måndag 26 augusti 2019

Dagens bokpost: Kolonin


Kolonin
av Johan Jägnert


Den här boken väntades att endera dagen dimpa ner i postlådan, och idag var det dags!

Genren är "min", d.v.s. science fiction, så självklart vill jag absolut börja läsa den omedelbums! Med en sådan här bokbeskrivning kan man ju heller inte annat:

"Det råder en fin gräns mellan rätt och fel och mellan gott och ont. Men det är inget som Nikolai Kovalev reflekterar över.

Som högste chef över marskolonin har han haft fullt upp med att förbereda för den stora vågen av civila kolonisatörer som snart är på väg till planeten. Men det är ett känsligt företag. Skulle någonting gå fel måste de klara sig själva i månader innan de kan räkna med hjälp från jorden. Men inget kommer att gå fel under Nikolais ledarskap. Han har alla de egenskaper som krävs för att leda människor; i alla fall enligt honom själv.

På jorden går förberedelserna enligt planerna och när de första skeppen med civila lämnar jorden får vi följa den ensamstående ingenjören Emma Harrison samt familjen Anderson. Emmas hetsiga temperament och burdusa sätt har skaffat henne många fiender på jorden och frågan är om hon kan fly från dessa trots att hon snart kommer att befinna sig på en annan planet?

Helena Anderson har helt andra problem. Hon slits i stycken av ångest på grund av ett beslut som hon inte längre kan stå för. Hon ifrågasätter varför hon överhuvudtaget ska åka till Mars med sin familj. Men beslutet är oåterkalleligt och hon kan inget göra. Hon biter ihop och hoppas att det kanske blir bättre när de väl kommit till Mars?

Det blir det inte...

Efter en ofattbar katastrof förändras kolonins förutsättningar i grunden och de blir totalt isolerade på den röda planeten. Nikolai gör allt som står i hans makt för att klara av situationen och hans ledaregenskaper prövas till det yttersta. På något sätt ska de överleva!

Men Nikolai inser ganska snart att Kolonins överlevnad inte bara hänger på vilka resurser de har till förfogande. Det största hotet kommer inifrån. Han måste snabbt hitta på en plan för att kunna kontrollera kolonins invånare, annars riskerar både han och alla andra att gå under i inre stridigheter. Han tror sig ha hittat lösningen, men han kunde inte ha haft mer fel. Planen sätter igång en kedja av händelser som leder i precis motsatt riktning mot vad den var tänkt att motverka, och plötsligt står Nikolai och Emma öga mot öga i en uppgörelse som kommer att avgöra kolonins öde.

Om du vill veta vad som händer med människor som har förlorat allt men som ändå kämpar för att överleva? Då ska du läsa den karaktärsdrivna science-fiction-thrillern Kolonin. Den är en riktig bladvändare som möts i skärningspunkten mellan Andy Weirs The Martian och William Goldings Flugornas herre och illustrerar på ett brutalt sätt den hårfina balansen mellan rätt och fel och mellan gott och ont."


ISBN: 9789163991974


Tusen tack för rec.ex. Johan Jägnert!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!