torsdag 30 april 2020

Dagens bokpost: Varning: Framtid (extra allt)


Varning: Framtid (extra allt)
KG Johansson


Så, idag kom den, boken jag väntat på. Samlingen innehåller fjorton noveller och ett... libretto till en opera. Jamen, det var väl lite annorlunda. Mindre annorlunda är väl dock att de flesta noveller skall höra till science fiction-genren, alltså förutom då operalibrettot, en del fantasy, skräck och krim. Något för alla kanske? Vi får se, väldigt naturligt hursomhelst att sådant hörande till science fiction förr eller senare hamnar här på bloggen Bokhyllan. På det viset har det blivit, och intresset för genren tycks bara öka. Flera av texterna skall ha publicerats tidigare (inte alla). Kort presentation för Varning: Framtid (extra allt):

"2010 gav LL-förlaget ut en liten bok i serien ”En lätt pocket”, novellsamlingen Varning: Framtid av KG Johansson. Den boken innehöll bara två noveller, ”CoBra” och ”De Lysande”. Den är nu utgången men återuppstår här i en betydligt fylligare version som förutom de två nämnda innehåller ytterligare ett antal science fiction-noveller, ett par deckarhistorier och fantasyberättelser, till och med ett operalibretto. Många av novellerna har placerat sig i olika tävlingar men andra är tidigare opublicerade. ”Bortom gränsen” kom att bli första kapitlet i romanen Beatrice, medan librettot Michelle hittills inte har komponerats; ”Bibliotekarien” är Lovecrafts mardrömmar på en stillsam svensk arbetsplats i dag, ”Membranen i mittens historia” är en historia som H.G. Wells glömde att skriva, medan ”Zap” är en genre i sig själv. Alla texter kommenteras kort av författaren."


ISBN: 978-91-7819-693-7


Tusen tack för rec.ex. KG Johansson!


Läst april



  1. Bortförda, Oskar Källner och Karl Johnsson. Rec.ex.
  2. Järnrosen, Oskar Källner och Karl Johnsson. Rec.ex.
  3. Flykten från Nordkorea, Masaji Ishikawa. Bibliotekslån.
  4. Doktor Moreaus ö, H.G. Wells. Bibliotekslån
  5. Maskin-ön, Jules Verne. Bibliotekslån.
  6. Från jorden till månen del 1, Jules Verne. Bibliotekslån.
  7. Från jorden till månen del 2, Jules Verne. Bibliotekslån.


Även läst:

Det här är inte propaganda, Peter Pomerantsev




lördag 25 april 2020

"Från jorden till månen" (del 1 och 2) av Jules Verne

Från jorden till månen (del 1 och 2) av Jules Verne. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). Finns även i nyutgåva (Mimer bokförlag, ISBN: 9789187593987).



"Det amerikanska inbördeskriget är över och i freden som följer känner sig medlemmarna i Baltimore Gun Club uttråkade. Tristessen upphör när klubbens djärve president Impey Barbicane föreslår att de ska bygga en kanon kraftig nog att skjuta en projektil till månen. Men företaget går från spännande till farligt när de får idén att bemanna farkosten - kommer passagerarna att nå sitt mål, eller flyga i bitar innan de ens lämnat atmosfären?

Här presenteras oförkortat de båda romanerna Från jorden till månen och Månen runt, i vilka äventyr och humor varvas med vetenskaplig fakta och teorier. Många av författarens förutsägelser - från bromsraketer till vattenlandningar - har idag blivit verklighet.

Jules Verne är en av världens mest översatta författare och har i över hundra år trollbundit läsare av alla åldrar. Han fick sitt stora genombrott 1864 med romanen Till jordens medelpunkt, och i och med utgivningen av Från jorden till månen 1865 hade han i princip på egen hand lagt grunden för science fiction-genren."

Från jorden till månen (De la terre à la lune) från 1865 ...

