måndag 27 augusti 2018

"Swedavien" av Johanna Juneke

Swedavien av Johanna Juneke. Förlag: Recludere. Utgivningsår: 2017. Recensionsexemplar (pocket). ISBN: 9789177732853

 

"I en nära dystopisk framtid har det skett en elektronisk revolution i Sverige och en grupp företagsledare styr nu i hemlighet medborgarna utan deras vetskap. I denna nya värld Swedavien existerar livet som en slöja framför ögonen på människorna. En analog motståndsrörelse har valt att stå utanför Swedavien och har skapat ett alternativt liv i gångarna under Kymlinge tunnelbanestation dit inga elektroniska signaler hittar. Deras mål är att störa ut det elektromagnetiska fältet för att få människorna i Swedavien att välja ett liv i den fysiska verkligheten istället.
Swedavien är en dystopisk thriller om en framtid som kanske inte är så avlägsen som vi tror."



Sverige i en dystopisk framtid har ersatts av Swedavien, där människorna framlever sina styrda liv, ständigt uppkopplade och kontrollerade via en integrerad elektronisk verklighet efter Revolution E. Tio år har gått sedan denna revolution, som när den genomfördes kallades samhällsförbättring. Bakom planen står de tjugo företagsledare som nu styr och kan övervaka sitt digitaliserade lands innevånare som marionetter. I inledningsskedet menades att inget politiskt styre skulle behövas och att samtliga medborgare skulle styra sin egen framtid med sin elektroniska identitet, sitt Singularum.
De helt klart hjärntvättade människorna är oförmögna att inse sanningen, genom att de inte längre varken kan se eller leva i den fysiska verkligheten, förbi de s.k. omniapplikationerna. Förutom ett fåtal. En grupp rebeller, som från början valt att stå utanför Swedavien, tog sin flykt ned i gångarna under Kymlinge tunnelbanestation. Denna analoga motståndsrörelse har planerat för en tidsbestämd "nedsläckning" som skall stoppa den okända maktgrupp som styr, och låta människorna få återta kontakten med den fysiska verkligheten.
Liona är med om en olycka och räddas av Martinius som tillhör rebellerna. Hon förs till deras tillflyktsort, blir medveten om den fysiska verkligheten och sanningen. Kan hon komma rebellerna till hjälp genom sin omniapplikation och sin nya vetskap?


Swedavien hade precis allt som en riktigt bra dystopi skall ha. Har läst många dystopier sedan den här bloggens tillkomst, så har ju en del att jämföra med. "Sense of Wonder" talar man om i science fiction-sammanhang, och här uppstod känslan. Utmärkt debutroman.

En bra dystopi skapar reaktion kring sådant som ingår i vår moderna livsstil, vad det kan leda till och få för konsekvenser i ett framtidsperspektiv. Och så skall förstås allt dras ett varv extra för att förstärka och öka spänningen hos den fiktiva storyn. Swedavien har detta. Teknologin och människan, ny teknik och förlorad kontroll, det totalitära samhället med extrem övervakning av medborgarna, människors frihetslängtan. Att kunna ställa en fiktivt samhälle jämsides med vårt nuvarande samhälle kan ge ett intressant perspektiv för vart vi egentligen är på väg.

Karin Boyes Kallocain har jag nämnt som en klassisk favorit bland dystopierna. Kunde genom läsningens gång inte låta bli att jämföra den tidens dystopi med den här nutida, en stark historia som berör, med mycket känsla och stämning. Helt annorlunda, men ändå.

De korta och effektiva kapitlen, som anger dag och tidpunkt, lappar över varandra kronologiskt och berättar växelvis vad som sker utifrån olika händelseförlopp/karaktärer. Det blir flera flöden som strömmar samman i ett. Förutom att boken är lättläst med ett finstämt språk, och har en fängslande handling rakt igenom, ökar tempot genom det sätt spänningen byggs upp på. Man blir uppslukad, läser gärna ännu ett kapitel, och ännu ett, precis som en spännande thriller skall vara.

Swedavien uppges vara första boken i en planerad trilogi kallad "E-trilogin". Givetvis kommer jag att vilja läsa andra och tredje delen också. Ser fram emot att få veta hur det kommer att gå för personerna man börjat få lära känna (skulle inte vara helt fel med en fördjupning av karaktärerna och deras relationer framöver), hur allt kommer att utveckla sig efter "nedsläckningen". Vill även veta mer om de skugglika (några slags varianter av nazgûler, ni som läst JRR Tolkien vet vad jag menar) och maluckerna.

Avslutningsvis hoppas jag många kommer att upptäcka denna tänkvärda dystopiska thriller som har en del att säga om vår tid.


Finns att köpa på:
Bokus | Adlibris

Andra bokbloggare om Swedavien:
Bokhuset


söndag 26 augusti 2018

"Museion" av Hans Olsson

Museion av Hans Olsson. Zakuli förlag. Utgivningsår: 2018. Recensionsexemplar (Kartonnage). ISBN: 9789198436938

"Programmerarna John och Mikagi har fått i uppdrag att utveckla en AI för informationsinhämtning. De har utvecklat något som överträffar all befintlig teknologi och dess kunskapstörst verkar omättlig. De kallar den för Museion efter lärosätet i Alexandria. Men säkerhetschefen Telomaril har oväntade planer för deras arbete.

IT-arkeologen Erik råkar på ett märkligt fynd som snart leder honom in i en härva med militära hemligheter. Det är farligt att snoka där man inte hör hemma och snart inser Erik att han befinner sig i en svårare situation än han kunnat förutse.

Antikvariehandlaren Rut får en mystisk förfrågan angående en märklig bok. Nyfiken börjar hon söka efter boken, och mysteriet tätnar då hon försöker få kontakt med ett okänt förlag som kanske har boken i sin ägo.

Deras öden är på väg att flätas samman på ett överraskande sätt."

AI (artificiell intelligens) är ett hett ämne även i verkligheten just nu, så den här högteknologiska spänningsromanen ligger rätt i tiden. (Läs t.ex. vad den kände fysikprofessorn Max Tegmark har för tankar på utvecklingen av AI)

Vad händer när en AI får ett självmedvetande, en egen vilja och handlingskraft?

Genom en underhållande tankelek utmanas man att lista ut hur de olika livsöden som figurerar kommer att jämkas samman. Det ges små ledtrådar längs vägen, och allt faller till slut på plats, snyggt och fyndigt.

Museion är en underhållande bladvändarhistoria, bra konstruerad och med ett lättläst språk. Man fäster sig vid de olika karaktärerna som figurerar (speciellt Rut, och hur relationen mellan John och Mikangi utvecklas), gillar hur de får framträda med sina styrkor såväl som sina tillkortakommanden, misstag och svagheter. Växelvis genom kapitlen får man följa dessa olika personer, de träder fram tydligt och jag blir engagerad över hur det kommer att gå för dem, vill veta hur allt hänger ihop och vem som ligger bakom vad. I det huvudsakliga persongalleriet finns programmerarna John och Mikangi, deras säkerhetschef Telomaril (intressant karaktär), IT-arkeologen Erik, antikvariehandlaren Rut (som jag hoppas får en comeback i kommande romaner/noveller), samt förstås den boksamlande och informationshungriga AI:n Museion som börjar "gå sina egna vägar" i det fördolda. Väl framställda karaktärsbeskrivningar.

Tyckte såklart om fokuset kring böcker och boksamlande, sådant som bokläsare fullt ut uppskattar. Det skumma bokförlaget De Röda Alkemisternas Förlag tillförde en dos spännande mystik, roligt dessutom att sen återfinna detta förlag i en novell ur novellsamlingen Vad är din hemlighet? Ett härligt mystiskt förlag som helt klart fungerar att återanvända i olika sammanhang.

Just hemligheter finns det gott om i Museion. De flesta har något som de vill dölja, här finns t.ex. en IT-arkeologisk intressegrupps hemliga verksamhet, militära hemligheter, en AI som undanhåller för sina skapare vad den sysslar med. I handlingen kommer det fram hur lätt det är att bli paranoid i teknikens kontrollerande tid. Även detta ämne är ju rykande aktuellt. Viktiga tankar kring vad tekniken kan leda till är just sådant som den här typen av tekniska thrillers, såväl som mer renodlad science fiction, kan ge oss. Ännu en bok att rekommendera.


Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris

Andra bokbloggare om Museion:
Bokföring enligt Monika


lördag 18 augusti 2018

"Rebecca" av Daphne du Maurier

Rebecca av Daphne du Maurier. Förlag: Modernista. Översättning: Dagny Henschen-Harrie och Hilda Holmberg. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789176458358

"Daphne du Mauriers obestridda mästerverk Rebecca har allt en gotisk romance ska ha: en hemsökt herrgård, hypnotiska landskap, våldsam passion, sex och mord. Berättaren är en ung, fattig kvinna som gifter sig med den gåtfulle och stilige Max de Winther och flyttar in på godset Manderley. Där försvarar på ett sjukligt vis hushållerskan Mrs Danvers minnet av de Winthers första hustru Rebecca, som dött i en tragisk olycka ett år tidigare. Rebecca, en modern skräckberättelse och en detaljstudie över besatthet, räknas till de stora engelska romanklassikerna. Här i översättning av Dagny Henschen-Harrie och Hilda Holmberg, och med ett nyskrivet förord av litteratur- och skräckvetaren Mattias Fyhr.
Daphne du Maurier [1907-1989] var en engelsk romanförfattare och dramatiker. Hennes berättelser utspelar sig ofta i Cornwall i sydvästra England, där du Maurier själv levde större delen av sitt liv. Hennes mest berömda verk är romanen Rebecca och novellen Fåglarna, som båda även blivit klassiska skräckfilmer av Alfred Hitchcock."

