lördag 18 februari 2023

TV-tipset: Putin och västvärlden


Har nu sett alla tre avsnitt av Putin och västvärlden (Putin vs the West):


Lögnernas diplomati

"I november 2013 sätter Putin stopp för ett handelsavtal mellan Ukraina och EU. På torget Majdan i Kiev skjuts demonstranter ihjäl. När Krim annekteras reagerar EU lamt. Ryska separatister går in i Donbass och vinner mark. Merkel och Hollande förhandlar fram ett avtal om vapenvila men separatisterna bryter det omgående."

 

Dolda avsikter

"2011 sprider sig upproren under den arabiska våren till flera länder i Mellanöstern. I Syrien använder Assad kemiska vapen och västledarna vill ingripa. Putin deltar till en början i fredsförhandlingarna men överrumplar sedan både väst och sin utrikesminister med flygbombningar mot civila mål i Syrien, som stöd till Assad. Aleppo läggs i ruiner."

 

Från hot till invasion

"Putins tal blir allt hotfullare och han bryter det internationella avtalet om att inte utveckla kärnvapen. Volodymyr Zelenskyj blir president i Ukraina och vädjar till Nato om medlemskap men får nej. Nato arrangerar flera möten med Putin och den ryska militärledningen för att stoppa krigsplanerna. Men den 24 februari 2022 är Rysslands invasion av Ukraina ett faktum."

 

En brittisk dokumentärserie från 2022 som alla borde se, finns här. Utmärkt dokumentär för att bättre förstå helheten!


2 kommentarer:

  1. Se intervju med Julia Ioffe. Oerhört kunnig på Putin: https://www.youtube.com/watch?v=kSNo2FPQDQw

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken. Sett den nu. Skrämmande! Helt sant en riktigt mörk vision av vad som väntar. Ännu mer otäckt med tanke på att hon verkligen tycks vara kunnig och ha insikter utöver det vanliga i det hon talar om.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!