'From the Earth to the Moon' by Henri de Montaut 38
... och uppföljaren; Månen runt (Autour de la Lune) från 1870 ...

'Around the Moon' by Bayard and Neuville 32

... var - såsom jag läste den - uppdelad på två böcker, båda med samma titel (Från jorden till månen) och utgivna 1972. Mimer bokförlags snart årsgamla utgåva (se bokomslag bredvid citerad kort beskrivning ovan) tycks innehålla båda romanerna i ett häftat format. Kan inte se att den har originalillustrationer såsom i de gamla böcker jag själv läst, synd om de saknas, för helt klart förhöjer dessa läsupplevelsen. Andra delen var bäst, så läser ni den som jag i två delar, ge inte upp efter den första!

Del 1: En tid efter amerikanska inbördeskrigets upphörande lägger Gunklubbens ordförande Barbicane fram en idé inför sina uttråkade klubbmedlemmar, de ska låta konstruera en kanon för att skjuta iväg en projektil till månen! Efter bifall blir det ett stötande och blötande om hur stor kanonen och projektilen bör vara, vilka material och vilket krut som skall användas, varifrån projektilen må skjutas upp, och hur torde det hela finansieras? Trots en del tvivel blir projektet genomfört och på vägen dit dyker den franske äventyraren Michel Ardan upp, en våghalsig fransk äventyrare med planer på att bemanna projektilen. Efter att Barbicane kommit fram till en lösning på problemet, om hur de skall överleva uppskjutningens acceleration, går man med på Ardans planer. Ombord på projektilen blir förutom Ardan, ordförande Barbicane och klubbsekreterare JT Maston, samt ett par hundar (och några fjäderfän, men det vet vi inte än!). Där slutar första delen.

Del 2: En fem dagars resa till månen har tagit sin början för de tre månfararna i den på 1800-talsvis ombonade projektilen. En rad äventyrliga händelser sker, t.ex. så riskerar man krocka med en asteroid som fångats in av jorden tyngdkraft (blivit dess andra måne) och så får besättningen fnatt då de förgiftas av gaser (tänker naturligtvis på Doktor Ox här). Istället för att - som planen var - landa på månen, går projektilen in i en bana runt den. Efter att ha uthärdat norra halvklotets extrema kyla och mörker återvänder de till södra halvklotets ljus och värme. De tre männen kan nu uppifrån sin farkost göra observationer av månytan, samt fantisera kring hur det skulle vara att bo där. Projektilen börjar avlägsna sig från månen vid den punkt där jorden och månens gravitationskraft blir likvärdiga, raketer som är tänkta att användas vid landning används nu istället för att få projektilen att falla tillbaka mot månen. Men raketerna avfyras för sent och projektilen faller istället mot jorden. Och hur går det här sen då? Ja, jag kan ju inte avslöja allt, har redan avslöjat för mycket.


"Maskin-ön" av Jules Verne

Maskin-ön av Jules Verne. Läste boken som bibliotekslån (inbunden).

"Maskin-ön är en strålande Jules Verne-roman som aldrig tidigare utgivits i Sverige. Berättelsen om Standard Island, en gigantisk konstgjord ö med en stad, skogar, parker och spårvagnslinjer som färdas runt i Stilla havet med 10.000 invånare, är en av Jules Vernes bästa och mest fantasieggande romaner."

Den här svensköversatta utgåvan (den enda?) från 1971 är troligtvis en mer förkortad version av originalet L'Île à hélice : Les Milliardaires ridicules (1895). Vad jag förstår så skall den första engelska översättningen från 1896 vara beskuren dussintalet sidor på grund av sådant som på något sätt kunde ha uppfattats vara obekväm social kritik vad gäller amerikaner och britter, vilket inte ansågs skulle gå hem hos förlagen.

