lördag 22 juni 2024

Stasikanaler

 

"Eller det satans Vetenskapens värld - alla såna program är gjorda för att hålla intresset uppe, konstant, varje sekund, den trenden kommer förstås från reklamteve men Stasikanaler som SVT måste också haka på för att inte se ut som, som... som Stasikanaler."

Benke är mångordig och föreläser en aning igen, denna gång om dokumentärer. Tomas tycker Benke gör sig "bäst som bakgrund, som surrande flugor en högsommardag", men jag tycker nog Benke har en viss poäng i vad han bombarderar sina vänner med i skräckromanen Hålet av KG Johansson. 


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

torsdag 20 juni 2024

Vad får dig att fortsätta blogga?



 

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"Vad får dig att fortsätta blogga?"


För att det fortsätter att vara viktigt för mig att läsa, skriva och fundera över livets alla sällsamheter.

Använder denna blogspot på blogger och en vad jag fortsätter kalla microblog på X (lite kopplad till den här bokbloggen för övrigt). Jo, jag gillar X sedan Elon Musk tog över plattformen (att blocka botar regelbundet står man ut med), sen låter jag andra tycka vad de vill. Självklart existerar desinformation även där, men sånt existerar ju även i våra snäva gammelmedia med förmedlade narrativ som alltid tycks vara formade av en politisk journalistik (Janne Josefsson kallade inte svenska journalisthögskolan för "kommunisthögskolan" för intet).


Kanske har det alltid varit såhär politiserat som man upplever det nu, fast det först på senare tid har blivit mer uppmärksammat och lite mer desperat, då alternativmedier breddat utbudet, spätt ut msm-marinaden vi tidigare badat i? En tanke bara. Småtokiga människor som inte tar reda på fakta finns överallt, oavsett höger, vänster eller mittemellan, och oavsett vilka media vi väljer eller vilka personer vi väljer att "lyssna" på. Vad jag gillar med X är att där finns sanningar och skeenden vi oftast inte blir delgivna annars.

Oavsett microblog eller vanliga bloggar i bloggosfären är det spännande med alla mängder av olika åsikter, tankar, kunskaper och erfarenheter, tycker jag. Ett sammelsurium av röster som kanaliseras via skrivna texter som jag kan ta del av. 

Känner ofta en stor tacksamhet för det skrivna ordet, har funnits och finns så många kloka människor med fantastiska förmågor och livserfarenheter som ger viktiga insikter. Genom känslan av tacksamhet uppstår längtan att ge något tillbaka. Kanske är det futtigt, men en del i detta är att försöka inspirera till läsning och att uppmärksamma böcker via en blogspot.


Intensiteten av publicerade inlägg i Bokhyllan har gått ner lite på senare tid, men det kan ju vara tillfälligt, mitt bloggande är inte hugget i sten hur det skall utformas. T.ex. så skriver jag inte längre bokomdömen för alla de lästa böckerna, d.v.s. som inte är recensionsexemplar (givetvis skriver jag alltid en slags recensioner för sådana). Så man skulle ju därmed kunna tro att detta med recensionsexemplaren - förutom det jag nämner ovan kring tacksamhet - är av stor betydelse för att jag fortsätter blogga i Bokhyllan, men så är det väl inte riktigt. Det är snarare själva intresseområdet böcker och läsning som är den största drivkraften. Själva intresseområdet, liksom kultur och historia i sin helhet, delar jag ju uppenbarligen med er andra som nu tittat in här hos mig. Att just ni finns där är också en anledning till att jag fortsätter blogga, för ni är synnerligen uppskattade ska ni veta.

Glad Midsommar!


tisdag 18 juni 2024

Dagens bokpost: Hålet

 

Hålet
KG Johansson


Ännu en spännande bok kom med posten idag, troligen av den mer rysliga sorten, kalla kårar för varma sommardagar passar ju alldeles förträffligt bra.

