lördag 30 november 2024

En bitter liten man

 

  ... "om man jämför svenskar med alla andra vita folkslag, alla andra västerländska folkslag, så är de fortfarande missfoster, de är fortfarande psykiskt sjuka i sin kultur, sina beteenden, de är fortfarande extremt ohälsosamma enligt alla måttstockar, om man ska liksom se landet som psykolog så är de fortfarande helt sjuka i huvudet, missfoster verkligen, eh, kulturellt ur ett internationellt perspektiv, så det är väl det jag har utgått ifrån"

 



Långa meningen ovan läste jag varken från en bok eller tidning (men det handlar om en bok). Texten citerar jag från textremsan till en intervju som Aron Flam hade med Vedad Odobasic, en författare till en ny bok (nej, kommer inte att läsa den!). Förstår verkligen inte varför en så klipsk människa som Aron Flam inte ifrågasätter honom i det han säger.

Vedad (som är bosnier från början) kallar vidare alla svenskar för oärliga, utan känslor, egoistiska, bryr sig bara om sig själva (även i nära relationer), själlösa, fega, kyliga, osociala, otrevliga, konstiga och bonnaktiga. Och just så som nämns menar han att vi utmärker oss som det enda folkslag i världen som är på det viset. Jag kan inte rå för det, men kära nån! Varför valde han just Sverige, om han hatar just svenskar så innerligt? Att frivilligt leva i ett land med ett folkslag som han tycker är missfoster, extremt ohälsosamma och "helt sjuka i huvudet"? Kan någon förstå vad detta betyder?

Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

torsdag 28 november 2024

Julböcker och adventsljus

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"1.a advent till helgen, nu kan man börja läsa julböcker och de finns av alla slag, kokböcker, deckare och feelgood Har du något bra tips?"


Då skulle jag välja att tipsa om något klassiskt, t.ex. En Julsaga (A Christmas Carol) av Charles Dickens, eller kanske Tomten på Töreby av Selma Lagerlöf. Annars har jag i år gått in mer för amerikanska julfilmer istället. Kommer att skriva lite om dessa fr.o.m. söndag, med en film i fokus för varje dag fram till jul. Sen var det visst någon liten fråga om hur vi brukar markera advent för övrigt. Stjärna i köksfönstret kommer att lysa upp lite extra fr.o.m. 1:a advent. Ska plocka fram adventsljusstake också, alltså en sån för fyra stearinljus, den är standard varje år. Hade inte tänkt tjuvstarta innan advent, men när ett lass snö vräkt ner kändes det ändå rätt att sätta ljusslingor ute på altan och i anslutning därtill även nere i hundgård. Klart uppiggande i ett för övrigt kompakt mörker på kvällarna nu, ja förutom måne och stjärnor då (inte mycket till "ljusföroreningar" för övrigt såhär ute på landsbygden), även de vita snödrivorna har redan regnat bort. Vad mig anbelangar får det gärna dröja innan nästa snösjok dråsar ner från himlavalvet (snöälskande hunden håller inte med mig).


fredag 22 november 2024

Favoritförfattare

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"Har du hittat någon ny favoritförfattare?"


Det började med Kryptören sommaren 2022 (böckerna går att läsa fristående och bokserien behöver alltså inte läsas i nedanstående följd) sen var jag fast. Läst samtliga böcker i serien därefter. Så man kan väl lugnt påstå att Anders Jallai är en ganska ny favoritförfattare för mig. Första boken gavs ut 2010 (i en ocensurerad form 2014). Hela serien 1-14 nedan (skrivit om samtliga här på bloggen). Har sett att del 15 är på gång också.


Spionen på FRA (2010, 2014)


Landsförrädaren (2011)


Natoagenten (2012)


Bilderbergmötet (2013)


I rikets tjänst (2014)


Vetenskapsmannen (2015)


Mördarkommandot (2016)


Spionerna på Säpo (2017)


Källa Erik (2018)


Spinndoktorn (2019)


Kryptören (2020)


Anomali (2021)



Illegalisten (2022)



Grupp 61 (2023)



måndag 18 november 2024

Kamp




"Det finns en del godhet i den här världen, och den är värd att kämpa för."