Handling: En fransk stråkkvartett bestående av Sébastien Zorn, Frascolin, Yvernes och Pinchinat är på resa till en inbokad föreställning i San Diego. Genom en oväntad incident kommer de på avvägar och hamnar på Standard Island. Standard Island visar sig vara en konstgjord ö som konstruerats för att (medelst propellrar) i sakta mak färdas fram på en slags årlig turné till ett antal öar i södra Stilla havet. I ofattbar lyx och med hög elkonsumtion framlever invånarna sina liv, de är ruskigt förmögna och deras rikedomar mäts i miljoner (minst rika bland dessa öbor är ett kungapar som kommer att få kvartettens djupaste respekt och sympati). De fyra musikerna blir på denna säregna ö anlitade för ett antal konserter som underhållning inför dessa välsituerade invånare, vilka såklart gärna betalar multum för lite levande kultur. Stället tycks vara ett utopiskt och idylliskt paradis, men här finns en gryende schism, ön visar sig vara uppdelad i två läger, babord och styrbord. I den ena delen leds befolkningen av Jem Tankerdon, och i den andra av Nat Coverley, den enes son och den andres dotter bidrar med historiens Romeo och Julia-drama. När man börjar stöta på problem under resans gång kommer de missförhållanden som legat och pyrt upp till ytan, något som kommer att äventyra hela öns framtid.

Underhållande berättelse som mynnar ut i stor dramatik. Spännande, fantasifullt och humoristiskt för sin tid. Kompletteras med generöst av fina gamla illustrationer i original.

Maskin-ön hör till science fiction-genren med en lätt dystopisk touch mitt i det skapat låtsasutopiska.

"Vad tjänade det till att vara miljardär när man står inför svält? De här krösusarna ägde miljoner, men om svälten kom skulle det inte dröja länge förrän en miljon dollar inte räckte för att köpa ett kilo kött eller en limpa."


"Doktor Moreaus ö" av H.G. Wells

Doktor Moreaus ö av H.G. Wells. Översättare: Roland Adlerberth. Förlag: Delta. Läste boken som bibliotekslån (inbunden).



"På en ö i Söderhavet ägnar sig den hemlighetsfulle doktor Moreau åt djurförsök som är så ohyggliga att den vetenskapliga världen vägrar att ha med honom att göra. När engelsmannen Charles Edward Prendick i februari 1887 lider skeppsbrott och räddar sig i land på doktor Moreaus ö, blir det inledningen till en mardröm där alla roller är omkastade - där djuren uppträder som människor och människorna alltmer framstår som djur.

Doktor Moreaus ö är H.G. Wells kanske bästa roman, inte bara en klassisk skräckroman med ovanliga kvaliteér utan också en djupborrande analys av människans sanna jag."




Wells roman är från 1896, en tid då vivisektion och Darwins evolutionsteorier säkert diskuterades flitigt. Handlingen ställer på ett mardrömslikt vis etiska frågor kring hur människan helt kallsinnigt tar makt över liv, styr och manipulerar det i vetenskapligt syfte. Filosofiska teman rör moraliskt ansvar, inkräktande på naturen, mänsklig identitet, grymhet, smärta och lidande hos såväl människa som djur. Leva och låta dö.

Denna klassiska skräck- och science fiction-roman har givits ut i svensk översättning 1944 och 1976. Det är just den sistnämnda översättningen jag läst. Ganska förundrad över att en sådan här enastående roman inte givits ut på nytt senare än så.

Doktor Moreaus ö handlar alltså om Edward Prendick, en man som räddats efter ett skeppsbrott och vidare hamnar på en okänd ö där den galne forskaren doktor Moreau finns. Denne skapar märkliga hybrider mellan människa och djur medelst vivisektion.


Editorial cartoon depicting Charles Darwin as an ape (1871)


Liksom Wells Världarnas krig har även Doktor Moreaus ö filmatiserats ett flertal gånger.


Sidan 170-171:

"Däremot var apmannen något av ett irritationsmoment. Det faktum att han också hade fem fingrar på var hand ingav honom någon slags föreställning om att han var min like, och följaktligen försökte han ständigt och jämnt slå sig i slang med mig och pratade det mest fruktansvärda nonsens. Men samtidigt fanns det ett drag av honom som roade mig en hel del, hans fantastiska förmåga att prägla nya ord." [...]