För det första är Rebecca en riktigt snillrikt konstruerad historia som skapar mystik, obehag och stigande spänning på ett inlevelsefullt sätt. Mycket skickligt, berättelsen höll mig fast till sista sidan. Tycker väl sen inte beskrivningen ovan riktigt stämmer vad gäller att romanen skulle tillhöra romance-genren och att den skulle vara en modern skräckberättelse. Gotisk roman kan jag däremot hålla med om, nästan alla ingredienser finns med. Skulle nog vilja placera den genremässigt till psykologiska thrillers istället för romance och skräck (i Rebecca finns t.ex. inga övernaturliga inslag). Var man drar gränsen är ibland svårt att avgöra, uppfattas säkert olika, speciellt när det gäller klassiker som denna.

Liksom Fåglarna och andra noveller fungerar Rebecca att läsa även i vår tid, kanske dessutom ett passande boktips på bra klassiker till alla som föredrar modern spänningslitteratur, som just thrillers och deckare.

Tyvärr tyckte jag boken var för utdragen, med lite väl långrandiga beskrivningar. Och verkligen alldeles för mycket ältande tankar hos Maxims unga fru nr 2 (vi får aldrig veta hennes förnamn), som ju även är historiens berättare. Slutet kändes sen så abrupt och oavslutat. Måste nog kolla upp om någon författare senare skrivit fanfiction med en fortsättning, trots att jag egentligen inte är så förtjust i den sortens romaner borde det absolut finnas vad gäller Rebecca, just bara p.g.a. det där högst irriterande slutet..

Romanen har även filmatiserats 1940, regi av Alfred Hitchcock. Oscarsvinnare dessutom.


Andra bokbloggare om Rebecca:
Annas bokblogg


"Brandvakten" av Sven Olov Karlsson

Brandvakten av Sven Olov Karlsson. Förlag: Natur & Kultur. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789127149878

"Sommaren 2014 växte några gnistor till Sveriges största brand på hundratals år. En yta mer än tre gånger Stockholm ödelades. Priset: en miljard kronor eller mer, många skadade, ett dödsfall. Ett tusental tvingades fly. En av dem var Sven Olov Karlsson. Efteråt försökte han utforska om mer än bara hetta och vind orsakat katastrofen. Han fann två berättelser: en aktuell om ekonomiska nedskärningar och globala klimatförändringar. Och en tidlös om hur människans eldar genom årtusendena skövlat allt mer av världens natur.

Brandvakten porträtterar också kvinnor och män som lever och arbetar med skogen, och som fick kämpa dag och natt för att rädda sig själva och varandra.

Sven Olov Karlsson är författare, kritiker och journalist. Han romandebuterade med Italienaren (2003), och har sedan dess givit ut ytterligare tre prosaböcker, senast novellsamlingen Västmanland, nominerad till bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris."

Boken blev Augustprisnominerad till Årets svenska fackbok 2017, men det var en annan titel som vann.

För det första är det ingen svårläst fackbok utan en oerhört fängslande lättläst bok, korta kapitel uppbrutna med bilder illustrerar stämningsmättat texten. Den är fantastiskt välskriven med ett smidigt språk som bidrar till att man bara vill fortsätta läsa. Man blir starkt berörd av dramatiken. Allt känns väl underbyggt med god och omfattande research. Fick inblick i mycket intressant som jag tidigare inte kände till. I fokus står den stora skogsbranden 2014 i Västmanland, beskriven dag för dag, skildrar med medkänsla människorna som fick kämpa emot den, ibland med livet som insats. En stor tragedi både för människor, djur och natur. Författaren fanns bland dem som fick fly denna extrema skogsbrand.

Andra bokbloggare om Brandvakten:
Just nu – Just här


fredag 17 augusti 2018

"Begynnelse" av Dan Brown

Begynnelse av Dan Brown. Albert Bonniers Förlag. Översättare: Lena Karlin och Peter Samuelsson. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789100173036

"Robert Langdon är tillbaka

Varifrån kommer vi?
Vart är vi på väg?

Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att ”förändra vetenskapen för alltid”. Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor.

När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gästerna står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism.

Efter sensationella bästsäljare som Da Vinci-koden, Änglar och Demoner och Inferno är Dan Brown nu tillbaka med en av sina hittills mest hisnande, banbrytande och underhållande romaner."

Vad gör väl en banal prosa om ämnena fängslar? Ungefär så man kan tycka när man läser Begynnelse.

Inte läst författarens böcker sedan I cirkelns mitt (2005), men den här senaste kunde jag inte låta bli att läsa, verkade ta upp riktigt heta frågor och intressanta ämnen (t.ex. om AI och religion/vetenskap). Trots medelmåttigt språk och ganska trista karaktärer - därtill att författarens upplägg i sina böcker är väldigt likartat! - var det ändå en klart fascinerande och förnöjsamt underhållande thriller. Man bara väntar på att själva "avslöjandet" skall komma någon gång. Vägen dit är lång, alldeles för lång. Kan tänka att Begynnelse blir en stor hit för alla som är intresserade av sådan storslagen upplevelseindustri, konst och arkitektur som tilltalar den alltmer kräsna och sensationslystna noblessen... otroligt detaljerat beskrivet och extatiskt hänfört, för egen del var det bara tröttsamt.

Men ändå. Vem vill inte veta vad svaren blir på frågorna: "Varifrån kommer vi?" och; "Vart är vi på väg?" Vill man ju! Inga avslöjanden här, läs boken.

onsdag 15 augusti 2018

Dagens bokpost: Swedavien


Swedavien
av Johanna Juneke


Även idag kom en bok i postlådan, en helt väntad sådan, en bok som jag faktiskt längtat efter att få läsa. Tyvärr dök den aldrig upp på biblioteket, så gissa min stora lycka när författaren erbjöd mig ett recex.😊

Den dystopiska thrillern Swedavien är Johanna Junekes debutroman. Och vad var det då som lockade mig så mycket (förutom genren förstås) med just denna bok? Läs den citerade baksidestexten:

"Makthavare som i hemlighet styr medborgarna i den elektroniska verkligheten. En kvinna som kan förändra allt. Kommer hon att lyckas?
I en nära dystopisk framtid har det skett en elektronisk revolution i Sverige och en grupp företagsledare styr nu i hemlighet medborgarna utan deras vetskap. I denna nya värld Swedavien existerar livet som en slöja framför ögonen på människorna. En analog motståndsrörelse har valt att stå utanför Swedavien och har skapat ett alternativt liv i gångarna under Kymlinge tunnelbanestation dit inga elektroniska signaler hittar. Deras mål är att störa ut det elektromagnetiska fältet för att få människorna i Swedavien att välja ett liv i den fysiska verkligheten istället. 
Se hur det går i denna dystopiska thriller om en framtid som kanske inte är så avlägsen som vi tror."

Känns som klippt och skuren för mig, och som grädde på moset tycks det här vara första delen i en planerad trilogi; "E-trilogin". Så det lär komma mera. Kan bli riktigt riktigt bra detta... kan inte hejda mig från att börja läsa direkt.😉

Boktrailer:



ISBN: 9789177732853


Hjärtligt tack för recensionsexemplar Johanna Juneke!

❤️


måndag 13 augusti 2018

Dagens bokpost: Darc Ages - De mörka tidevarven; Fjärde boken: "Maskernas stad"


Darc Ages - De mörka tidevarven
Fjärde boken: Maskernas stad
av A. R. Yngve


Ett av livets små glädjeämnen är helt klart när en efterlängtad bok kommer på posten! Så var det idag då fjärde delen i den episka bokserien Darc Ages väntade bland dagens post i lådan. Tidigare delar i serien: Uppvaknandet, Ödemarkens barn och Slaget om framtiden. Och nu är det alltså dags för Maskernas stad, som jag naturligtvis inte kan hålla mig ifrån att börja läsa på stört.😊

Baksidestext:

"Äventyret fortsätter!

Det är 900 år in i framtiden... en värld ärrad av katastrofer och krig. Medeltiden lever igen och vår tid har blivit en myt. Men en renässans har precis börjat...
   Fem män, en kvinna och en robot reser på ett uppdrag till den befästa staden Vanitia. De upptäcker att staden vaktar en stor hemlighet.
   Fångade i Maskernas Stad måste de kämpa för sin frihet, för allt de tror på... och för att finna sig själva."

Officiell webbsida för bokserien: darcages.com


ISBN: 9789187711862


Tusen tack för recex A. R. Yngve!🙏


söndag 12 augusti 2018

En smakebit på søndag: Brandvakten

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag.