Beskrivning:

"En kväll på bypuben roar sig Benke, Linnea och Tomas med en barnslig lek. Intet ont anande väcker de något som sover ute i mörkret. Samma natt går Linnea vilse i skogen och irrar runt mellan dröm och verklighet. Det blir en farofylld vandring där inte alla hot är naturliga, och på ett oförklarligt vis dras hon mot "Hålet" i den övergivna gruvbyn Varka. Under tiden kämpar Tomas, tillsammans med kompisen Benke, förtvivlat för att hitta sin försvunna flickvän. Vad som till en början tycks vara ett enkelt försvinnande blir mer komplicerat när avslöjade hemligheter hotar inte bara deras vänskap utan deras liv: och vad är det egentligen som lockar ute i skogen?"

Tack för recensionsexemplar
🌻

måndag 17 juni 2024

Fuska till det med Ä


Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. Mia öppnar upp för att vi får fuska med den här veckans bokstav, det tackar jag allra ödmjukast för, annars hade det verkligen inte gått vägen! Nu blev det till och med lite extra roligt. För så här är det ju: varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella begynnelsebokstav att finna: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller karaktär i tecknad serie.




1. Äventyraren Michel Ardan planerar att bemanna en månfararprojektil som ska skjutas iväg med en kanon. Romanen är såklart Från jorden till månen av Jules Verne.

2. Äldre dam med onda avsikter har Helene Tursten skrivit om. Ingen kan ana vad som döljer sig bakom den lilla gamla damen Mauds försynt väna och smått förvirrade fasad.

3. Äkta soffliggare kan man nog påstå att Kronblom är. Serien handlar om en hemmansägare i fiktiva Vinkelboda som gillar att lata sig på kökssoffan. Hans svärmor och hustrun Malin ogillar denna hans preferens för just soffliggande.



"Kronblom Sveriges mesta soffliggare får en egen bok. Serien om Kronblom startade redan 1927 och vi får här följa Kronblom, Malin och svärmor genom åren i en skrattretande kavalkad av berättelser. Vi lovar att den här samlingen som får vilken läsare som helst att hitta sin inre soffliggare!"



lördag 15 juni 2024

Maktens ord – så formar ideologisk styrning av språket Sverige


Nornorna

 

"Och nornorna skrattade i sitt hus vid Yggdrasils rötter över den arrogans som får människor att inbilla sig att de styr över sitt öde."


Meningen kommer från i veckan utlästa Blodshämnden av Charlotte Mandrup Larsen.

Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


Nornir by Lund


torsdag 13 juni 2024

Ett urval bland höstens böcker


Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"Tänk redan nu kan man kolla in höstens böcker. Är det någon du är sugen på?"


Det är många, och ännu fler lär det säkert bli.
Men börjar såhär:



Romaner:

5 september: Skymningsstad
av Katerina Janouch

19 september: Fallet Fanny Wallner, en herr Nyman-deckare
av David Nessle

8 november: Wuhan
av Liao Yiwu

13 november: Amadoka I : Romana och Uljana
av Sofia Andruchovytj

26 november: Emma
av Johanne Hildebrandt



Noveller:

26 september: Sånger vid en vägkorsning
av Patrik Centerwall

31 oktober: Socker-Kreml
av Vladimir Sorokin



Barn- och ungdomsböcker:

5 september, 12-15 år: Sigrid och den förtrollade boken
av Hanna Green-Stensrud

10 oktober, 9-12 år: Klassiska skräckhistorier
av Nathanial Hawthorne, Washington Irving, Arthur Conan Doyle, Oscar Wilde, Robert Louis Stevenson

18 oktober, 6-9 år: Jul på Hogwarts
av J K Rowling



Om artificiell intelligens:

16 september: AI på 1 minut : de 120 viktigaste koncepten och teorierna
av Sara Bang-Melchior

10 oktober: Maskiner som tänker : algoritmernas hemligheter och vägen till artificiell intelligens
av Inga Strümke



Sverige:

2 september: Det svenska medielandskapet : Kampen om opinionsbildningen och journalistiken
av Ingela Wadbring, Michael Karlsson

18 september: Världens mest protestantiska land : Sverige: det extrema landet lagom
av Katarina Barrling



England:

3 oktober: London på djupet
av Gabriella Håkansson, Janne Hallman, Michael Tapper, Katrine Kielos-Marcal, Olof Lundh