J.R.R. Tolkien



söndag 17 november 2024

En smakebit på søndag: Dottern

Sådär ja, nu har vi inlett andra halvan av november, kanske lite extra trötta p.g.a. supermånen och tidsresan mot allt kortare dagar. En energikick med en smakbit kanske?

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

Min smakbit kommer då från Dottern av Lena Andersson. Smakbit från sidan 43:


 

"Elsa är den enda som tycker om att höra Sveas berättelser från den gamla världen, den som ska försvinna med henne och hennes gummor. Gummorna heter Gertrud, Hildur, Ines, Ester och Asta. De är änkor och i andra sammanhang kallas de för fru Öster, fru Karlström, fru Söderberg, fru Malm och fru Stål. Svea är fru Johansson. Hennes gummor träffas och dricker kaffe med hembakt och går tillsammans i kyrkan om söndagarna. När de dör ska religionen och ordspråken försvinna, för dessa antyder att världen är som den är och människan sig evigt lik."



Här finns fler smakbitar den 17 november.


lördag 16 november 2024

Fakta från Internetstiftelsen


"Personer som står klart till vänster på den politiska skalan följer i betydligt högre utsträckning SVT Nyheter och Sveriges Radio/Ekot jämfört med personer som står klart till höger."



Meningen ovan har Internetstiftelsen som källa. Står att läsa i faktaruta till en artikel om planerade massövervakningen Chat Control i senaste Epoch Times. I mitt tycke en klart tänkvärd mening.

Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

fredag 15 november 2024

Läsupplevelse

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"Kan du ge exempel på böcker där språket har haft en särskilt stark inverkan på din läsupplevelse?"


Till viss del var just språket orsaken till att jag ville läsa mer av Lena Andersson, efter att ha läst hennes Koryféerna. Författaren är inte bara klarsynt skärpt och öppen med det, utan hennes sätt att hantera språket är verkligen i toppklass!


tisdag 12 november 2024

"Kusliga historier", Charlotte Riddell

Kusliga historier, Charlotte Riddell. Översättare: KG Johansson och Miranda Johansson. Förlag: Hastur Förlag. Antal sidor: 273. Utgivningsdatum: 2024-06-18.

Rec.ex.


"Kusliga historier (”Weird Stories”, 1882) av irländska Charlotte Riddell (1832–1906) är en mindre klassiker inom fantastiken; och de sex berättelser som ingår i denna samling är samtliga ypperliga exempel på den viktorianska spökhistorians konst när den är som allra bäst.

För läsaren öppnas här en dörr till det brittiska 1800-talets andra hälft; en dörr som förhoppningsvis förblir öppen. Charlotte Riddells direkta prosa för oss in i en mörk värld fylld av social misär, klasskillnader, penningbegär, orättvisor och onda avsikter. Detta är suggestiva, ruggiga och hjärtskärande historier, skrivna av en säregen författarinna som lyckades behålla en märkbart genuin berättarglädje under en framgångsrik och lång karriär, trots att tillvaron kantades av elände och motgångar.

Här presenteras Kusliga historier – för första gången i sin helhet i svensk översättning av KG Johansson och Miranda Johansson – med ett fylligt och initierat efterord om Riddells liv och verk signerat Elisabeth Brännström."


Charlotte Riddell var ett okänt författarnamn för mig då denna bok kom ut i svensk översättning för första gången på detta vis. Boken med sex noveller av olika längd innehåller även ett utförligt efterord som ger mer kunskap om författarens liv och gärning.

Novellerna ger inte bara stämningsmättade kusligheter utan även en värdefull inblick vad gäller tiden, människorna och platsen, d.v.s. senare delen av 1800-talets England.

Bredvid klassiker inom gotisk skräck är klassisk viktoriansk spökhistoria ett måste. Själv gillar jag båda och Riddells historier utgör inget undantag. Mycket välskrivna noveller i utmärkt översättning som jag verkligen hoppas får den uppmärksamhet de är värda i och med denna nya fina samlingsvolym.

Läs och njut!


