onsdag 1 juni 2022

Den tredje statsmaktens styrning
Vilka partier gynnas i SVT:s nyhetsrapportering?

Mellan 2011-2012 gjordes en undersökning (Göteborgs universitet, Institutionen för journalistik medier och kommunikation 2013. Journalist 2011).

En majoritet av journalisterna anställda inom public service visade sig då tycka att Miljöpartiet vara det bästa partiet. Inom SVT var det 52% av de anställda som röstade på MP, och inom SR 54%. Motsvarande siffra för landets journalister i stort skall då ha varit ca 42%, som då alltså kände mest stöd för MP (en hög siffra för ett enda litet parti). Inom public service sympatiserade då över 80% av journalisterna med de rödgröna partierna.

Att journalister anställda inom public service (skattefinansierat sedan år 2019, därförinnan finansierat via licensavgift) till så stor del sympatiserar med vänsterblockets partier... kan inte det påverka nyhetsrapporteringen; vad som släpps fram, vad de väljer att dölja och vad som underlåts att granskas (alt. pliktskyldig granskning och sen locket på), till de favoriserade partiernas fördel inför kommande Riksdagsval?

Enligt Mediebarometern 2021 tog 53% del av nyheterna från statstelevisionen SVT, som därmed då skulle vara den mest använda nyhetsförmedlaren till Sveriges befolkningen i helhet.

Så intressant det vore med en liknande undersökning som "Journalist 2011" idag (nu när även Centerpartiet lierat sig med de socialistiskt rödgröna fullt ut under den blodröda stjärnan). Inte minst med tanke på miljöpartisters uttalade önskan förra året att vilja styra SVT:s nyhetssändningar (Miljöpartister vill styra SVT:s nyhetssändningar | SVT Nyheter). Såhär skall SVT:s VD Hanna Stjärne bl.a. skrivit då:

"De senaste åren har vi sett flera exempel på hur politiska partier velat påverka journalistiken i public service. Det är förstås fritt att debattera, berömma eller kritisera SVT:s bevakning, men politiker ska respektera systemet och inte lägga förslag som syftar till att påverka innehållet."

Läs hela inlägget här: Politiker ska hålla fingrarna borta från SVT:s journalistik - SVT Om oss

Det skall alltså vara fritt att debattera och kritisera SVT:s bevakning (gäller väl även utebliven bevakning får man förmoda?). Så det jag skriver ovan borde vara tillåtet att skriva om.

Miljö- och klimatfrågan är bra mycket viktigare än att låta partier som MP och S få ha någon slags monopol på den, genom att få synas och höras mest i public service.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).