USA:

11 september: Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika
av Hans Bergström

15 september: USA:s alla presidenter : från Washington till Trump
av Karin Henriksson



Sovjetunionen/Ryssland:

10 september: En immigrants kärleksbrev till Väst
av Konstantin Kisin

30 september: Moskvas spioner : Ryska agenter och svenska förrädare
av Wilhelm Agrell



Europas historia:

1 september: Ask och Emblas barn. Vikingarnas historia
av Neil Price



Folktro, myter och legender:

25 september: Skogen: I folktro, sägner och sagor
av Tora Wall


måndag 10 juni 2024

Åsas svårfunna Å:n


via GIPHY

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella begynnelsebokstav att finna: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller karaktär i tecknad serie.





1. Åsa-Nisse i Nya upptåg med Åsa-Nisse av Jonas Jonsson och Mats Eklund. En oktalogi (åtta) av berättelser skall det visst vara. Hade ingen aning om att det fanns sådana inlästa böcker, trodde Åsa-Nisse bara fanns i form av gamla spelfilmer och serietidningar.

2. Åsa är Orm Tostessons mor i Röde Orm, äventyrsberättelse i två delar av Frans G. Bengtsson.

3. Ådi (Odie) är en beagle, mindre smart, hängiven att vara till lags, ständigt flämtande och dreglande. Men söt! Husse är förstås Jon, som även är slav till katten Gustaf. Gustaf är ganska ofta elak mot stackars korkade Ådi. Men ibland kan de ha riktigt trevligt tillsammans.

söndag 9 juni 2024

Boknytt: "Rätten att jävlas med Gud" och "Traktat om intoleransen"



 

Uppmärksammar två nya böcker som lockar till läsning: Rätten att jävlas med Gud och Traktat om intoleransen av Richard Malka.


Författar- och bokinfo hämtat från förlaget Nopolar Publishing:


"Richard Malka är advokat, essäist, romanförfattare och seriemanusförfattare. Han har gjort sig känd för att ta sig an rättsliga fall kopplade till politiska och känsliga samhällsdebatter i Frankrike, ofta med frågor som yttrandefrihet och sekularism i fokus. Malka har försvarat tidskriften Charlie Hebdo sedan den grundades år 1992.

Richard Malka besökte Kulturhuset i Stockholm 30 maj 2024."


Rätten att jävlas med gud

"I januari 2015 attackerades satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Tolv personer dödades och ytterligare elva skadades. Vid rättegången 2020 höll advokaten Richard Malka ett kraftfullt tal där han spårar ondskans ideologi och vädjar om mod att hävda vår frihet. Men mycket mer än en slutplädering och vädjan är dessa ord, denna bok, även ett lovtal över det fria, glada och upplysta livet.

En formidabel hymn till friheten – Le Point

En krigsförklaring mot mörkret – Les Inrocks

Richard Malka, yttrandefrihetens förkämpe – Le Figaro

”Det är upp till oss, och bara oss, att tänka efter, analysera och ta risker för att förbli fria. Fria att göra vad vi vill och vara vad vi vill. Det är upp till oss, och ingen annan, att finna orden, att uttala dem och att kraftfullt skriva ned dem för att dölja ljudet av knivar genom våra strupar…. Det är vi som måste skratta, teckna, älska, njuta av våra friheter och leva med huvudet högt inför de fanatiker som vill påtvinga oss sin neurotiska och frustrerade värld …”

Så argumenterar CHARLIE HEBDOS advokat RICHARD MALKA under rättegången 2020, som följde efter attacken mot satirtidskriftens redaktion i Paris 2015.

Det blev en intellektuell rättegång, en historisk rättegång, där advokaten vid sin plädering med styrka och intensitet talar om ondskans ideologi och vad som döljer sig i mörkret. Varje ord har tyngd. Varje ord drabbar oss. Eller skänker mildhet, med påminnelse om namnen på de försvunna, vännerna, deras pennor, deras penslar, deras satiriska och ömsinta distans. Men mycket mer än en vädjan och slutplädering är detta ett lovtal över det fria, glädjefyllda och upplysta livet."


