fredag 23 december 2022

Dokumentär: Watergate

Image by gfk DSGN from Pixabay
Spännande dokumentär om Watergateaffären som ägde rum i USA på 1970-talet.


"För 50 år sedan uppdagas en av vår moderna historias största skandaler. Vad som från början verkar vara ett helt vanligt inbrott visar sig ha kopplingar hela vägen till Vita huset och USA:s president Richard Nixon. Följ denna högst aktuella berättelse genom de som var där och upplevde allt på plats."


Affären började med ett inbrott i Watergate-komplexet, Washington, D.C, den 17 juni 1972. Fem män greps. Nixon kom att riskera att stå inför ett riksrättsåtal, men avgick som president den 9 augusti 1974. Efterträdare var Gerald Ford. Richard Nixon hade då varit president sedan den 20 januari 1969.

Watergate | SVT Play

Produktionsår 2022

Längd: 57 min.


Tänkvärt:

"Tydligare kan det kanske inte sägas att den kaliforniska politiken alltmer kommit att handla om att lansera en person, inte ett parti. Och det bästa sättet att få en kandidat vald, resonerade Chotiner, var att bygga upp en bild av en politiker ungefär som om han vore en filmstjärna. Väljarna skulle möta en attraktiv personlighet – och så långt som möjligt gällde det att undvika att komma in på specifika ställningstaganden som kunde stöta bort den ena eller andra gruppen av människor. I själva verket, menade Chotiner, var det viktigaste i stället att diskutera motståndarsidans kandidats åsikter och ge en så skrämmande bild som möjligt av vad de gick ut på. Väljarna skulle känna att motståndaren var en person som stod för något farligt och obehagligt. Och – viktigaste av allt – i största möjliga utsträckning skulle dessa attacker på motkandidaten organiseras så att de inte verkade komma från det egna lägret utan från oberoende personer."

Ur Konspirationer av Gunnar Wall, kapitel: Watergate.

 

Såklart en bok i bokhyllan som man konsulterar! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!