onsdag 1 februari 2017

"Alfa och Omega" av Oskar Källner


Alfa och Omega av Oskar Källner. Fafner Förlag:

"Sju noveller som kryssar mellan science fiction och skräck, som vandrar genom parallella världar till universums slut och bortom.

"Oskar Källner rör sig skickligt i science fiction-landskapet och imponerar med visionärt djup och fängslande öden." 
- Kristina Hård

Noveller som ingår:
- Vid världens ände
- Tills tiden skiljer oss åt
- Jormungand
- Memento Mori
- En sista kyss farväl
- Stockholms drottning
- Gamma"

Detta var en ny författare för mig, men då jag har läst åtskilliga rosande recensioner kring tidigare böcker och då mixen för denna nya novellsamling; SF, fantasy och skräck, lockade så där alldeles särskilt, hur fel kan det bli? Det blev väldigt rätt, även för mig. Strålande! Hur kul är det inte att hitta nya favoriter? En ny stjärna har tänts på min SF-himmel (där både klassiska och nutida inom genren numera finns), skräck har f.ö. alltid befunnit sig inom min säkerhetszon för fiktionen, och fantasy-inslagen ingår naturligtvis ofta där.

Att läsa noveller är ett utmärkt sätt att lämna trygghetssfären och testa något tidigare oprövat. Tror dessutom man för just Alfa och Omega får en unik bredd genom de sinsemellan rätt olika novellerna, vilket gör samlingen extra intressant även för oss som inte tidigare läst något av Oskar Källner.

Trots bredden fungerar novellerna väl tillsammans, en viss samhörighet och variation finns som binder ihop till en välfungerande helhet. Ibland är det sprakande intensivt, actionfyllt, glimtvis humoristiskt, och ibland mer stilla varsamt med allvar. Oavsett vilket, lämnar de olika berättelserna spår, eftertanke, man lämnas inte oberörd av det man läst, precis som jag vill ha det. Det här känns som noveller man kan återkomma till, läsa om, finna något ur ett annat perspektiv man tidigare inte uppmärksammat, kanske upptäcka nya detaljer man vid tidigare genomläsning missat.

Några ord om de sju i samlingen ingående novellerna:

Vid världens ände: Från sommarlugn skärgårdsidyll kompliceras bilden successivt. Här får vi möta konstnären och den tjänande androiden (en robot konstruerad för att efterlikna en människa) med intuitiv förmåga. Nanobots är det som skrämmer hotfullt vid horisonten. Stanna och gå under i ett skapande ögonblick, utan en tanke på efterlevande, eller fly och försöka kämpa för att överleva? Visst kan man både fascineras och frukta forskning/utveckling kring nanobots (yttepyttesmå maskiner). Nanorobotik har jag förknippat med nanomedicin i ett eventuellt förstadium, men sen då? Nano som vapen, självreplikerande nanobots som löper amok... sådana tankebanor kan naturligtvis ge oss kalla kårar. Science fiction idag, verklighet i morgon? På gott och ont.

Tills tiden skiljer oss åt: Den sörjande änkan Sofia, som i berättelsens början står vid sin make Teos grav, visar sig vara någon slags prepper, kan man väl säga(?). I sitt hemliga skyddsrum har Sofia en unik kryokammare. Hon när ett outsläckligt hopp som lever genom eviga tider, och i sin resa framåt bär hon med sig en orubblig förblindande strävan efter att kunna resa bakåt, för att kunna ändra det förflutna. I skyddsrummet vid sin sida har hon Teo, den programmerade Teo, så lik originalet som möjligt... och omöjligt.

Jormungand: Lina, just nyanställd på AUKOL (Avdelningen för Upphovsrättsrelaterad Kultur Och Litteratur), förstår snart att allt inte står riktigt rätt till på sin nya arbetsplats, och det gör det sannerligen inte alls! En av mina favoriter i samlingen. Lite portalfantasy, mer än så avslöjas inte.

Memento Mori: Vad hände vid Twisting Tower den tredje juli i år? Gunnar Jakobsson - superhjälten Järnsyrsan - förhörs inför väntat åtal. Vad har Gunnar för relation till skurken La Mort som förklarar hans agerande vid tillfället? Ondskefulla skurkar och superhjältar med fantasifulla förmågor.

En sista kyss farväl: Också en favorit, av den mer stillsamma sorten. Kolonisering på en annan planet och en brusten relation som vill leva vidare, trots skilda världar.

Stockholms drottning: Min personliga toppfavorit i samlingen är en klar science (urban) fantasy med lite heroiska inslag. Äventyr i en framtida skrämmande och hotfull sagovärld, skräckfylld av tentakelmonster, drakar och allsköns väsen ur gammal folktro. Allt i Stockholmsmiljö. Kan man verkligen undvika att bli nyfiken på trollens och nissarnas förflutna, liv och leverne i den där världen? Oerhört underhållande och roande novell-karamell.

Gamma: En slags spejsad skapelseberättelse. Den sista novellen avrundar det hela komplicerat, vackert poetiskt och effektivt i ett sammanlänkat universum, knyter dessutom an till den tidigare novellen Tills tiden skiljer oss åt. Vid det absoluta slutet väntar en ny början... "livets längtan efter sig själv", om man tillåts citera Khalil Gibran i sammanhanget. En elegant avslutning på en genomtänkt och välskriven novellsamling som jag hoppas många kommer att uppmärksamma och läsa.

Tack Fafner Förlag för recensionsexemplaret!


Finns att köpa på:
BokusHäftad
AdlibrisHäftad

Andra bokbloggare om Alfa och Omega:
Bokföring enligt Monika
Bokhuset

4 kommentarer:

  1. Vad roligt att du gillade! Oskar Källner har snabbt blivit en av mina favoriter också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fått mycket inspiration att läsa ngt av författaren via just din blogg. Tack!
      Det är så himla roligt att upptäcka nya favoriter. Kommer utan tvekan att läsa fler böcker av Källner, får ta en stadigare titt på dina tidigare recensioner nu! :)

      Radera
  2. Oskar Källner är en stor favorit hos mig, många av novellerna i denna samling här jag läst tidigare i andra antologier och liknande. Men det gör inte så mycket för Källners noveller håller för omläsning! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blev helt på det klara med det, att de håller för omläsning. :)

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!