Traktat om intoleransen:

"Efter Rätten att jävlas med gud, den slutplädering som Richard Malka skrev i samband med rättegången 2020 och en eloge till rätten att uttrycka sig fritt, även om religion, återvänder Richard Malka i Traktat om intoleransen till det djupa ursprunget av ett tusenårigt krig inom islam: den brinnande kontroversen om Koranens natur och budskap. Traktat om intoleransen är ånyo en slutplädering vid den utdragna rättegången efter attackerna mot Charlie Hebdo, denna gång 2022. Den innehåller allmänna tankar om religion och en uppmaning till fördjupad kunskap och nyansering av islams historia, för att också förstå dess inre kamp, följare och möjliga framtidsval.

Richard Malkas ord är en kraftfull reflexion, inspirerad av namnet på den sal där rättegångens förhandlingar ägde rum: Voltairesalen. Även namnet på denna bok är inspirerat av den franske filosofens verk Traktat om toleransen.

En text som gör dig smartare och stärker förnuft, universalism och franska värderingar – ERNEST!

Stimulerande och nyanserad analys som ger en effektiv introduktion till islam – LE MONDE

”Orden på dessa sidor, som mognat under många år, är mer än en vädjan och ifrågasätter vad som hände med islam mellan det sjunde och elfte århundradet, ett islam som slets mellan förnuft och underkastelse. Radikalerna vann och förtryckte sina fiender – framförallt moderata muslimer, musiker, konstnärer, filosofer, fritänkare, kvinnor och sexuella minoriteter. Att passionerat fördjupa sig i denna spricka inom en religion är inte att vara ’islamofob’, det är att se historien i vitögat.”"


Sakine Madon: Vi måste ha rätten att även jävlas med Allah (unt.se)

Edward Nordén: Charlie Hebdo – Rätten att jävlas med Gud - Ledarsidorna.se

SvD (bakom betalvägg): Charlie Hebdo-advokaten Richard Malka är förbannad på vänstern


Riks politiske redaktör Richard Sörman i samtal med Richard Malka. Om islam, yttrandefriheten, det nödvändiga i att göra motstånd mot den pågående islamiseringen av Europa, och om en politisk vänster som för att tillfälligt vinna inflytande köper röster från muslimer. Videon har undertexter.


Richard Malka om motståndet bland intellektuella mot erkännandet av islam som ett hot:

"Det finns till och med ett gillande bland intellektuella och akademiker med avseende på islamism. De bor i fina kvarter och de har en ideologiskt präglad inställning. De har ett tungt ansvar för radikalisering. Det är som att de uppskattar det som sker. Och de kallar oss "islamofober". De använder detta censurvapen som förhindrar kritik riktad mot religionen."

Märkligt är det, men förklarar en hel del.

Viktig lärdom att också ta med sig, gäller såväl Ukrainas insikter om Ryssland som insikten vi i Europa borde ha om radikaliserad islam:

"Genom att vara svaga visar vi vår svaghet."

Om man vill försvara våra civiliserade sekulära länders sätt att leva bör man nog även göra motstånd mot censurvapen som en erövringsstrategi, visa styrka istället för svaghet, mod istället för rädsla och underkastelse. Går inte att i det här fallet vara efterklok och sen skylla på naivitet. Då är det för sent. Tror att islam kommer att bli vår största utmaning i Europa framöver.


Också viktig läsning ang. erövringsstrategi:

 ... "Där lade han fram sin nya politiska strategi, wasatiyyah. Al-Qaradawi skriver att ”erövringen av väst” är ett eskatologiskt löfte från Gud till muslimerna. Alla andra religioner och dessas politiska ordningar ska underkastas under ”den islamiska ordningen” och sharia. Den här gången kommer erövringen inte som förr att ske med svärd, fienden är för stark, utan med mission (dawah). Genom att de kristna upplyses kommer de att konvertera. På det sättet blir ”muslimerna” majoritet och kan inrätta en ”islamisk stat”.