"Det förefaller mig som om han hade något slags idé om att det bästa och finaste bruk man kunde göra av sin talförmåga var att tjattra fram ord som inte betydde någonting alls. Sådana ord kallade han "stortankar", till skillnad från de "småtankar" som gällde vardagens alla förnuftiga händelser och sysselsättningar. Var gång jag råkade säga något som han inte förstod prisade han i högstämda ordalag min replik, bad mig att upprepa den, lärde sig den utantill och rusade sedan iväg för att repetera den, med ett och annat ord felaktigt, för alla de mildare och vänligare bland djurfolket. Däremot hyste han enbart förakt för allt som var enkelt och begripligt. Det där draget hos honom fick mig att uppfinna en del mäkta egendomliga "stortankar" för hans speciella bruk. Så här efteråt framstår han för mig som den löjligaste varelse jag någonsin mött. För han hade på ett helt underbart sätt utvecklat och renodlat den speciella löjlighet som utmärker människan, utan att förlora ett enda jota av sin medfödda, naturliga aplöjlighet."


torsdag 23 april 2020

"Järnrosen" av Oskar Källner (illustratör: Karl Johnsson)

Järnrosen av Oskar Källner och illustratör Karl Johnsson. Förlag: Rabén & Sjögren. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789129719895

"Imperiets arvingar 2: Järnrosen
Alice och Elias färdas genom galaxen tillsammans med besättningen på rymdskeppet Stillheten. De jagar efter skeppet där deras mamma hålls fången. Målet för resan är rymdstationen Järnrosen.

Väl framme lyckas de hitta och identifiera fiendeskeppet. Problemet är bara att det är fullt med kraokrigare. En räddningsaktion planeras och Elias och Alice är i full färd med att sätta den till verket, när allting plötsligt tar en oväntad vändning.

Järnrosen är den andra delen i sci-fi-serien Imperiets arvingar, som tar sin början där Bortförda slutar. Ett rymdepos som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier, fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända. Berättelsen om Alices och Elias resa ut i rymden är kort och gott storslagen.

Kapitlen är korta och lättlästa med mycket dialog, och boken är fylld av häftiga fyrfärgsillustrationer."

Äventyret som påbörjades i Bortförda fortsätter med Järnrosen, andra delen i den påbörjade science fiction-serien Imperiets arvingar (en bokserie för läsålder 9-12 år).

Syskonen Alice och Elias befinner sig nu på rymdskeppet Stillheten bland deras nya märkliga bekantskaper. I den här andra delen lär de känna varelserna Kapa och Farei som finns ombord på skeppet. Brock, Syndra, Kapa, Farei (samt Arisa), alla har de sina speciella förmågor och särskilda uppgifter. Alice och Elias kommer även de visa sig spela en viktig roll framöver i den planerade räddningsaktionen, som inte alls går som det är tänkt. Mycket farofylld dramatik och kamp mot mörka krafter utlovas.

I Järnrosen har vi helt förflyttat oss från jorden och människorna. En helt ny värld öppnar sig för Elias och hans syster Alice, vilka dessutom får reda på sådant som rör dem själva de aldrig kunnat ana.

På samma sätt som för Bortförda är det hela underhållande, välskrivet, händelserikt och fartfyllt, från början till slut. Slutet lämnar öppet för att bara vilja plocka upp nästa del, som jag vet kommer att släppas redan i höst. Och ja, de fantastiska illustrationerna av Karl Johansson är fortfarande halva upplevelsen. Ett planerat upplägg med tio böcker finns för Imperiets arvingar, en bokserie som lätt lär bli beroendeframkallande framöver, kan tänka mig på ett liknande "uppslukande" vis som för Harry Potter. Säger väl en hel del?


onsdag 22 april 2020

"Bortförda" av Oskar Källner (illustratör: Karl Johnsson)

Bortförda av Oskar Källner och illustratör Karl Johnsson. Förlag: Rabén & Sjögren. Utgivningsår: 2020. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789129719888

"Imperiets arvingar 1: Bortförda 

Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För i samma skog befinner sig Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, som är ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman. Och det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende ...

