tisdag 23 mars 2021

"Fallet" av Lars Wilderäng

Fallet av Lars Wilderäng. Förlag: Norstedts (2019). Antal sidor: 334. ISBN: 9789113096834

(Inbunden)


"Den som lever på lånade pengar, lever på lånad tid.

Året är 2002. Stockholm håller på att återhämta sig efter 90-talets IT-krasch och ekonomin ser ljusare ut. På krogen träffar Mikael Lotta och strax påbörjar de sin gemensamma bostadskarriär. De följande åren flyttar de från lägenhet till lägenhet, allteftersom lånen ökar. Inga moln finns på den klarblå bostadshimlen, och Mikael börjar spekulera i nybyggda lägenheter som en säker investering.

Men när bostadspriserna dalar blir Mikaels fall hårt och brutalt. På samhällets botten är det ingen som lyssnar, så när Mikael snappar upp ett rykte om att någon i hans närhet hotas, får han inget gehör. Ensam och desperat skaffar han en pistol och sätter sin egen plan i verket. Snart har han dragits in i en våldsspiral som blir allt svårare att stoppa.

Fallet är en thriller i linje med Falling Down, om sociala orättvisor och om hur nära gränsen till personlig konkurs vi alla är. Den är Lars Wilderängs första helt fristående bok, och feelbad när det är som allra bäst. 

Lars Wilderäng har tidigare arbetat inom IT-branschen, men ägnar sig nu helt åt skrivandet. Hans stora intresse för politik och samhällsfrågor lyser igenom i hans framgångsrika böcker Midvintermörker, Midsommargryning och den dystopiska Stjärntrilogin bestående av Stjärnklart, Stjärnfall och Stjärndamm samt Höstsol och Höstregn. Sommaren 2019 utkom även Fallet, hans första fristående thriller och 2020 den kontrafaktiska romanen Redovisningsavdelning Marviken. Wilderäng har i alla format sålt över 500 000 böcker. Drönarhjärta är hans tionde roman."


En fängslande lättläst och välskriven thriller som får oss att tänka till lite extra kring bostadsmarknaden och den lånekarusell många ger sig in i.

Att författarens intresse för samtida samhällsfrågor och politik går igen i romanerna är nog den huvudsakliga anledningen till att jag läser dem. Den här boken imponerade också med ett alltmer uppskruvat spänningstempo, action de lux. Gillade även twisten på slutet och det kloka efterordet. Ordet "feelbad" som nämns i beskrivningen ovan passar väldigt bra in vad gäller Fallet som är en riktigt mörk och hemsk historia, tyvärr säkert ganska nära verkligheten i många delar. Lånade pengar, vidlyftiga spekulationer, lyxkonsumtion och resor, Fallet låter oss få en inblick i det ytliga och riskbenägna sättet att leva. Och den som praktiserar det livet i verkligheten bör kanske läsa den här boken för att bli avskräckt? En tanke.

Bra miljö- och karaktärsbeskrivningar, korta och effektiva kapitel som varvar dåtid och nutid (mycket skickligt konstruerat, ingen svårighet att hänga med), lättillgängligt skrivet även för såna som mig som varken är insatt i bolånemarknad eller nutida statusprylar och lyxliv. Allt detta sammantaget förhöjer spänningen (och man tror sig förstå sig på sånt som man egentligen inte begriper...).

Rekommenderar absolut boken. Riktigt läsvärd och oerhört spännande!

En smakebit på søndag

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).