Al-Qaradawi formulerade bland annat att muslimerna på vägen mot att ”islamisera Europa”  skulle skapa en islamisk enklav som delmål, med moskéer och skolor för att stärka muslimernas enighet och övertygelse. Man skulle inte bilda egna politiska partier där avsikter och värderingar blir synliga och kan kritiseras, utan man skulle gå in i existerande partier och i det tysta verka inifrån."

 

Underkastelse, när den är som tydligast:


lördag 8 juni 2024

Mrs Bloxhams sötsliskigt modifierade sagor

 


"Mrs Bloxhams saga har mötts av samma reaktion hos generationer av trollkarlsbarn: våldsamma kräkningar, följda av en  omedelbar begäran om att befrias från boken och låta den mosas till pappersmassa."


Berättelserna i Barden Beedles berättelser av J K Rowling är tack och lov inte modifierade av Mrs Bloxham.


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


torsdag 6 juni 2024

Sommarläsning?

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:


"Har du lagt upp någon TBR-hög inför sommaren? "


Recensionsexemplaren är givna:


Gästerna
KG Johansson


Lång väg hem : Mina 25 år i sekten
Mariette Lindstein


Slarv
KG Johansson


Sen vill jag fortsätta läsa Rowling, och efter en text om Kafka i senaste veckans Epoch Times fick jag lust att läsa mer Kafka (slukade allt som fanns på stadsbiblioteket förut, men det kan ju hända att det kommit in fler från förlaget Bakhåll sen dess):



Har lagt in Michel Houellebecqs bok Underkastelse på minneslistan, kanske blir den läst i sommar. Sen skulle jag väldigt gärna vilja läsa Silenced av Tommy Robinson, om den hade funnits översatt... och på biblioteket, men där kommer den nog inte att hamna tyvärr, inte ens om den översätts. Men jag har blivit överraskad förut, så vem vet?! Separatismen i Sverige har jag reserverad, vet inte när den dyker upp, kanske i sommar? Författare till den debattboken är Mauricio Rojas, Robert Hannah, Magnus Ranstorp, Maria Wallin, Juno Blom, Sofie Löwenmark och Per Brinkemo. Flera kloka personer alltså!

Tja, hinner jag med allt det där innan hösten så får jag väl vara nöjd.😊


måndag 3 juni 2024

Spy vs Spy



Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstäver: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller karaktär i tecknad serie.






1. Chefsingenjör Zhang i Trekropparsproblemet av kinesiska science fiction-författaren av Liu Cixin. Har även filmatiserats. Dock bara läst boken, klart intressant.



2. Krigaren Ylva i Fruktans tid av Leif Selander. Året är 978 e.Kr. och boken är nummer två i en vikingatrilogi: Väringasagan.



3. Vitklädda X i ordlösa tecknade serien X & Y (eng. Spy vs. Spy) som började publiceras i MAD Magazine 1961 (kalla kriget-kopplingar i symboliken). Serien har såklart även varit med i Svenska MAD (inte helt säker på fr.o.m. vilket årtal och vilka nummer, åtminstone inte före nr 3 1961). Serien berättar om två spioner i ett evigt krig, då de försöker ta livet av varandra medelst en outsinlig ström av listighet eller med avancerat utvecklade vapen (kapprustnings-symbolik får man förmoda). I historien finns även den kvinnliga spionen Z (eng. "Lady in Grey") - seriestripp heter då ibland "Spy vs Spy vs Spy" - som såklart X och Y båda är rivaler om. Z överlistar alltid dem båda.



lördag 1 juni 2024

Godis med specialeffekter



"Utmed en annan vägg fanns det "Godis med specialeffekter": Droobles bästa bubbelgum ("fyller rummet med blåklocksfärgade bubblor som håller sig dagar i sträck utan att spricka"), de märkliga tandrensande mintstängerna, pyttesmå pepparbusar ("bli eldslukare och visa era vänner!"), ismöss ("hör dina egna tänder gnissla och skallra!"), pepparmintspraliner i form av grodor ("hoppar omkring i din mage – på riktigt!"), sköra fjäderpennor av sockervadd och smällkarameller."

Del av Godisbaronens utbud på hyllorna i Harry Potter och fången från Azkaban av J K Rowling.


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.