Bortförda är den första delen science-fiction-serien Imperiets arvingar. Ett rymdepos som rymmer både färgsprakande underverk och dunkla mysterier, fartfyllda äventyr och skrämmande möten med det okända. Berättelsen om Alices och Elias resa ut i rymden är kort och gott storslagen.

Kapitlen är korta och lättlästa med mycket dialog, och boken är fylld av häftiga fyrfärgsbilder däribland en utvikbar illustration av rymdskeppet Stillheten."

Första delen Bortförda i påbörjade science fiction-serien Imperiets arvingar (bokserie för läsålder 9-12 år) är en historia med fart, fläkt och spänning. Bokens fantasifulla illustrationer, ibland som effektfulla filmiska serierutor, ger extra förstärkning av känslor, liv och rörelse. Tillsammans skapas en fin helhet.

Det äventyrliga rymdeposet startar i Alices och Elias vanliga vardag, där vi först får lära känna syskonen. En incident gör att de flyr hemmet och en rad mystiska händelser leder till en helt annan verklighet fylld av utomjordiska okända existenser, både skrämmande och spännande.

Mycket lättläst, kapitlen hålls korta och det är generöst med dialog. Både berättelsen i sig och bilderna ger ett actionfyllt högt tempo som troligen förmår fängsla även den mest okoncentrerade 9-12-åringen. Plus i kanten att Oskar Källner på sitt speciella vis kan väcka tankar som går djupare förbi ytan, att uppskatta sådant har ingen ålder.

I mitt tycke kan denna bokseriestart för unga inte annat än bli en given succé, man vill garanterat bara fortsätta med uppföljaren, bums. Rymden, stjärnorna, rymdskeppen, skurkarna, hjältarna, mystiken och utmaningarna. Här finns det mesta. Följ med från början på ett fantastiskt äventyr, som högst sannolikt kan få den mest läsovilliga på kroken.


lördag 11 april 2020

Veckans mening: Påskafton på Doktor Moreaus ö i Söderhavet



"Så som jag tolkade situationen då, räknade jag alltså med att den enda befolkningen på ön var de båda vivisektioniseterna och deras bestialiserade offer."


Veckans mening kommer alltså från Doktor Moreaus ö (1896) av H.G. Wells. I svensk översättning 1944 och 1976, och det är just den sistnämnda översättningen jag läser denna påskafton. Bokförlaget Hegas (som ger ut lättlästa böcker för barn) har nyligen haft boksläpp för ett antal Wells-klassiker (där Doktor Moreaus ö ingår). Så för läsålder 12-15 år lär det där finnas en slags förenklat återberättad, förkortad och illustrerad variant av romanen. Men åter till originalet...

Den klassiska skräck- och science fiction-romanen handlar om Edward Prendick, en man som räddats efter ett skeppsbrott och därefter hamnar på en ö, en okänd ö där den galne forskaren doktor Moreau finns. Denne skapar märkliga hybrider mellan människa och djur medelst vivisektion från helvetet, typ känslomässigt rubbat likt Mengeles experiment.

Och precis som Wells Världarnas krig flera gånger har filmatiserats, så har det även gjorts film baserad på Doktor Moreaus ö ett antal gånger (1996, 1977 och 1932):






Romanens filosofiska teman: moraliskt ansvar, inkräktande på naturen, mänsklig identitet, grymhet, smärta och lidande.

Som en värsta mardröm...





Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst). Deltagande meningar kan du denna gång finna här.



lördag 4 april 2020

Veckans mening: Stjärnesnöfall och stjärnstoft


"Och överallt sågs nebulosor som mest påminde om flingor i ett stjärnesnöfall; och från zenit till nadir sträckte sig en väldig båge av fint stjärnstoft, det var Vintergatan, i vilken Solen inte räknas mer än som en stjärna av fjärde storleksordningen."

Veckans mening valdes utifrån att den upplevdes vacker, tycker det kan få vara en anledning.

Från jorden till månen (De la terre à la lune 1865, och uppföljaren - Månen runt Autour de la Lune 1870) av Jules Verne är, såsom jag läser den, uppdelad på två böcker tryckta 1972 med samma titel (förvirrande kanske).

Första delen fick leverera veckans mening föregående vecka här.

Lagom till den här lördagen har jag alltså kommit en bit på väg i andra delen, och därmed även en bit närmre månen. Befinner mig alltså för närvarande i den ut i rymden ivägskickade projektilen tillsammans med de fyra passagerarna Barbicane, Nicholl, Michael Ardan och hunden Diana (hunden Satellit gick tyvärr ett tragiskt öde till mötes).

Filmen A Trip to the Moon lär vara inspirerad av olika källor, men däribland inkluderas Vernes två böcker, och den filmen i teaterstil verkar ju lite lustig... eller vad man nu vill kalla det? Där får man följa några astronomers resa till månen medelst en projektil skjuten med kanon, utforskning av månytan, flykt från seleniter (månens invånare) och retur till jorden.





Le Voyage dans la lune

Hursomhelst ska filmen (patafysisk och antiimperialistisk satir, enligt forskarna) på sin tid ha varit internationellt populär.

En kolorerad version av den upptäcktes 1993.

Av A Trip to the Moon lär det väl vara bilden då projektilen landat i månens öga som är mest känd. Från det allra tidigaste skedet av science fiction-filmens historia måste det väl ändå räknas som?






Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst). Deltagande meningar kan du denna gång finna här.



onsdag 1 april 2020

Läst mars


  1. Doktor Ox av Jules Verne. (Bibliotekslån)
  2. Mord, herr talman! av Bo Balderson. (Bibliotekslån)
  3. Statsrådet sitter kvar av Bo Balderson. (Bibliotekslån)
  4. Världarnas krig av H.G. Wells. (Bibliotekslån)
  5. Nostradamus profetior
  6. Sverigevänner : ett reportage om det svenska nätkriget av Jonathan Lundberg. (Bibliotekslån)

"Nostradamus profetior, skrivna på rimmad vers, är en nattsvart fresk över mänskligt lidande. Olycksbådande järtecken löper som en röd tråd genom de märkliga visionerna av krig, tyranni och katastrofer.

De första profetiorna utgavs 1555. I sin inledande essä tecknar Anna Carlstedt bilden av Nostradamus liv och samtid. Profetiorna placeras i sitt ursprungliga sammanhang och fram träder en ny bild av Nostradamus – en humanist – och en mäktig text som manar till eftertanke."

Beskrivning ovan hämtad från Gidlunds förlag.


"Världarnas krig" av H.G. Wells

Världarnas krig av H.G. Wells. Översättare: Gertrud Hallvig. Efterord: Kristoffer Leandoer. Albert Bonniers Förlag. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). (Pocketutgåva Trut Publishing finns bl.a. på bokus)

"Detta är romanen som alltsammans började med. Detta är romanen som miljontals författare, serietecknare, filmmakare och spelkonstruktörer indirekt har att tacka för sin försörjning. Detta är romanen som alla gröna marsmänniskor, rymdinvasioner och strålpistoler härstammar från. Detta är originalet till E.T., UFO:s och Stjärnornas krig. Frågan är om något skönlitterärt verk någonsin haft så stor inverkan på så många människors fantasi som just Världarnas krig.

