Lång väg hem : Mina 25 år i sekten, Mariette Lindstein. Bokförlaget Forum. Antal sidor: 398. Utgivningsdatum: 2024-03-14.
Recensionsexemplar
"En unik, personlig skildring inifrån den kontroversiella scientologikyrkan. Mariette Lindstein var högt uppsatt inom scientologerna när hon under dramatiska omständigheter lyckades fly från högkvarteret i USA. Efter nio romaner där hon använt sina erfarenheter av sektmentalitet berättar hon nu för första gången sin egen historia. Som ung sökande kvinna drogs hon till scientologikyrkan i Malmö och tog sig sedan under tjugofem års tid genom alla nivåer i hierarkin till den allra högsta ledningen. I sin självbiografi ger hon läsaren tillträde till en sluten värld som varit otillgänglig för de flesta. Det är en berättelse om vad som får en människa att gå genom eld och vatten för att finna tillhörighet och till slut hitta hem."
Mycket intressant självbiografi som alla borde läsa, inte bara för själva fokuset på scientologirörelsen utan även för att mer på djupet förstå detta med sekter, och att det för tanken vidare.
Hur mycket eller lite vi än vill befatta oss med händelseutvecklingen runtom oss så är det nog bra att fler försöker förstå sådant här med sekter, inte minst via människors självupplevda berättelser som de har modet att dela med sig av. För oerhört modigt är det, något man tydligt inser genom att läsa Mariette Lindsteins berättelse om sina 25 år i en sekt.
Läste nyligen ett kulturdebattinlägg av Nalin Baksi i Expressen, där hon menade att de flesta muslimer i Sverige uppfattade islamisterna som en liten och extrem religiös sekt. När jag läste det där så tänkte jag att det där med "flesta" (själva avståndstagandet och utifrånperspektivet) väldigt snabbt kan skifta, just p.g.a. att det kan fungera som en sekt. Globaliseringen med enormt utvecklad kommunikation har ju tyvärr gynnat sekter, även islamismen som precis som scientologin är ute efter att "ta över planeten". Det förrädiska tycks sen vara att detta ofta sker i det mer fördolda, en infiltration av viktiga samhällsfunktioner, som i Sverige för islamister lär ske via organisationer som Muslimska brödraskapet, där målet är att återskapa ett kalifat med sharia som enda lagstiftning. Islamisterna anser att även icke-muslimer ska anpassa sig till islamska lagar och tabun, precis som alla muslimer i övrigt. Jo, jag vet, allt sådant här är otäckt, men just därför måste vi vara medvetna om det, något inte alla verkar vara, inte ens de som besitter höga maktpositioner i samhället.
Lätt att tänka i ett "vi och dom" när det kommer till sekter, men gränsen kanske inte är så tydlig som vi tror mot att inte alla kan drabbas, om så inte direkt och plötsligt så kanske det sker sakta och gradvis?
Har uppskattat författarens tidigare romanserie Sekten på Dimön, en bokserie jag alltid rekommenderar. Den här fängslande självbiografin öppnar nu upp en oerhört märklig värld som alltså existerar i verkliga livet, än i denna dag. Som det så ofta är så överträffar verkligheten dikten, och ska ni bara läsa en bok av författaren, läs då den här fantastiskt välskrivna självbiografin som känns så rakt igenom äkta och ärlig. Jag kan lova att det är en bok som ni kommer att ha svårt att lägga ifrån er. Mariette Lindstein fastnade för scientologin som 19-åring och påbörjade en av deras utbildningar i Malmö, detta ledde vidare till scientologikyrkans högkvarter i USA där hon kom att arbeta på högsta nivå med bred insyn i verksamheten (vilket Mariette generöst och otroligt vågat delar med sig av i boken!). De verkligt svåra problemen tycks ha eskalerat successivt efter att grundaren och ledaren L. Ron Hubbard avled. Hubbard var alltså författaren till bl.a. Dianetik: Den moderna vetenskapen om mental hälsa. Jag kommer vagt ihåg den boken i pocketformat från början av 80-talet, antagligen var det någon slags stor kampanj de hade då, har inte läst den men däremot var man i den åldern för någon science fiction-novell av samme författare i bokserien Kalla Kårar! Hubbard ersattes av David Miscavige, som fortfarande är ledare för denna sekt. Efter 20 år där lyckades Mariette fly och påbörja den långa vägen tillbaka till ett mer normalt liv utanför sekten. Även hennes son lyckades fly kort därefter.
Det här är en helt fantastisk historia som rymmer såväl stora svårigheter och till slut stor lycka, lycka över friheten, att till slut komma hem, att finna en plats för ro, trygghet och sammanhang, en lycka som smittar av sig på mig som läser. Man blir så glad för att allt gick så väl och att den här boken blev skriven. Mariette Lindstein har en så otrolig förmåga att skriva och fascinera sina läsare, även på det här sättet i sin självbiografi, som verkligen måste ha varit oerhört svår att skriva.
Det här var en av de bästa böcker jag läst på länge, läs den du med.
Även: En smakebit på søndag