söndag 5 februari 2023

Kalla kriget 2.1

  "För yngre generationer utan historieundervisning i skolan kan det vara svårt att förstå dagens referenser till detta kalla krig. Hur ska man kunna sätta in det nya Rysslands agerande i rätt sammanhang om man aldrig hört talas om Sovjetunionen och Muren, eller tror att KGB enbart är smeknamnet på en känd svensk journalist?"

[...]

"I botten ligger Rysslands gamla längtan om "trygga" gränser mot en illasinnad omvärld, en buffertzon som måste skapas genom militär styrkeaggression snarare än den fredliga samexistensens "soft power".
   Detta historiska faktum - att Ryssland nästan alltid sett sig som offer för en fientlig omvärld - används nu i den ryska propagandan som "ursäkt" för aggressivt beteende. Argumentet "förstås" gärna i väst av dem som 1) vill undvika konflikter, eller 2) riskerar att förlora makt och pengar, eller 3) har ägnat hela sin diplomatiska och politiska karriär åt att "förklara" hur oerhört komplicerat allting är."

Sid. 53-54, kapitel "Så startade det andra kalla kriget"; Kalla kriget 2.1 : onda imperiets återkomst, Mats Johansson


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


11 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten, inte en bok för mig

  SvaraRadera
 2. ingen mer krig den här veckan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack snälla. Tänk om du kunde bestämma något sådant och omvärlden rättade sig efter det! Men utöka gärna mer än just denna vecka, som ju dessutom snart är slut. ;)

   Radera
 3. Jag tror det är mycket som är svårt att förstå för de yngre generationerna. Det är ju mycket som är svårt att förstå, rent historiskt, även för min.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiekunskaper är viktigt.

   Radera
 4. historielöshet är farligt. Rysslands historia är speciell. ska se efter boken på mitt bibliotek. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. Ja, historia är viktigt. Men vilka generationer pratar man om? Våra barn fick hyfsad undervisning i skolan (och de gick nyligen ut), och kan i vissa avseenden mer än jag (som inte var bra på historia i skolan). Sen kan det ju finnas individer som inte lär sig.

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten! Håller inte med om att historieundervisningen är så dålig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, säkert inte överallt. Men mycket av det man ser händer runtom i världen (och på den politiska yttre vänster- och högerkanten) tyder väl på att kunskaperna inte är fullt så fantastiska ändå.

   Radera
 7. detta förbaskade krig står mig upp över öronen, jag har läst nyheterna sedan kriget startade, läste twitter, läser romaner om ryssland och om Ukraina, och nu är jag helt fedup o har slutat hoppas på att detta ska ta slut. Eländes elände, o nu kommer har en jäkla ballong som flugit över USA o blivit nedskjutet och förstört diplomatin mellan Kina och USA. Jag dånar...men tack för smakbit, lyfter på hatten att du läser en viktig bok

  SvaraRadera
 8. Tänkvärda saker i smakbitarna.

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!