tisdag 14 mars 2023

"Att tiga är den värsta lögnen"


Så, nu har jag läst ut Det här är inte ett krig : Våldet och lögnens broderskap i rysk ideologiproduktion av Per Enerud. Några utvalda axplock:


Sid 232:

"I Sverige har Ryssland som regel uppfattats som ett vänsterprojekt; en motvikt mot USA-imperialismen. Vi kan också notera att det starkaste stödet för ryska imperialistiska projekt finns i grupper och rörelser som beskriver sig själva som "vänster"."

 

Sid. 234:

"Misstro, kritik och skepsis är grundläggande element i demokratin, men desinformationen skapar misstro mot själva misstron. Det offentliga samtalet tystnar, desinformationen skapar "filterbubblor", medier, där läsarna kan känna sig trygga bland meningsfränder och slippa bli indragna i krångliga diskussioner." [...] "I stället för ett kritiskt samtal som leder oss vidare, som låter oss lösa våra problem tillsammans, får vi en miljö där vi nöjer oss med att hålla med våra anhängare och förtala våra motståndare."

 

Sid. 245:

"Andra sajter har ett starkt uttalat vänsterperspektiv och försöker beskriva Kremls politik som antikapitalistisk, antiimperialistisk. Inte heller det har ett minsta dugg att göra med något som Kreml står för, men det verkar göra intryck inom vissa vänsterkretsar. Detta trots att Kreml för en imperialistisk politik och att Ryssland har bland de högsta inkomstskillnaderna i Europa. Ett svenskt exempel är Ryska Posten, en webbsida som från ett vänsterperspektiv försöker legitimera Kremls imperialistiska projekt."

 

Utländska kanaler med fokus på rapportering om Ryssland. Sid. 246-247:

"Brittiska 21st Century Wire, norska steigan.no och svenska Global Politics är sajter som uppges inta ett vänsterperspektiv, men som fungerar på samma sätt - Ryssland är sakligt sett en periferi i deras rapportering, men de perspektiv som sajterna förmedlar ligger i linje med ryska imperialistiska ambitioner. Högersajterna Nyheter Idag och Samnytt har påfallande ofta visat "förståelse" för ryska intressen. Få svenska medier citeras oftare än Nyheter Idag i ryska."

 

Sverige är en periferi i Kremls desinformation. Sid. 249:

"Jag skulle också vilja påstå att Sverige är en lite ogynnsam "terräng" för just rysk desinformation. Det finns en djup tradition av rysshat i den svenska högern, och den svenska vänstern har blivit alltför svårt bränd av att i hundra år ha tvingats försvara sig mot argumentet: "Vill ni ha det som i Ryssland, va?" I många länder kan Kreml spela på sovjetnostalgi och högerkristna tankar. Det här har visat sig fungera illa i Sverige."


Sid. 288:

"Vi kan tjusas och förledas av sagoberättarna, lögnarna, demagogerna, men till slut söker vi oss ändå till det sanna, det praktiska, det äkta. Demokratin angrips, skövlas och trampas ner, men den uppstår, växer och gror ändå. Ibland som försiktiga viskningar, ibland som trotsiga rop."

 

Sådär ja, då var det dags att börja snöa igen då. När i helsicke ska den här vintern ge sig?!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!