onsdag 7 december 2022

Once Upon a Time in 1979

Det är kallt och mörkt nu. Men det här igår med 1969 var faktiskt roligt, så fortsätter med -79 och -89 också.


Händelser okronologiskt för 1979:


USA upprättar diplomatiska relationer med Folkrepubliken Kina och Deng Xiaoping besöker USA.

Kina säger upp vänskapsavtal med Sovjetunionen.

I Iran flyr shahen och hustrun Farah Diba med familj landet, i samband med den islamiska revolutionen. Ayatollah Khomeini kommer tillbaka efter en tid i exil, protesterar tillsammans med muslimerna. Islamister, nationalister och kommunister står bakom revolutionen som störtar monarkin. Tusentals kvinnor demonstrerar mot ett plötsligt införande av slöjtvång och försämrade rättigheter. Khomeini utropar islamisk republik.

Kooperativa förbundets varumärke Blåvitt introduceras. En tanke (som man idag kan tycka verkar som rena DDR!) var bl.a. att man genom ett minskat varuutbud med färre märken i Konsumbutikerna skulle göra varorna billigare.

Stockholms finansborgarråd Ulf Adelsohn går på nattklubb i Filippinerna och dansar i bastkjol under en tjänsteresa.

Text-TV lanseras i Sverige.

Stig Bergling grips av israelisk polis i Tel Aviv, utlämnas till Sverige p.g.a. misstänkt spioneri åt Sovjetunionen. Döms till livstids fängelse.

Svenska regeringen godkände laddning av reaktorer vid Forsmark 1 och Ringhals 3.

Socialdemokraterna ger Centerpartiet stöd i kravet på folkomröstning om kärnkraften.

Socialdemokraterna går samman med Centerpartiet för att fälla regeringens förslag om skattesänkningar, husläkare och en jämställdhetslag.

I riksdagsvalet vinner de borgerliga. Moderaterna ökar och Centern tappar. Det blir trepartiregering (M, C och Fp) med Thorbjörn Fälldin som statsminister.

Grundstött sovjetiskt fartyg läcker olja i Stockholms skärgård. Kustbevakning, marinen, värnpliktiga, brandkåren och frivilliga sätts in att sanera, oljesaneringen i Stockholms skärgård beräknas ha kostat 100 miljoner SEK. Militär sätts in för att sanera p.g.a. ett drivande tjockoljebälte vid Gotska Sandön.

Europas första kvinnliga regeringschef blir Margaret Thatcher, premiärminister i Storbritannien.

Ett andra vapenbegränsningsavtal undertecknas av Carter och Brezjnev.

Sovjetunionen invaderar Afghanistan. Sovjet intar Kabul. Ett slags "andra" kalla kriget, efter en tids avspänning med nedrustningsavtal, startar.


Film - en 70-talsklassiker från 1979:


Fången på Zenda (The prisoner of Zenda)

Kategori: Komedi, äventyr.

Åldersgräns: 7 år.

Längd: 1 tim. 44 min.


 

"Trofasta vänner till kung Rudolph av Ruritanien fruktar för hans liv och ersätter honom tillfälligt med en identisk kopia. Ett stort misstag! I själva verket är Sydney Frewin en bortkommen droskchaufför från London som inte vet ett jota om att styra ett rike. När den riktige kungen blir kidnappad och den onde hertig Michael gör sig redo att bli krönt, dyker plötsligt Sydney upp på ceremonin och blir kung i hans ställe. Förvirringen är total och härifrån går det hela käpprätt utför ..."


Peter Sellers spelar dubbla huvudroller i denna trevligt fåniga parodi. Lättsamt underhållande, helt enkelt. The Prisoner of Zenda är för övrigt även en äventyrsroman från 1894, av Anthony Hope. Jag tyckte i filmen att jag kände igen vackra slottet i Schönbrunn (Wien), och så var det visst, skulle i filmen föreställa Ruritaniens kungliga palats! Kul."Rudolf Rassendyll ger sig ut på en resa till Ruritanien, landet från vilket hans förfader kom. I Ruritanien blir han på grund av sin likhet till kungen indragen i ett händelseförlopp där han måste ta kungens plats när denne har blivit tillfångatagen av sin elaka halvbror, svarte Mikael."


(Fången på slottet Zenda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!