Världarnas krig har samma betydelse för science fiction som Sagan om ringen för fantasy. Man kan hävda att det fanns framtidsskildringar före den - men få lär förneka att science fiction som en litterär genre föddes i och med att H.G.Wells publicerade sin raka, rapportlika och andlöst spännande skildring av hur Storbritannien invaderas av fientligt sinnade marsianer och nästan går under på kuppen. Under de 107 år som gått sedan Wells chockade världen första gången har framtiden hunnit förändras många gånger, men denna romans inflytande går fortfarande att spåra i nästan varje sf-roman, sf-film eller dataspel som ser dagens ljus. Allt det vi från barnsben lärt oss att förknippa med rymdvarelser, från strålvapen till deras gröna hudfärg, kommer från den här romanen! Wells var helt enkelt den förste skönlitteräre författare som på fullt allvar hävdade att människan inte var ensam i rymden, och drog de värsta tänkbara konsekvenserna av sin hypotes.

Världarnas krig har orsakat sensation regelbundet allt sedan sin första publicering 1898. Orson Welles skrämde upp hela USA med sin oannonserade radiodramatisering år 1938, då amerikaner på fullt allvar trodde att världsrymden anföll. Hollywoods filmatisering år 1953 startade 50-talets våg av mer eller mindre lyckade sf-filmer, som mer eller mindre nödtorftigt maskerade den amerikanska synen på kalla kriget och den gryende rymdkapplöpningen. Och nu är det dags igen: när Steven Spielbergs nyfilmatisering av Världarnas krig, med Tom Cruise i huvudrollen, får sin världspremiär i juni, lär återigen oroliga blickar riktas mot natthimlen runt hela jordklotet ..."


Världarnas krig av H.G. Wells, denna stilbildande klassiska science fiction-roman, inleds med följande citat:

"Vem skall väl dväljas på dessa världar om de är bebodda... Är vi eller de herrar över världen?... Och hur är allt inrättat för människan?"
- Kepler ur Svårmodets anatomi
I bokens efterord skriver Kristoffer Leandoer, att om den fantastiska litteraturen har sin egen Odysséen i Sagan om ringen, menas Iliaden ha den i Världarnas krig. En hel genre (all modern science fiction) anses ha sitt upphov i denna roman.

Klart en äkta bladvändare, storartad och fantastisk.

Precis som i Tolkiens Sagan om ringen inbegriper även denna krigsskildring ett före och efter stormen. I det sömniga samhället går inledningsvis allt sin gilla gång, i sitt självbelåtna välbefinnande lever den privilegierade delen av befolkningen sina liv, utan den minsta insikt eller beredskap inför den totalt katastrofala förödelse som plötsligt bara händer. Den som inte varit prövad har lätt för att vara präktig, men högmod går före fall, även här. Intet ont anande ställs mänskligheten inför ett hot som leder till överrumplande snabb och total ödeläggelse, i Världarnas krig handlar det om en invasion från Mars. De militära konsekvenserna av detta skildras utifrån tiden då boken skrevs naturligtvis, men den mentala biten i det hela, själva psykologin, är förstås tidlös. Kan vi inte finna eller ge varandra minsta tro om hopp så finns heller ingen framtid.

När katastrofen blir uppenbar kommer reaktionerna (jämför gärna med Albert Camus Pesten). Efter chockfasen tar överlevnadsinstinkten vid, med allt vad det innebär av människans både bra och dåliga sidor. Det civiliserade och organiserade samhällets putsade yta bryts sönder, samhällskollapsen är ett faktum. Hur skulle en intelligent livsform (överlägsen tekniskt och intellektuellt) se på människan? Såsom människan ser myran? Såsom människor helt kyligt distanserat, och ofta obemärkt, avhumaniserar andra som de anser mindre värda?

Boken har även filmatiserats ett antal gånger; 1953, 2005 och nu senast som tv-serie 2019.

Det här är en roman man kan läsa på många sätt, men såklart behöver man inte läsa in varken det ena eller andra utan bara hänga med i den spännande och fantasifulla händelseutvecklingen, ett storslaget science fiction-äventyr.