lördag 27 april 2019

"Lektören" av Patrik Centerwall

Lektören av Patrik Centerwall. Fafner Förlag. Köplänkar: Bokus | Adlibris. Läste boken som bibliotekslån (e-bok). ISBN: 9789188861207




"Helga är lektör. Det är hennes jobb att godkänna eller förkasta sina författares texter, och om de går utanför regelverket, anmäla dem till myndigheterna. Då får Helga en ny författare som skriver så annorlunda att det är helt obegripligt hur hon lyckats få sin författarlicens. Helga vet att hon borde radera texten och stoppa författarskapet, men berättelsen är så vacker. Kan hon verkligen utplåna den?

En framtidsvision om en kulturtants uppror mot systemet."





Den här novellen har tidigare publicerats på engelska (titeln var då The Publisher’s Reader och ingick i antologin Waiting for the Machines to fall Asleep), så kanske någon känner igen den därifrån. Nu har den alltså nyligen släppts som singelnovell (e-bok, finns även som ljudbok) på svenska för första gången, och då passade jag naturligtvis på att läsa den för första gången, läser helst skönlitteratur på svenska. Boken finns tillgänglig på biblioteken.

Tyckte jag kände igen författarnamnet och letade mig fram till en tidigare novell som lästes i 13 svarta sagor om superhjältar. Novellen var Jennifer och jag minns inte alls vad den handlade om ens. Så synd. Men nämnde tydligen att samtliga noveller i antologin höll en jämn och hög kvalité samt var lättlästa, så det lät ju i varje fall bra.

Helt klart var Lektören en verkligt bra novell som har ett viktigt budskap, sådär som jag oftast vill att det skall vara. Framtidsvisionen skildras på ett sätt som gör att det nästan känns som på riktigt, nu, fast såklart inte alls... eller hur man skall formulera det. "Författarlicens" var bara ett aprilskämt och är för egen del absolut inte den konspirationsteoretiska typen (även om själva företeelsen fascinerar mig).
Här finns en udd som bl.a. sätter fokus på kommersiella skäl, den där kioskvältar-mentaliteten, även för utgivning av böcker. Eller, som i novellen, att någon text refuseras för att den innehåller sådant som inte godkänns av lektören, som dessutom har anmälningsplikt till myndighet om något går utanför ett strikt uppsatt regelverk. Tänker i sammanhanget även till viss del på George Orwells 1984. Om romaner som innehåller mer eller mindre dold systemkritik börjar refuseras kan det ju kännas som snudd på ett hot mot demokrati och åsiktsfrihet.

Har alltmer reagerat på vilken typ av böcker som får mest medialt intresse och därmed blir dundersuccéer (oftast handlar det om böcker inom några få genrer), långt ifrån allt som räknas till de hajpade storsäljarna är bra, och väldigt många fantastiska böcker får verkligen inte den uppmärksamhet de rättmätigt förtjänar. Likriktning leder till utarmning och vi får väl hoppas att det inte drivs för långt. I sådana fall tycker jag vi gör som "kulturtanten" Helga i Patrik Centerwalls korta men innehållsrika novell, d.v.s. vi gör uppror mot systemet! Här har vi bokbloggare kanske en funktion att fylla.


6 kommentarer:

  1. gillar Centerwall, det jag läst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyfiken på vad har du läst av Centerwall?

      Radera
  2. Jag har läst hans novellsamling Minnen av en sång. Gillade några av novellerna riktigt mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Började på den första novellsamlingen Skymningssång idag. Roligt att du tyckte så bra om novellerna i den nästföljande boken, har den på vänt så känner mig extra förväntansfull nu. ;)

      Radera
  3. Anonym30 april

    Håller med dig om det du skriver. Allt som är inne och "bäst" är inte alltid det och den här novellen sätter verkligen fingret på den del obekväma sanningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa genrer bör få komma fram lite bättre och få högre "status", eller vad man nu vill kalla det. Finns nog en del förutfattade meningar har jag en känsla av.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!