motivera kriget inför hemmapubliken, t.ex. via rysk statskontrollerad tv som blivit en sorts effektiv kanal för desinformationskampanjer. Statligt anknutna/finansierade medier kan verkligen bli ett problem, något även många i Sverige med SVT/SR/UR börjar inse, tror jag. Hoppsan, författaren till boken hade ju visst varit korrespondent för Sveriges Television, såg det nu... men det ändrar inte min åsikt om statligt finansierade medier med tydlig politisk vinkling. Åsikter och kritik är tack och lov tillåtet i vårt land. Det är ju sen inte bara vissa vänstermedier man kan ha dubier emot, är lika mycket emot högermedier som Nyheter Idag och Samnytt, vilka tydligen haft (har?) en ryssvänlig attityd och som dessutom ofta citerats i rysk media.
I Ryssland finns desinformation även om Sverige, i boken får man också några exempel. Angreppspunkterna man väljer är nog effektiva, utanför Rysslands gränser finns det klickar inom extremvänstern och extremhögern som sprider och provocerar fram delar av den desinformationen. Hursomhelst är det något som främjar Putins regim förstås.
Att skylla kritik för att vara desinformation har vi ju också sett prov på i stora mått, nu senast när den rysk-brittiske oppositionspolitikern, och en av Putinregimens största kritiker, dömts till fängelse i Ryssland för kritik som där menas vara desinformation, fängelse i 25 år, jösses!
Den svenska opinionen har varit och är den mest Rysslandskritiska i hela Västeuropa.
Vill avsluta med ett fint utdrag ur boken:
"Vi kan tjusas och förledas av sagoberättarna, lögnarna, demagogerna, men till slut söker vi oss ändå till det sanna, det praktiska, det äkta. Demokratin angrips, skövlas och trampas ner, men den uppstår, växer och gror ändå. Ibland som försiktiga viskningar, ibland som trotsiga rop."
Det vill jag tro på!
Läs även: Veckans mening, Bokmärkt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!