torsdag 1 februari 2024

Påbörjad deckartrilogi med klimatbovsfika



Startade att läsa en trilogi: Leah Quiller av Ramona Fransson. Vi får se hur det går.

Men, behöver jag känna skuld för fikat under lässtunden nu?

"Din fikastund kan vara värre klimatbov än du tror" kunde man läsa på Socialjihadisternas Radio (SR) för ett tag sedan. De kostade i varje fall på sig att lägga till ett förtydligande att kaffets och chokladens klimatpåverkan var per kg råvara och inte per portion. Det hänvisades till den här grafen:


En skvätt mjölk i kaffet fördubblar koppens klimatpåverkan” sa en människa på Sveriges Lantbruksuniversitet som forskat angående dess klimat- och miljöpåverkan. Undrar vad Sveriges mjölkbönder säger om det? Att det skulle "fördubbla" klimatpåverkan stämmer ju för övrigt inte, om man nu kikar på tabellen ovan.

Om jag tar en bit Fazer choklad till kaffet istället för en mjölkskvätt då? Bra för att Fazer lämnat ryska marknaden är det i varje fall! Marabous ägare Mondelez finns fortfarande kvar i Ryssland, så chokladen låter vi såklart fortfarande komma från andra mer seriösa. Missa inte att uppdatera läget angående sådant här: #LeaveRussia: The List of Companies that Stopped or Still Working in Russia (leave-russia.org). Ramlösa är t.ex. helt okej igen, ägaren Carlsberg har helt lämnat den ryska marknaden. Om inte folk sätter tryck på företagen (genom t.ex. bojkott) kommer antagligen inget att hända, så håll koll. Coop marknadsför Marabous produkter stenhårt, något fler bör ifrågasätta. Gör som kungen, dumpa Marabou: Kungen dumpar Marabou – inte längre hovleverantör (msn.com).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!