torsdag 29 augusti 2024

Höst- och vintertankar

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:


"Nu kommer en lång höst och en ännu längre vinter? Vad är dina tankar?"


Tänker väl att det bara är att ta det som det kommer, och göra det bästa av situationen. Kommer med all säkerhet att läsa fler böcker och blogga mer än jag gjort denna sommar, då utevistelse prioriterats framför sådant. Varje årstid har väl för övrigt sin egna charm, och när den ena sjunger på sista versen tycker jag det finns en liten längtan efter nästa. Man kan väl sen ha en förhoppning om att vintern blir mild och med inte alltför mycket snö. Men, som sagt, man får på bästa sätt försöka inrätta sig efter det som inte går att påverka, och ställa in fokus på sådant som däremot går att försöka påverka. Japp, det är tanken.

torsdag 22 augusti 2024

Bäst: Lång väg hem


Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna:

"Vad är det bästa du läst i sommar?"


Det behöver jag inte ens fundera över, bäst var Lång väg hem : Mina 25 år i sekten av Mariette Lindstein, författare till romanserien om Dimön. Men Lång väg hem är alltså hennes egna personliga skildring av hur hon som ung drogs in i scientologikyrkan och därefter i 25 års tid tog sig igenom alla nivåer i hierarkin där. Mycket intressant och gripande läsning, rekommenderar den till precis alla.



torsdag 15 augusti 2024

Senaste gängsnacket?: Cheesecake och broschyrer fixar allt

via GIPHY


Varje torsdag (v. 27-33) kommer helgfrågan sommaredition med samma fråga i Mias bokhörna:


"Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj"

En god cheesecake går ju att tipsa om, inte för att den fixar allt, man behöver nog komplettera med en guidande broschyr för att uppnå det målet, men ändå.

Körsbärscheesecake

175 g digestivekex (ungefär 12 kex)
100 g smör (rumstemp)
400 g färskost
1 dl florsocker (funkar även med annan valfri sötning)
1 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
1 tsk pressad citron
3 dl vispgrädde
1 brk (284 g) St. Dalfour Svarta Körsbär

Mosa ihop söndersmulade kex med smör, tryck ner i form med avtagbar kant. Vispa färskost, sötning, vanilj och citron. Vispa grädden och blanda med oströra. Lägg i form och släta till ytan. Kyl över natten och bred sen marmeladen ovanpå.

Efter att ha ätit cheesecake är det förstås viktigt att röra på sig. En dans kanske?:
(7,9 miljoner kronor betalade region Skåne för den lilla granen för övrigt)

Det är för lustigt, första gången jag såg textutdrag ur gängsnacks-broschyren, utan att veta vad den kom ifrån, så tänkte jag direkt att det var någon som lagt ner ett jättejobb för att åstadkomma satir... men det var ju inte satir, det var på riktigt. Hoppsan.

söndag 11 augusti 2024

Slarv

 

"Han var klar med sina förfäders gud och mer intresserad av möjligheten att kanske kunna ladda upp sig själv i en dator innan han dog."


Lite sen med bloggandet denna helg, men här kommer en mening ur Slarv av KG Johansson.

I den vevan kan det passa bra med följande citat:
"Vi studerar inte bara det förflutna: vi ärver det, och arv för inte bara med sig äganderätt utan också förvaltarskapets skyldigheter. Saker som man kämpat för och dött för får inte slösas bort i förbigående. Ty det är andras egendom, som ännu inte är födda."

Sir Roger Scruton


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


torsdag 8 augusti 2024

Läs en klassisk äventyrsroman eller en somrig barn- och ungdomsbok


Varje torsdag (v. 27-33) kommer helgfrågan sommaredition med samma fråga i Mias bokhörna:


"Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj"


Tips såväl till er som till mig själv (som inte läst just dessa titlar) på klassiska äventyrsromaner: Den hemlighetsfulla ön, Jules Vernes eller Alexandre Dumas De tre musketörerna.




Tips på barn- och ungdomsböcker som verkar sådär klassiskt ljuvt somriga: Sommar på Ekeby eller Vårvind, båda av Margit Geijer.




söndag 4 augusti 2024

Benke vikarierar som skollärare

 


"Det var ju mycket regnbågar och transtrams, gender och vita förtryckande män."


Stackars skolelever som tvångsmatas med märkliga ideologier nuförtiden. Nåja, det blev alltså en till mening att hämta ur Hålet av KG Johansson.


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

torsdag 1 augusti 2024

Dagens bokpost: Slarv


Slarv
KG Johansson


Beskrivning Vibery press:

"De Fyras gäng kallades de på gymnasiet – slarvige Alex, moderliga Lisa, osäkre Khaan och kvicke Jonte. De hann inte ens lära känna varandra innan Tony dök upp. Tony var en rikemansson, stockholmsk och självsäker bland norrlänningarna. Han hade alltid pengar och bjöd generöst på allt möjligt. Alex och Khaan var osäkra inför hans frikostiga sätt medan Jonte och särskilt Lisa ville lita mer på killen.
Saker hände. När de tog studenten var Lisas livsglädje redan krossad. Alex och Jonte ville gå vidare, trots att de fortfarande led av allt som hade hänt. Khaan klarade sig längst men råkade kanske värst ut av alla. Och det märkliga var att Tony aldrig tycktes förstå vad de menade, de få gånger de konfronterade honom: ”Oj förlåt”, sa han. Och liknande fraser.
Två decennier efter studenten bjuds de fyra in till en jubileumsfest. De tvekar men tackar till slut ja, säkra på att Tony inte ska våga visa sig. Men de har fel."

Tack för recensionsexemplar!


Mystik i Vacationland




Varje torsdag (v. 27-33) kommer helgfrågan sommaredition med samma fråga i Mias bokhörna:


"Tipsa om en bok, en film, ett utflyktsmål, en tv-serie, en teater, en maträtt eller något annat skoj"


Rönngrenarna dignar tunga av rönnbär... men än är det inte dags att tänka på en tuff vinter, än stannar vi i sommaredition.


Fastnade för en tv-serie (kriminaldrama) på Viaplay: Haven (2010). Handlar om en FBI-agent som får ett uppdrag i Haven, Maine. Mystiska saker sker i staden, det ena leder till det andra och FBI-agenten blir kvar på fler utredningar. Visserligen bara sett tre av de 13 första avsnitten i säsong 1, men kommer såklart fortsätta. Varje avsnitt är på lagom 40 minuter. Havsnära handling passar bra sommartid.


Och lämpligt nog kom tv-serien i rätt tid för en kommande inläggsserie här på bloggen om delstaterna i USA. Först ut är alltså Maine, en av nordoststaterna. Mer om det sen.


Vill ni hellre lyssna på något så kan jag rekommendera följande: