onsdag 22 mars 2023

Vi människor

Den 24 mars 2022, inledning av Volodymyr Zelenskyjs tal (över videolänk) inför den svenska riksdagen i Stockholm:


"Nu för tiden är den blå och gula flaggan kanske populärast i världen. Färgerna förknippas med frihet. Och de finns inte bara på den ukrainska flaggan, utan också på er, den svenska. Detta är ett sammanträffande som ser ut som en tanke. Det är ödet. Vi är båda för frihet. Vi är båda för ett liv i fred. Vi är båda för respekt för alla." [...]

 


Ett budskap från Ukraina, Volodymyr Zelenskyj

Fri Tanke:

"Den ukrainske presidentens orubbliga mod inför den fullskaliga ryska invasionen har inspirerat människor i hela världen – och över en natt gjort honom till en av den fria världens stora ledare.

En mans ord. Ett enat folks röst.

Ett budskap från Ukraina, som är försedd med en nyskriven inledning av Volodymyr Zelenskyj, innehåller hans viktigaste tal, i eget urval, som nytillträdd president under krigsåren 2019–2022.

Talen tecknar berättelsen om en nation som med stor försvarsvilja fredar sig från den tilltagande ryska aggressionen, och om ett folk som leder världen i kampen för demokratins överlevnad. Zelenskyjs samlade tal är ett samlat stridsrop till oss alla, om att stå upp och kämpa för frihet. För om inte nu – så när?

Översättare är Mikael Nydahl.

Alla president Zelenskyjs intäkter från denna bok kommer att doneras till United24, som är hans initiativ för att samla in donationer till Ukraina. Allt Fri Tankes överskott doneras till Läkare utan gränser. "


Och allra särskilt för er människor som ändå inte begriper att vi måste hjälpa Ukraina så gott vi bara förmår så länge det krävs, se också dokumentären Krigszon: Bear Grylls möter president Zelenskyj.


Vi människor, Frank Westman

Weyler Förlag:

"»En fascinerande resa till våra rötter. Det här är Sapiens bakom kulisserna.« – José Joordens, professor i paleoekologi

I en grotta på den indonesiska ön Flores hittades år 2003 kvarlevor från en människoliknande varelse. Homo floresiensis blev en världsnyhet – en ny gren på mänsklighetens släktträd. Men var det verkligen en ny sanning om vårt ursprung, eller bara ett av många stickspår?

I Vi människor går Frank Westerman till botten med människans sökande efter sina rötter. Det handlar om den nederländske missionären Theodor Verhoeven, den förste europén som grävde efter arkeologiska fynd på Flores på 1950-talet, och hans många efterföljare genom åren.

De har alla sökt svar på samma fråga, som också är kärnan i denna lärorika och fascinerande bok: Vilka är vi egentligen? Och hur kan vi veta säkert?"


Mess, Dmitrij Gluchovskij

Ersatz:

"Moskva, senhösten 2016. Ilja återvänder till stan efter sju hårda år i straffläger. Där hemma har livet gått vidare och Ilja är fast besluten att börja om. Han är fortfarande ung och begåvad, och ute i förorten där han växte upp väntar hans mamma… Men ingenting går som planerat och snart är han insnärjd i ett livsfarligt spel med polisen och säkerhetstjänsten. Till slut är han bara en kupp och en begravning bort från flykten till Colombia.

Mess är en cybernoir-thriller som skildrar hur korruptionen inom den ryska statsapparaten smyger sig in överallt och förgiftar hela samhället.

Med över 200 000 sålda fysiska exemplar bara i Sverige är Dmitrij Gluchovskij en av vår tids mest populära författare. Hans Metro-trilogi har också blivit datorspel som sålts i flera miljoner exemplar världen över."
1 kommentar:

  1. Anonym23 mars

    tack för tips https://hannelesbibliotek.blogspot.com/

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!