Hunnit drygt halvvägs igenom Brandvakten av Sven Olov Karlsson. Startade igår, så den är väldigt fängslande och lättläst. Hämtar smakbit från sidan 44:



  "Att ha kört skogsmaskin i tio år har gjort henne medveten om det förändrade vädret. Kanske mer medveten än de flesta, för miljöförstöringen finns inuti själva kroppen; hon var liten under Tjernobylkatastrofen 1986. Läkarna har sagt att hon antagligen var i rätt ålder för att ta extra mycket skada av det radioaktiva nedfallet från härdsmältan i Ukraina.
   Jag vet att miljön blir allt sämre och vädret allt extremare, säger Anna A Utter. Det är inga riktiga vintrar längre; när det väl blir kallt blir det omedelbart svinkallt så att det nästan inte går att jobba. Därpå lenar det så snabbt att marken blir blöt och inte bär att köra på. Vädret blir svårare och svårare. Och somrarna är så heta och torra att man blir orolig."




Författaren har forskat kring katastrofen i Västmanland 2014, den stora skogsbranden. I Brandvakten porträtteras även de människor som lever och arbetar med skogen, och de som var med under brandsläckningsarbetet.

Mer info om boken finns att läsa på förlaget Natur & Kultur här.


Andras smakbitar finns länkar till här.

tisdag 7 augusti 2018

"Fåglarna och andra noveller" av Daphne du Maurier

Fåglarna och andra noveller av Daphne du Maurier. Förlag: Modernista. Översättare: Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein, Gösta Sellin. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789176455760

"Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.

Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin."


Ett mästerverk inom skräcklitteraturen, utan tvekan. Fåglarna känner de flesta till som filmatiserad av Alfred Hitchcock 1963, mindre känd är väl däremot Titta inte nu filmatiserad (filmtitel: Don't Look Now) av Nicolas Roeg 1973. Inte sett den sistnämnda själv, men efter att ha läst den helt suveränt bra novellen skulle det inte vara helt fel att även se filmen.


Novellen Fåglarna (som ju alltså fått ge namn åt den här novellsamlingen) liknar för all del inte alls filmen, men är förutom Titta inte nu och Äppelträdet en av de allra bästa, enligt mig. Tätt följt av De blå linserna och därefter Inte efter midnatt. Otroligt proffsigt skrivna berättelser som är sådär härligt obehagliga, på ett snyggt klassiskt vis.

De fem ingående novellerna kompletteras med ett riktigt bra skrivet förord av författaren Johan Theorin. Eftersom jag inte läst något av Daphne du Maurier tidigare blev det ett informativt och tänkvärt komplement.

"Redan i första stycket sveptes jag i väg till sydvästra Englands kust och såg stora skaror av fåglar närma sig från havet. Nat Hockens kamp mot dem var så desperat och intensivt beskriven att jag satt med och darrade bakom hans bräckliga barrikader - för att när novellen var slut komma ut upplivad, renad och nästan nyfödd till sinnet. I vår värld, i vår osäkra tid, är det på just det viset påhittade men trovärdiga skräckberättelser kan göra gott."

Ur Johan Theorins förord

Just precis, skräckberättelser kan göra gott, helt klart. Novellsamlingen Fåglarna och andra noveller gavs ut tillsammans med författarens gotiska roman Rebecca i svensk nyöversättning av Modernista i januari 2017. De starkt suggestiva berättelserna, som fullkomligt trollband mig, håller fantastisk väl för att fungera att läsa även i vår tid. Helt enkelt klassiker som inte tycks åldras och förtjänar att bli upptäckta på nytt.

De fem skräcknovellerna har samtliga övernaturliga inslag och särskilt i Fåglarna samt Äppelträdet står naturen mycket i fokus, vad jag förstår lär det vara något som ofta har ett starkt fokus i den här författarens berättelser överlag. I Titta inte nu är det även den skickligt framställda miljöskildringen (Venedig) som gör denna kusliga spökhistoria/psykologiska thriller så speciell. Allt det här passade mig riktigt bra och kan inte finna något negativt annat än att det var en något ålderdomlig kommatering i novellen Titta inte nu, en nyöversättning skulle ju ha kunnat ordna till en sådan sak?

Kort sagt: Kusligt hotfyllda historier som berättas med en inlevelse och medkänsla som trollbinder. Fåglarna och andra noveller är av verkligt hög klass och jag hoppas den hittar många läsare även i vår tid.

Med den typen av spontan- och lustläsning som jag valt denna sommar blev det därmed direkt dags för att läsa Daphne du Mauriers Rebecca också. Som jag så länge tänkt göra.


