fredag 28 april 2023

A som i Alice


Nog kan verklighetens värld kännas som den strider mot all logik ibland. Där man som en Alice efter ett fall flera mil ner i ett kaninhål helt plötsligt befinner sig i ett land där ingenting är sig likt.


"Om du inte vet vart du är på väg kommer du att hamna någon annanstans!"

Lewis Carroll


Och kanske har flertalet under det 21:a århundrandet inte vetat vart de varit på väg (vad gäller teknologi, globalisering, terrorism, övervakning, krig, fundamentalism, miljö, desinformation, invandring, arbetslöshet, m.m.) och därför hamnat någon helt annanstans, ett annanstans där vi känner oss smått förvirrade och förskräckta?


I detta underliga annanstans händer sådant här i verkligheten, samtidigt:


På måndag firar återigen Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, olika vänsterorganisationer och fackföreningar (som stöder SAP och V) Första maj. Första maj firas i socialistisk anda med röda fanor, demonstrationståg och möten. Firandet av dagen (såsom demonstrationsdag) startade år 1890 av Andra internationalen, som till skillnad från Första internationalen uteslöt syndikalistiska och anarkistiska organisationer. Tredje internationalen (Komintern eller Kommunistiska internationalen) föregicks av Andra internationalens upplösning 1916. Tredje internationalen bildades i Moskva 1919, och upplöstes 1943 av Josef Stalin. Första maj blev nationell helgdag i Sverige 1938.


"1 maj blev en nationell helgdag mycket beroende på SAP:s starka ställning under 1930-talet." 
Första maj | Nordiska museet


Så långt som jag kan minnas, och såsom jag upplevt det, har Första maj alltid varit på samma vis, år efter år. Något som pågått i periferin, för alla arbetare är ju inte politiskt vänster, och alla som är fackanslutna till ett LO-förbund är det inte heller (jag var det inte, men en del av medlemsavgiften till Kommunal gick då ändå till att stödja SAP - tror att just det finansiella stödet togs bort 2019?). Även om partier till vänster vill låtsas att alla arbetare och och anslutna till "deras" fackförbund är vänsteranhängare så var/är det blott en chimär. 


Läser i A som i Alice (av Jonas Ellerström och Isabella Nilsson) att Lewis Carroll (pseudonym för Charles Lutwidge Dodgson) inte såg något skadligt i oskyldig underhållning, skämt och lekfullhet. Kanske är det så man mer borde hantera detta underliga annanstans, för att inte sakta gå sönder av maktlöshet inför allt som sker och inte sker?


"Charles uses laughter as relief, like a holiday from the seriousness of life."

Morton N. Cohen i en Carroll-biografi

 

Första maj i Moskva 1941:

Socialistiska rådsrepublikernas union, d.v.s. Sovjetunionen, var allierade med Nazityskland hela första tredjedelen av Andra världskriget. Under Första maj-paraden 1941 på Röda torget deltog en delegation med nazistiska topptjänstemän från Tyskland:

Hur kan det komma sig att så många inte har tillräcklig kunskap om att Andra världskriget startade med en tysk-rysk allians som attackerade Polen 1939 och att båda dessa länder deltog i ockupationen fram till 1942? Rätt nödvändigt att ge fokus åt i det stora hela, väl?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!