Mer om boken här på bloggen:

Veckans mening den 20 juli

Veckans mening den 7 september

Bokmärkt den 9 oktober


lördag 9 november 2024

Att tänka i flera led

 


"Ingen annan cyklar med hjälm och cykelhjälmar saluförs bara för tävlingscyklister, men eftersom Ragnar är bra på att tänka i flera led med många tänkbara orsakskedjor och aldrig tror att det värsta bara drabbar andra har han lätt att föreställa sig olyckorna som kan hända hans dotter."



Mening från Dottern av Lena Andersson. God egenskap det där!

Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

torsdag 7 november 2024

Varför minskar läsningen bland äldre barn?




Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"Varför tror du läsningen bland äldre barn minskar?"

Är inte direkt så insatt, men läste någonstans att man planerar en tioårig grundskola till höstterminen 2028, detta p.g.a. att antalet analfabeter bara fortsätter att öka. Dessa icke läs- och skrivkunniga förväntas kommande vinter bli till över 800.000 personer i landet. Var ju inte så värst länge sedan som knappt ingen var analfabet i Sverige, så visst har något hänt! Visserligen berör den där siffran de som befinner sig i åldern 16-65 år, men dessa i sin tur lär ju knappast vara särskilt läsinspirerande för de yngre åldersgrupperna, tänker jag.

En annan faktor kan ju vara att woke nästlat sig in precis överallt med en slags förstörande maktutövning. Att låta en radikal vänsterideologi härja i skolor och på bibliotek m.m., med cancelkultur och självcensur som följd, kan väl inte vara någon bra grogrund för läsinspiration? Akademiker tycks ju dock helt ha gått upp i wokeismen, men är det så klokt egentligen att låta detta ha så stort inflytande, det totalitära lockar väl knappast till den nyfikenhet som ibland krävs för läslusten? Bara en tanke. Bland många. Men det får räcka såhär.


onsdag 6 november 2024

Grattis USA, grattis världen!


Dagen till ära tror jag bestämt det är dags att börja läsa en ny bok, Dottern : en berättelse om folkhemmets upplösning av Lena Andersson.

Idag är det inte bara min födelsedag utan även en bra dag för alla patriotiska och frihetsälskande traditionalister runtom i hela världen. Svenska mainstream-journalister säger att endast 12% av Sveriges befolkning önskade Donald Trump som president i USA, hur de nu kan komma fram till det? Okej, ibland får man acceptera att man tillhör en liten minoritet. För om jag ändrat åsikt om något så är det om Donald Trump i USA och Sverigedemokraterna i Sverige. Känslan av att tidigare ha varit hjärntvättad av svensk mainstreammedia är påtaglig.

Inväntar nu kommande dödsryckningar från extremvänstern med alla dess knasigheter (t.ex. woke, islamisering, terrorromantik, inskränkt yttrandefrihet, kvinnoförakt och nedvärdering av allt som har med nationell hävd och tradition att göra), kanske t.o.m. här i Sverige så småningom? Det vore sant ljuvligt! Ser nu med tillförsikt och hoppfullhet framtiden an. Spännande tider väntar!


lördag 2 november 2024

Lys upp i mörkret


Önskar Er alla en fridfull Allhelgonahelg




"Livet är som en klar låga och vi lever av en osynlig sol inom oss"

Sir Thomas Brown


fredag 1 november 2024

Skräckbokstips!




Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"Tipsa om en bra skräckbok?"


Nu har jag visserligen kommit lite på distans gentemot skräck som genre. Men om jag skulle välja för egen del (yngre läsare skulle sannolikt föredra romaner som t.ex. Hålet, som jag skrev om här på bloggen igår) så skulle det bli någon klassisk variant. Och då inte nödvändigtvis med övernaturlig slutförklaring. Ett antal bra har jag väl skrivit om här på bloggen.

För att plocka fram en roman som överraskade oväntat positivt så var det En siciliansk romans av Ann Radcliffe. Den benämns som gotisk skräck och är vacker, underhållande och händelserikt dramatisk. Allt leder sen fram mot ett elegant avslut till full belåtenhet.