"Djurens gåtfulla liv - Kärlek. Sorg. Omtanke : fantastiska inblickar i en sluten värld" av Peter Wohlleben

Djurens gåtfulla liv - Kärlek. Sorg. Omtanke : fantastiska inblickar i en sluten värld av Peter Wohlleben. Förlag: Norstedts. Översättare: Jim Jakobsson. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 978-91-1-308030-7


"Omtänksamhet, kärlek, empati och sorg - är det inte bara vi människor som har den typen av känslor? Nej, säger Peter Wohlleben, den passionerade skogvaktaren och bästsäljande författaren till succén Trädens hemliga liv. I sin nya bok förmedlar han fascinerande fakta om djuren och deras känsloliv, som många tidigare har trott inte existerar.

Peter Wohlleben lutar sig mot de senaste vetenskapliga rönen och utforskar de komplexa beteendemönstren och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur. Med Djurens gåtfulla liv gör han oss medvetna om att djuren står oss ännu närmare än vi har kunnat ana."



Tidigare både läst Trädens hemliga liv och den senast utkomna Skogen - en bruksanvisning. Upptäckte då att det däremellan kommit ut ännu en bok skriven av Wohlleben: Djurens gåtfulla liv. Återigen en helt fantastisk bok med massor av fascinerande fakta, denna gång med fokus på djuren och deras känsloliv.

Den här sommaren har ju varit minst sagt speciell med extremt höga temperaturer och långvarig torka. Att skogens vilda djur (domesticerade också för all del) påverkats är ju heller inte så konstigt. Har aldrig tidigare sett/mött så mycket vilda djur som denna sommar, d.v.s. känns som de uppvisat ett helt annat beteende än tidigare. Kan förstås tycka det är spännande, och man börjar alltmer fundera på hur klimatförändringarna i ett längre perspektiv påverkar ekosystemet.

Att vi får en annan syn på djuren är av stor betydelse för att riktigt förstå att de, liksom den miljö de lever i, kräver större respekt av oss. Att läsa Djurens gåtfulla liv är ett roligt sätt att ta till sig fakta om beteendemönster och det emotionella livet hos både vilda djur och husdjur.

Boken är heltäckande och lättläst, de vetenskapliga rönen förmedlas på ett naturligt, rakt och enkelt sätt tillsammans med underhållande anekdoter och intressanta observationer, man får massor av nya insikter. Så otroligt fin avslutning dessutom. Saknar absolut inget i den här boken, så det här blev ett rakt igenom positivt omdöme.

Nu ser jag fram emot höstens utgivning av Naturens dolda nätverk, kommer i september.


söndag 5 augusti 2018

En smakebit på søndag: Djurens gåtfulla liv

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi ta del av och även själva dela med oss av små smakbitar hämtade från böcker vi läser. På det sättet blir det fina boktips varje söndag. 

Som vanligt uppe med tuppen, inte så värst pigg som en lärka dock, tog i vargtimmen återigen upp Djurens gåtfulla liv av Peter Wohlleben. Så det blir ur den smakbiten hämtas, sidan 77-78, under rubrik "Baktankar":

"Den här morgonen kom kråkan flygande från skogen, för den hade för länge sedan spanat in min typiska gestalt med grönorange jacka och vit foderhink. Men i stället för att flyga raka vägen till sin vanliga utkikspost, en stolpe i närheten, landade den först tjugo meter bort på ängen. Jag hade genast noterat att den hade något i näbben, och nu såg jag vad det var: ett ekollon. Nu ville kråkan uppenbarligen gömma sin läckerbit och petade därför upp en grop i marken. Sedan puffade den ner ekollonet och drog en grästuva över gropen. När jag stod och beundrade den perfekta maskeringen vände sig kråkan om mot mig. Förstod den kanske att jag hade iakttagit den? Genast tog den upp ekollonet ur gömstället och började på nytt peta upp en grop i marken. Eller rättare sagt flera stycken, och i vart och ett låtsades den lägga ner ekollonet. Men först vid det sista hålet försvann frukten till sist och fågeln var nöjd. Den hade verkligen bemödat sig om att lura mig och hindra mig från att lägga beslag på dess favoriträtt. Först nu flög kråkan fram och satte sig på bjälken för att äta upp sin lilla fröportion."

Mer info om boken finns på förlaget Norstedts här.



Ekollonår i år. Här lär till hösten ekorrar och nötskrikor kunna lägga upp ett rejält matförråd till vintern, så många kråkor verkar det inte finnas just här. Däremot finns det ju lite alltför gott om vildsvin numera, och ollonår betyder att dessa kommer att ha en benägenhet att böka ännu mer i marken. Vi får se hur det blir.


