fredag 10 juni 2022

Mår verkligen demokratin bra av statsfinansierad public service i polariseringens tid?"Inget tyder på att public service skulle vara politiskt partisk åt varken höger eller vänster i nyhetsrapporteringen. Det visar en ny forskningsöversikt från Göteborgs universitet, uppger Sveriges Radio Ekot. Enligt den är förtroendet starkt, men en större andel personer som identifierar sig långt åt höger på den politiska skalan har mindre förtroende för public service. Det finns dock forskningsluckor för hur det ser ut med opartiskheten i programmen som går utanför den direkta nyhetsbevakningen. Men nyheterna är i alla fall välbalanserade."

 – SVT Morgonstudion den 10 juni. Rubrik: "Medier Forskning: Public service nyheter opartiska"


Så hur ska man tolka det? Att de som dristar sig att se risker med en skattefinansierad public service skall misstänkas vara högerextrema? Bara för att man inte är, eller aldrig någonsin varit, socialdemokrat eller vänsterpartist, så betyder det väl inte helautomatiskt att man är "långt åt höger" (underförstått Sverigedemokrat eller "blåbrun"?) eller rasist eller fascist eller nazist eller troll eller något annat superhemskt. Något vänsterextremt som marxist, anarkist och kommunistisk socialist kan också vara superhemskt. Vart ska en mittenväljare ta vägen när Centerpartiet för länge sedan lämnat landsbygdsväljarna bakom sig och nu gått all-in för islam och att bli stödparti åt Socialdemokraterna? Till skolpartiet Liberalerna? Hur kan demokratin må bra av att avhumanisera eller rentav demonisera en politisk opposition, vilken genom ord som "blåbrun" skall uteslutas, tystas och fås till ständig självcensur?

Har inte public service blivit en allt större maktfaktor efter pandemin? Olika typer av åsikter om en sådan stor maktfaktor borde väl då släppas fram utan att kritiker demoniseras? Jag kan ha fel, har inte fakta, men demokratin mår väl bra av olika åsikter? Även sådana åsikter man inte har själv?

Nyheter:

Demokratin mår bra av public service | Göteborgs universitet (gu.se)

Tidningsutgivarna: Låt inte SVT under­gräva dagspressen | SvD Debatt


1 kommentar:

  1. Kloka ord av både dig och de två författarna.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!