onsdag 15 januari 2020

Ett science fiction-äventyr med Nautilus


"Den 29 januari försvann Ceylon bakom horisonten och Nautilus stävade med tjugo knops fart in genom den labyrint av trånga kanaler som skiljer Maldiverna från Lackadiverna. Därmed hade vi tillryggalagt sextontusentvåhundratjugo sjömil, trettiotusen kilometer, från vår utgångspunkt i Japanska sjön.
   När Nautilus följande dag – den 30 januari – gick upp till ytan hade vi inte land i sikte någonstans. Vi låg på nordnordvästlig kurs mot Persiska vikens inlopp.
   Men Persiska viken var ju ett innanhav? Vart tänkte kapten Nemo egentligen föra oss? Omöjligt att säga. Men ett så enkelt svar tillfredsställde inte Ned när han samma dag frågade mig vart vi egentligen var på väg.
   »Vi åker dit kaptenen vill, bäste Ned.«"

Sid. 211; En världsomsegling under havet av Jules Verne

Vingt mille lieues sous les mers: Tour du monde sous-marin (Twenty Thousand Leagues Under the Seas: A World Tour Underwater) publicerades för första gången år 1870. En historisk samt geografisk resa. Romanfiguren kapten Nemo är en komplex figur, till viss del ett själviskt geni som brutit kontakten med civilisationen och förfärar sig över stormakternas kränkning av koloniala länders befolkning. Historien utspelar sig under en tid då Frankrikes kolonialvälde var det näst största i världen, efter det Brittiska imperiet.

Vi har alltså just lämnat Ceylon (sedan 1972 republik med namnet Sri Lanka). Ögruppen Lackadiverna ingår i territorium Lakshadweep. Vad gäller önationen Maldiverna hör den numera till en av de sju platser i världen där havsnivåhöjningen (i klimatkrisens spår) blivit ett klart existentiellt hot.

Ubåten Nautilus är för övrigt en märkvärdig farkost på många vis. Verne lät rammen vara tillverkad i Sverige, närmare bestämt på Motala Verkstad. Ramm är ett slags spetsigt parti på en vattenfarkosts för, ordet ramma (kollidera, köra på) lär väl kanske komma från det ordet.

I föregående kapitel får vi en inblick i den tidens pärlfiske utanför Ceylons kust, inte bara fantasi och påhitt. Gav ett prov på kapten Nemos humanistiska sida. Mer om denna kapten står att finna i Den hemlighetsfulla ön (1874), en fristående fortsättning (ej science fiction utan ren äventyrsroman, robinsonad). Den boken kommer att ges ut på nytt av Modernista år 2021 (men finns förstås i äldre skick på de flesta bibliotek, oftast säkert magasinerade) och betecknas här ; https://www.boktugg.se/bok/9789174999228/ ; som "Skönlitteratur barn och ungdom". En världsomsegling under havet är dock ingen barn- och ungdomsbok, men har man läst den i sådan ålder är det värt att läsa den på nytt i vuxen ålder.



Fler titlar science fiction- och äventyrsromaner av Jules Verne:


  • Till jordens medelpunkt
  • Från jorden till månen
  • Ingenjör Roburs Luftfärd
  • Professor Ox' experiment
  • Slottet i Karpaterna (ej science fiction, men möjligheten att Bram Stoker fick inspiration från denna för sin roman Dracula kanske kan locka) 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!