fredag 23 februari 2024

Gofika och tankar om ett av veckans diskussionsämnen




Det blev uppenbarligen ett väldans rabalder kring SVT:s senaste program av Agenda. Åtminstone på X. Agendan för SVT var tydligen att problematisera de som inte sådär helhjärtat gav stöd åt det politiska vänsterblocket. Blev nyfiken och satte några textcitat ur detta nedan.

Statsvetaren som skrivit en rapport om könsskillnader i valen de senaste hundra åren tror (en statsvetare bör väl åtminstone försöka veta det som rapporteras, inte tro?) att de stora politiska händelserna spelar in:

"Flyktingkrisen, metoo-rörelsen, eskalerande gängvåld och vi har sett klimatförändringar - frågor som kvinnor och män dragit olika slutsatser kring utvecklingen om, och vilken politik som ska bedrivas."

"Klart är att utbildning är en faktor i det här. Unga flickor får bättre betyg än de unga pojkarna och tenderar att vidareutbilda sig i högre grad än män. Högre utbildning korrelerar med gröna och vänsterlutande värderingar. Så det sammanfaller med könsmönstret."

Professor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet sitter nu i tevestudion. SVT:s programledare inleder med att problematisera varför en del inte har vett att rösta vänster:

"Du pratar om tre områden som kan förklara varför unga svenska män gått högerut. Vi ska titta på några av dem."

Arbetsmarknadens förändringar:

 ... "stora arbetsmarknadsförändringar, där klassiska manliga arbetaryrken försvunnit och tjejer pluggar vidare i högre grad. Ihop med ungdomsarbetslösheten, är du en ung man idag kan du ha svårt att försörja dig själv och leva upp till klassiska manlighetsideal som att försörja sig själv eller en framtida familj, och det skapar en känsla av oro. Det här gäller mycket internationellt, som i USA. I en svensk kontext har vi hög ungdomsarbetslöshet, men den är lägre hos män. Det handlar mer om känslan av otrygghet och osäkerhet i relation till framtiden."

"Feminism" och jämställdhet:

"Framförallt är "feminismen" en syndabock för olika grupperingar och debattörer. Man skyller mycket av saker som män drabbas av eller utmaningar för killar - exempelvis att de pluggar vidare i lägre utsträckning eller får sämre betyg än tjejer - då är förklaringen att vi istället för att prata om det som komplexa politiska system pratar om enkla binära saker som rätt eller fel."

"Är du van vid att ha en dominant position i samhället så kan jämställdhet eller jämlikhet upplevas som ett hot och diskriminerande. Det är vad forskningen visar på är vanligt, varför män röstar höger."

(Sätter "feminism" inom citattecken, eftersom jag själv upplever att vänstern använder det som ett politiskt och ideologiskt slagträ. Och professorn verkar i det andra citatet ovan insinuera att vänster står för jämställdhet/jämlikhet och höger för ojämställdhet/ojämlikhet.)

Sen kom frågor om en person som hette Andrew Tate, som jag inte vet vem det är. Hade han inte någon slags gnabb med den kommunistiska och antisemitiska unga tösen Greta Thunberg? Jag vet inte, och vill heller inte kolla upp det. Men:

"Internet och sociala medier spelar roll, man kan möta unga män i samma situation och radikalisera varandra, och det är liknande processer i många västländer."

"Det är ett fenomen vi ser världsvida, som går ihop med en högervåg som blivit allt mer tydlig, där peaken var Donald Trump, och han har inspirerat andra politiker."

Jomen visst! Se bara hur S-partiledaren beter sig, väldigt Trump-inspirerat beteende hos denna narcissistiska vänsterpolitiker (som oroväckande nog pluggat tyska i Östtyskland på 80-talet... lite insinuant konspiratoriskt kanske, men vad lärde de upp henne mer till där egentligen?). Trump-beteendet finns i Sverige mer till vänster än höger (tycker jag!). Med tanke på Agendas övergripande problemframställning (att unga killar inte är vänster) verkar sen professorn i det första citatet ovan antyda att den som inte är vänster är "radikaliserad". Men de vänsterradikaliserade unga kvinnorna då? Är inte det något man borde forska kring?

Problem?:

"Det behöver inte vara ett problem i sig. Politiska olikheter är en del av demokratin, och det är bra att synliggöra olika ideologier och åsikter. Dilemmat är att det blir två olika världsbilder som har svårt att prata med varandra. Till det hör att det är långt ifrån alla som röstar så här, som tycker så, men i den yttersta högern är man oftast kritisk till kvinnors rättigheter" ... 

Vad är "yttersta högern" i Sverige? Vad finns höger om Moderaterna? Vilka syftar man alltid på? Upplever att Sverigedemokraterna till viss del är som Socialdemokraterna var förut (på den tiden då S menades vara arbetarnas parti, idag är väl S snarare islamisternas och de utlandsfödda socialbidragstagarnas parti?), än som Moderaterna? Sverigedemokraterna har tagit över många av Socialdemokraternas väljare, och Socialdemokraterna har tagit över mycket av Sverigedemokraternas politik. Så inte kan det väl vara dessa politiker alla vänsterjournalister inom public service och svenska mainstreammedia syftar till i begreppen "yttersta högern" eller "högerextrema"? Inte kan de väl mena Kristdemokraterna? Dessa upplever man väl inte vara "kritiska till kvinnors rättigheter"?


Idag är det fredag och alla unga vänsterkvinnor har väl bänkat sig framför Youtube-kanalen "Fredagsfika med [superintelligenta?] Anders Ygeman" kanske, vad vet jag. Här hos mig blev det igår en spontan gofika med att läsa klart Jallais senaste roman i serien om Anton Modin... Wow! Så himla bra! Läs den!

Ett smakprov (som verkligen satte ord på mina egna tidigare tankar!) från Grupp 61 av Anders Jallai, sidan 304:

   "Då är det en socialdemokratisk politiker som är efter dig", säger Golitsyn och skrattar till föraktfullt. "De har en stor byk att tvätta", fortsätter han. "Maken till dubbelspel är svår att hitta. Er socialdemokratiska regering är som Houdini. De har trasslat in sig i det längsta rep men de verkar alltid komma ur trasslet med hedern i behåll. Det ska man berömma dem för. De är mästare i mörkläggning."
   Golitsyn tystnar som om han tänkte efter.
   "Det beror sannolikt på Socialdemokraternas grepp om hela samhället, hela etablissemanget, samtliga myndigheter och inte minst media", säger han sedan och torkar sig med en servett om munnen. "Sverige är som gamla Östtyskland. Det har jag alltid tyckt. Men ge inte upp, Anton. Gräv vidare i deras hemligheter. Förr eller senare avslöjas de och du kanske återfår din frihet."


"Mandelcroissantsemla" var för övrigt lite lätt överreklamerat sådär. 

Nu ska jag skörda färdiga ärtskott.


Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!