fredag 9 december 2022

Röd stjärna över Hisingen

Image by MasterTux from Pixabay


England efter brexit, hur blev det?

Vad jag förstår så har varuimporten från EU minskat (vilket kanske inte är så konstigt), men Englands export lär ha ökat efter pandemin (vilket såklart heller inte är värst märkligt). Det var 2016 som britterna folkomröstade om Storbritanniens utträde ur EU. Den 1 februari 2020 till den 31 december 2020 var en "övergångsperiod" (fast visst var väl då utträdet redan genomfört?). Den 1 januari 2021 var det definitivt? Men visst undrar man vad britterna idag tycker om livet efter brexit... Blev det såsom de ville att det skulle bli? Hur skulle de ha röstat idag?

England, EU:s förlorade pusselbit.


Och svensk naivitet vad gäller Kina, lär mer om det genom att läsa Draken av Tobias Andersson Åkerblom. Skrämmande men viktig läsning.

Sid. 230-231:
 
   "Som åklagare är det inte ovanligt att stöta på personer vars riktiga identitet är oklar, menar han samtidigt. Det kan både handla om terrorister som döljer sig i flyktingströmmar genom att hävda att de flyr från grupper som de egentligen tillhör och om så kallade illegalister: personer som planteras av främmande makt för att långt fram i tiden nyttjas som underrättelsetillgångar.
   - Om det finns en massa personer i Sverige som kommer hit och vi inte har någon möjlighet att följa upp dem för att vi inte riktigt vet vilka de är, så är det klart att det i förlängningen kan leda till saker och ting som blir hot mot Sverige och mot samhället, konstaterar han.
   Men vem som bär ansvaret för det - och vad man skulle kunna göra åt det - vill han inte svara på.
   - Det riskerar ju att bli lite politik av det. Min roll är att vara den grå tjänstemannen, men det är klart att det kan man väl säga, att det finns väl ingen som inte skulle tycka det var bra om man hade kontroll på de personer som befinner sig i landet."

Är det dags att införa tjänstemannaansvar snart? Bokens sista kapitel "Röd stjärna över Hisingen" var sen den slutliga schwungen som definitivt fick mig att åter tro på svensk journalistik. Utmärkt jobbat. GP verkar vara en förträfflig tidning. Ni måste bara läsa den här boken! Borde dessutom vara obligatorisk läsning för politiker och beslutsfattare tänker jag.


En film i fokus även idag:

London Has Fallen
(2016)
Action thriller


"Efter att den brittiska premiärministern plötsligt avlider under mystiska omständigheter, samlas alla ledare för den fria världen för att närvara vid hans begravning. Vad som verkar vara den mest skyddade tillställningen någonsin förvandlas plötsligt till en kupp för att mörda världens mäktigaste ledare medan samtidigt som man sprider kaos i London. Nu är det upp till USA:s president (Aaron Eckhart) och hans närmaste säkerhetsansvarige - Mike Banning (Gerard Butler) att förhindra ett fullskaligt krig på Londons gator."


Längd: 1 tim. 39 min.
Åldersgräns: 15 år
Filmen ingår tydligen i en serie av filmer: Olympus Has Fallen (2013), London Has Fallen (2016), Angel Has Fallen (2019). Vet inte vad jag ska tycka om den här filmen egentligen, inte helt odelat positiv. Första halvans scenario är klart tänkvärd ändå. Och hemskt otäck.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!