tisdag 14 juni 2022

"Putins värsta fiende", Kalle Kniivilä

Putins värsta fiende : Aleksej Navalnyj och hans anhängare, Kalle Kniivilä. Bokförlaget Atlas. Antal sidor: 220. Utgivningsdatum: 7 juni 2021.

Bibliotekslån


"Den 20 augusti 2020 förgiftades den ledande ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj med ett militärt nervgift som nästan tog hans liv. Den ryska säkerhetstjänsten stod bakom mordförsöket, vars uppenbara syfte var att bli av med den jobbiga mannen som inte låtit sig tystas. När Navalnyj envisades med att inte dö försökte makthavarna tvinga honom att stanna utomlands och förvandla honom till ännu en marginaliserad regimkritiker i exil. Men han återvände till Ryssland, trots att han visste att Vladimir Putin i så fall kan låta bura in honom så länge han vill. 
Varför är han inte rädd och varför måste han tvunget återvända till Ryssland? Och framför allt, varför är Vladimir Putin rädd för honom, om det nu är så att majoriteten av ryssarna fortfarande tycker att Putin gör ett bra jobb, medan bara ett fåtal aktivt stödjer Navalnyj? Vem är egentligen Navalnyj och vilka är hans anhängare? Det är några av frågorna den här boken försöker ge svar på.

Kalle Kniivilä är journalist på Sydsvenskan, född 1965 i Norra Karelen och bosatt i Lund. Han är Rysslandskännare och tidigare Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset. Putins folk (2014), som försöker förklara Vladimir Putins popularitet i Ryssland, hyllades för sin nyanserade skildring och tilldelades det finska Kanava-priset för årets bästa fackbok."


Mycket intressant, spännande och tankeväckande bok som kan öka insikten om hur det som i år hänt kunde hända, och varför. Hur har tiden i Ryssland varit innan invasionen av Ukraina? Och framförallt, varför protesterar inte ryssarna mer än de gör i Ryssland? Något som känts helt obegripligt att förstå. Är det inte ofta så att vi alltid försöker sträva efter att söka svar, även för sådant som tycks helt obegripligt? Man ställer sig även frågan hur framtiden kan komma att se ut. Att försöka göra sig beredd är något ursprungligt för att kunna försvara våra liv, vårt sätt att leva, vår överlevnad. Men om man inte tar reda på fakta - så gott det nu går - mer än ytligt, så blir väl fördomarna, generaliseringarna och de förhastade slutsatserna fler? Alla har ju sådana. Mer eller mindre. Ibland går man vilse, ibland har man fel, så är det för alla, även för de som förnekar det.

Boken är förvånansvärt lätt att läsa. Kapitlen är korta, och boken är effektivt, klart och rappt skriven, i flera tidsplan, nästan lite som en spänningsroman. Dels är det en biografi om Navalnyj, dels om Rysslands samhällsutveckling, politik och statsskick, Rysslands historia i relation till senare utveckling, om folket i Ryssland och om själva propagandaapparaten. Aleksej Navalnyj tilläts inte ställa upp i presidentvalet 2018. Putin ville inte ha motkandidater. Vladimir Putins fortsatta maktinnehav skulle till varje pris legitimeras och cementeras.

Boken avslutas med Navalnyjs tal i Moskvas stadsdomstol den 2 februari 2021 och hans brev från häktet den 17 februari 2021. Vilken stark person. Sådana människor med den sortens drivkraft till att vilja skapa positiv förändring inger hopp om framtiden. Helt klart Putins värsta fiende, fast med ett nuvarande sorgligt öde.

Liberal demokrati och yttrandefrihet är något som hela tiden måste värnas om och aldrig någonsin tas för självklar. Inte ens hos oss, inte ens i länder som varit relativt välfungerande demokratier under lång tid. Om vi är missnöjda med regeringen och hur den beter sig så kan vi fortfarande försöka byta ut den var fjärde år då vi går till valurnan, en möjlighet vi ska uppskatta finns och som vi ska använda oss av. Sådant värdesätter man mer efter att ha läst en bok som Putins värsta fiende. När verklighetsbilderna skiftar är det nog inte så tokigt att granska detta med ett kritiskt öga, jämföra med vad man upplever i verkligheten runtomkring, även ta del av fakta och åsikter som inte släpps fram lika generöst som andra. Den där sakta och förrädiska glidningen mot inskränkt yttrandefrihet och vinklad propaganda är faktiskt inte så dumt att uppmärksamma. Speciellt i samband med kris och krig. Värt att studera situationen i Ryssland (med kväst och tillintetgjord opposition) av många anledningar.

Ja, det finns helt enkelt många anledningar till varför du ska läsa den här suveränt bra boken av Kalle Kniivilä.

Även: Torsdagsfika


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).