söndag 15 maj 2022

En smakebit på søndag: Vi och dom

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva bjuda på smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Smakbit hämtas från Vi och dom, Bengt Jangfeldt om Ryssland som idé. Sidan 197:

 

 

  "Att det putinistiska Ryssland slutit sig mot omvärlden och vänt sig inåt beror huvudsakligen på två saker: en övertygelse om civilisatorisk överlägsenhet i kombination med att man känner sig oförstådd, förödmjukad och kränkt: av NATO, av EU, av världen i stort, av alla som sägs sakna förståelse för Rysslands särart och historiska väg. Ju mer kränkt man upplever sig, desto starkare känslan av utvaldhet. De ortodoxa (rättrogna) mot de heterodoxa (vantrogna), Bysans mot Rom; »vi« mot »dom«. Om man ser sig som utvald och misslyckas är det alltid någon annans fel och i rysk historia är »den andre« alltid Väst."


Fler smakbitar finns idag här


10 kommentarer:

 1. professor Bengt Jangfeldt har jag inte läst men Drömmen om San Michele har jag i bokhyllan

  SvaraRadera
 2. Bengt Jangfeldt har jag en gång för många år sedan engagerad som föreläsare. Då talade han om Med livet som insats. han skrev med en penna som tillhört Lili Brik, Majakovskijs väninna. vi kände historiens vingslag. har inte läst Vi och dom, men den verkar ha kommit i ny utgåva. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 3. Tack för smakebiten, säkert intressant men hoppas egentligen inte det ska behövas sådana böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker om människan socialt och kulturellt, länders civilisationsutveckling (och förstås hur länder påverkar varandra sinsemellan) kommer alltid att behövas. Man slutar väl egentligen aldrig med att försöka förstå? Och då är det förstås utmärkt att det finns böcker! :)

   Radera
 4. Jeg kunne godt tenke meg å lese mer om Russland for å prøve å forstå noe av det som skjer i verden. Men jeg tror kanskje det ikke er noen gode forklaringer på Putins valg. Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi kommer nog aldrig att kunna få en given förklaring på Putins obegripliga val.

   Radera
 5. Egentligen anser jag ju lite att alla ska få leva som de vill. Problemet är väl egentligen att alla inte riktigt är av den uppfattningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det liberala tänkandet känns så självklart för oss så det kan bli svårt att försöka sätta sig in i hur de som lever i autokratier ser på sig själva och andra.

   Radera
 6. Låter som en intressant och lärorik bok

  SvaraRadera
 7. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!