tisdag 27 juli 2021

"Senare" av Stephen King

Senare av Stephen King. Översättare: John-Henri Holmberg. Förlag: Albert Bonniers Förlag. Antal sidor: 265. Utgivningsdatum: 2021-04-30.


 

"Ibland betyder ”växa upp” att du måste möta dina demoner. Jamie Conklin, son till en ensamstående, hårt arbetande mor, vill bara ha en vanlig och normal barndom. Men Jamie är inte ett vanligt barn – han ser vad ingen annan kan se och vet saker som ingen annan kan veta. Och priset han får betala för att hjälpa polisen jaga en mördare från andra sidan graven är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.

Med ekon från Kings klassiska roman "Det" är "Senare" en skrämmande och rörande roman om förlorad oskuld, och ett gastkramande utforskande om att stå upp mot ondska – i vilken skepnad den än antar."



Tre i ett kan man nog säga; skräck/spökhistoria, psykologisk thriller, och kriminalnoir. En slags mix. Historien berättas via en Jamie Conklin i vuxen ålder. Det handlar om uppväxten från det han är barn (med ensamstående mor) och hans förmåga att se nyss avlidna människor, fördelar och komplikationer det kom att få.

De ständigt återkommande upprepningarna var ganska tröttsamma, inte särskilt lyckat. Och slutet... nej, det gillade jag inte alls. Alltför besynnerligt. Var det verkligen nödvändigt? Men King ÄR en oerhört duktig berättare. Väldigt personligt och äkta. Tyckte mycket om karaktären Jamie, relationen mellan son och mor var fint framställd, gillade bokens mittenparti, när man slapp moderns sambo, störde mig rejält på den karaktären. Fast samtidigt hade det väl varit en helt annan berättelse utan denna, förstås.

Detta var i mitt tycke inte en av Kings bättre böcker (och jag har läst många), så inväntar istället nästa, Billy Summers kommer i översättning till slutet av november.

En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!