Andras smakbitar finns länkar till här.


lördag 4 augusti 2018

"Biotika" av KG Johansson

Biotika av KG Johansson. Affront förlag. Läste boken som bibliotekslån (häftad). ISBN: 978-91-87585-40-1

"Något blålila och svällande, en fuktglänsande slinga, som en bit av någon grotesk sjöorm, växte upp ur sanden bara några decimeter från henne. Hon handlade utan att tänka och använde spaden som yxa igen.
I sista ögonblicket insåg hon vad hon höll på att göra och lyckades vräka slaget åt sidan. Spaden landade platt i sanden alldeles bredvid den dallrande tarmen. Hon trodde att hon hade klarat sig, för ett ögonblick trodde hon att hon hade klarat sig, men sedan såg hon vad som vällde ut och kände en pust som av ett utedass. Ett gammalt utedass som har använts av tio extremt bakfulla sommargäster en het midsommardagsmorgon. Hon ryggade bakåt igen, satte foten snett och höll på att tappa balansen. Medan hon kämpade för att få tillbaka den hörde hon hålet i tarmslingan släppa ut mer ruttnande gas, fuktigt bubblande.
Hon måste ha inbillat sig men ändå tyckte hon att bubblandet på något sätt försökte forma hennes namn:
”Sprrffpoffrpfpfii …”

Biotikan skulle bli räddningen, men ledde i stället till undergången. Sofie färdas genom en värld där allt levande kan vara dödligt – men ändå brinner hennes kropp av längtan efter det farligaste som finns."

Fick i våras låna John Ajvide Lindqvists senaste novellsamling Våran hud, vårat blod, våra ben och upptäckte då att inte en enda av de ingående novellerna gick att läsa färdigt. Meningslöst, en massa våld och slabb bara. Jag fick nog, tänkte ta paus från skräckgenren, varade dock inte så länge.

Kom sen att tänka på KG Johanssons Biotika, som jag alls inte ens funderat på att ta mig an från början, men det fanns sådant i framtidsscenariot som verkade så spännande. Skulle den ge samma resultat som JAL´s bok? Nej, den gick faktiskt att läsa, sträckläsningssnabbt dessutom, trots allt slafsigt brutalt snusk och s.k. "skräckel"; verkligen groteskt muterat, stinkande slemmigt och svällande mycket av den varan. För trots att man ofta motvilligt står ut med sånt i böcker, så fanns ju här ändå alla dessa viktiga ämnen som rör den där dystopiska världen, en av människan skapad katastrof: Antibiotikan som inte längre har effekt, farliga experiment med nanoteknik i kombination med biologi, den globala uppvärmningens klimatförändringar... det där fiktiva skräckscenariot med utgångspunkt från de oerhört skrämmande klimatmanipuleringsplanerna med solblockering (som - tro det eller ej - faktiskt existerar i verkligheten, om än inte med med nanoteknik).
Btw: Gillade dessutom vissa tillbakablickar, särskilt den om Sofie, baklastaren och leveransen från Granngården, hade så roligt åt den.

Så visst, boken börjar bra, men sen går allt överstyr i ett nästan löjligt fixerat och detaljerat äckel. Kanske skall det söka effekt att skrämma, för mig blir det enbart puerilt fånigt. Stavfel, omkastade ord och personnamn som skiftar (förvirrande!), detta störde mig också. Så inte bara slafs utan en hel del hafs också. Tyvärr. För egentligen har man god behållning av den här författarens texter, egna favoriter är den historiska fantasyromanen Tosh och science fiction-trilogin Samvetsmakaren. Har sammantaget nu läst hela tio böcker(!) + enstaka noveller av KG Johansson. Så visst, en liten besvikelse blev alltså Biotika, trots viktiga ämnen/ödesfrågor vad gäller t.ex. nanoteknik, resistenta bakterier, epidemier och dramatiska klimatförändringar, som kanske ligger närmare än vi tror. I romanen började rötmånaden i april, i år sades rötmånaden börja i maj, tidigare har vi ju varit vana att den startat innestående månad augusti... hur kan man undvika se förändringarna, fortfarande?

Historien som utspelar sig i den där postapokalyptiska ödelagda världen och tuffa Sofies road trip norrifrån, genom dess svenska ödelagda samhällen på väg mot Stockholm, skulle kunna ha blivit så fantastiskt bra, men det blev det inte. Så synd. Men när jag ser till helhetsupplevelsen är det helt okej och ganska bra. Mycket negativt ovan, men positivt var: Snabbläst, intressant kombination av orsaker till samhällskollapsen, svensk dystopi(!) och visst var Sofie en tuff karaktär, trots sin fobi för det naturligt biologiska (en utmaning då med biotikans onaturliga effekter).


