söndag 21 augusti 2016

"Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse: noveller och dikter" av Henrik Johansson

Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson. Den brokiga samlingen av noveller och dikter är utgiven av förlaget Rastlös, och boken kom till mig som recensionsexemplar. Har inte läst något tidigare av författaren men förlaget skickade ut extra med anledning av ett litteraturstöd av Kulturrådet och att Henrik Johansson under bokmässan i Göteborg
(i år - 22-25 september - med tema och fokus på yttrandefrihet) kommer att delta med en uppläsning från litteraturscenen. Hade redan fått lite förhandsinformation om boken genom andra bokbloggare och var redan helt klart nyfiken. Var det sådär annorlunda som förväntat? Absolut!

Beskrivning hämtades från bokus:

"En mjölbagge vaknar upp och är förvandlad till bagare. En kock grävs upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. En förtvivlad djurrättsaktivist tappar tron på sitt eget engagemang. Människor kämpar på jobbet, ger upp, sugs ut, svettas, vinner och skrattar.

Döden möter vi genom Lilja som hoppade från bron eller dog i kriget. Vi ser den i barnen som difterin tog och i det lilla som finns kvar inom den arbetslöse.

Skrattet hittar vi i bagarnas dans och i naiva besök på Arbetsförmedlingen.

Johanssons blick söker, fokuserar på olika saker, men skärpan finns där hela tiden. Han sträcker ut sitt berättande: från 1800-talets statare till en framtida författarskola."

Förutom noveller och dikter finns här även något slags mellanting. Det är humoristiskt och (o)roande berättat, en mardrömsaktig kafkaesk stämning (flört finns både åt Förvandlingen och till obegripligheterna som upplevs i Processen) vilar över det hela - skickligt!
Delvis har sättet att skriva en lekfull stil jag gillar väldigt mycket, där ingår svart humor/galghumor, samhällssatir; verklighet och absurd fantasi blandas friskt; och så den där sagan, visst är det väl ändå något speciellt med sagor? Så visst gillade jag även Henrik Johanssons novell Burger Princess

Tyckte riktigt bra om detta sammelsurium av texter som var både smart och fyndigt med vass udd.

Eftersökte tidigare här på bloggen nutida arbetarprosa, efter att ha läst ett par noveller av Maria Sandel (1870-1927), och den här lilla boken av Henrik Johansson svarar väl upp emot vad jag sökte.


Finns att köpa på:
BokusHäftad
AdlibrisHäftad
Syndikalistiskt forum: Häftad

Andra bokbloggare om Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse:
Mest Lenas Godsaker
C.R.M. Nilsson
Mina skrivna ord

2 kommentarer:

  1. Jag hade inte gjort kopplingen mellan Expedition Federley och politikern, annars brukar jag ha svårt för den typen av beteende. Eftersom jag inte gjorde kopplingen så gillade jag novellen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillade din recension och det känns väldigt bra att kunna länka till någon annans tyck och tänk för lite breddat perspektiv. :)

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!