Andra bokbloggare om Biotika:
Bokhuset
Boktradition

"Palmer Eldritchs tre stigman" av Philip K Dick

Palmer Eldritchs tre stigman av Philip K Dick. Förlag: Bakhåll. Översättning: KG Johansson och Gunilla Dahlblom. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN 978-91-7742-407-9

"Philip K Dicks roman Palmer Eldritchs tre stigman utspelas i en tid när jorden blivit så varm att det nästan är omöjligt att vistas utomhus. Människor uppmuntras att emigrera till Mars, men det blir till en tråkig tillvaro som gruvarbetare på en dyster planet utan växtlighet. Det enda roliga man kan göra på Mars är att droga ner sig med den hallucinogena modedrogen God-IZ som förpassar ens medvetande till en behaglig dockvärld utan bekymmer.
Palmer Eldritch är en berömd person, berömd för att han för länge sedan reste iväg från vårt solsystem till en annan del av universum. I romanens början ryktas det att han kommit tillbaka.
Samtidigt har en ny drog kommit i omlopp, Mum-Z, som är ännu mer potent. Den förflyttar en inte till en begränsad dockvärld utan till outgrundliga multipla världar.
Är det Palmer Eldritch som fört in Mum-Z till vårt solsystem? Och vem eller vad är Palmer Eldritch egentligen?

Science fiction-litteraturens mästare Philip K Dick författade Palmer Eldritchs tre stigman under 1960-talet när han befann sig på höjden av sin kreativitet. Den finns medtagen på otaliga listor över 1900-talets viktigaste romaner."

Året är 2016. Efter att någon slags klimatkatastrof har inträffat (okänt p.g.a. vad?) har den globala uppvärmningen nått ofattbar omfattning. Jorden har blivit vansinnigt överhettad med temperaturer på t.ex. 80 grader i New York. Klassklyftorna är vida och djupa, de rikaste bor eller semestrar på den Antarktiska rivieran (ren utevistelse för övrigt är förknippat med livsfara) och genomgår exklusiv, men riskabel, evolutionsterapi på lyxig klinik i Tyskland.
Jordens undergång förespås inom hundra år och som ett försök att rädda mänskligheten skickas folk, frivilligt eller under tvång, till solsystemets andra planeter, t.ex. Mars. Denna kolonisation består av kollektiv ("kyffen") och det är meningen att dessa nybyggare skall bedriva odling i dessa karga tuffa miljöer med gratisfröer som delas ut av FN. Inga insatser verkar göras för att stävja jordens undergång eller se problemen kolonisatörerna har på de andra planeterna, istället tycks konsumtionskulturen och underhållningsindustrin frodas för att trycka undan oron för framtiden. För dessa kolonisatörer blir droganvändning en fördärvande metod för att stå ut med sin eländiga tillvaro. På jorden är den ekonomiska lyckan gjord för de som kan sälja in sina varor till ett företag som producerar kolonisternas efterfrågade kringprodukter, som drogen God-IZ kräver för en flyktig eskapism för stunden... medan odlingarna torkar bort, fröna blir osådda och jordbruksmaskinerna förfaller.

John Lennon lär ha gillat den här romanen (enligt bokens efterord) och följande citat ur en låttext, skriven av hans son Sean, blir ju då ganska träffande när man tänker på den här romanens handling:

"Life is what happens to you while you're busy making other plans."

Romanen har beskrivits som metafysiskt spekulativ, och för vår tid känns den ruggigt visionär. Detta förstås med tanke på klimatoro, brist på reell handlingskraft för en hållbar utveckling, verklighetsflykt genom understödd överkonsumtion/avancerad underhållningsindustri för de som har råd, framkallade av motsättningar, m.m.. Dystopin har ju till viss del blivit verklighet i vår tid.

Förutom det tvivelaktiga sättet kvinnorna framställs på är det just det hallucinatoriska har jag svårt för liksom det religiösa, det är ju f.ö. då den mystiska industrimagnaten Palmer Eldritch kommit in i bilden med sin nya lanserade drog Mum-Z. Det teologiska inslagen gör att detta heller inte kan räknas som en science fiction-roman (vilket författaren själv tydligen heller inte ansåg det vara), det håller jag helt med om. Däremot är det hett solklart en dystopi som man inte bör missa, en klassiker i Philip K Dicks väldigt speciella stil. I förlaget Bakhålls utgåva från 2014 finns dessutom ett utmärkt bra skrivet efterord av John-Henri Holmberg, intressant och tankeväckande, tog del av efterordet före jag började läsa romanen och kunde då göra paralleller till det under läsningens gång.