Statsrådet i tiden av Bo Balderson. Albert Bonniers Förlag. Läste boken som bibliotekslån (inbunden).
Statsrådet upplåter familjens villa till ledamöterna i en utredningsgrupp, för deras sista sammanträden. Kost (komponerad av statsrådet - långkorv, filmjölk och knäckebröd) och logi (de 16 barnens rum) inkluderat. Svåger adjunkt Persson fattar ett beslut som han kommer att få ångra, genom att även han går med på en övernattning i villan (medtagande ett överlevnadspaket med Ceylon-te, cream crackers samt marmelad).
Efter en orolig natt med åskväder påträffas en av ledamöterna mördad, skjuten med två skott. Mördaren kan bara finnas bland någon av de som övernattat i villan.
Statsrådet upptar en mordutredning med burdus liv och lust, en utredning som han i sedvanlig ordning tycker sig ha rätt att utföra såsom justitieminister (och därmed ytterst ansvarig för landets polisiära ärenden). Den här gången blir han även - av misstag och helt kortvarigt - både statsminister och talman. Svågern Vilhelm Persson är återigen den trogne följeslagaren som tålmodigt hänger med på alla vansinnigheter statsrådet hittar på, men blir dessutom denna gång förblindat förälskad i en av utredningsgruppens kvinnliga ledamöter.
Persongalleri:
Ingvar Brodén, centerpartistisk riksdagsman och ordförande i Fåmp (="utredning med uppdrag att framlägga förslag till åtgärder mot våld på allmänna platser")
Cecilia Carlberg, redaktör för Damjournalen
Maj-Britt Johansson, riksdagsbibliotekarie, vårdar far och fostrar son
Lars Mörck, departementssekreterare
Rut Rahme, studierektor i Huddinge
Åsa Sjölander, boutiqueinnhaverska
Georg Stallemyr, skådespelare
Per Wickenfeldt, skattefixerad kuvertfabrikör
Nils Dagberg, pensionerad överste, rullstolsbunden, far till Maj-Britt Johansson
Patrik, 11-årig son till Maj-Britt Johansson
Statsrådet, statsråd och chef för justitiedepartementet, tidvis statsminister och talman
Vilhelm Persson, adjunkt och berättare
Denna komiska deckare är del 7 i Statsrådet-serien och utgavs 1980. Föregående del i serien är
Statsrådet sitter kvar och efterföljande titel är
Partiledaren avgår med döden (vilket blir den bok i serien som jag plockar upp härnäst).
Böckerna och vilka årtal de gavs ut första gången (stryker vartefter över sådana som är lästa eller omlästa på nytt):
- Statsrådet och döden -68
- Harpsundsmordet -69
- Statsrådets fall -71
- Statsrådets verk -73
- Mord, herr talman -75
- Statsrådet sitter kvar -78
Statsrådet i tiden -80
- Partiledaren avgår med döden -82
Statsrådet och den utsträckta handen -83
Statsrådets klipp -86
- Statsrådet klarar krisen -90
Läste boken efter Statsrådets klipp (vilken jag i stort sätt upplevde genomgående rolig, lockade till många skratt) och i jämförelse var nu Statsrådet i tiden för mig inte lika bra. Uppbyggnaden var inte lika smidig, den politiska satiren flöt inte ihop med det övriga lika bra. Skruvade överdrifter kan vara kul, men här blev det till viss del liksom för mycket, överbelastat, utdraget och ansträngt, mer än vad som hade betydelse för händelseutvecklingen. Komik, konsten att skapa humor, är nog ingen enkel sak. Vad som sen får oss var och en att skratta har ju stor variation. Helt i sin ordning. Här på bloggen skriver jag bara utifrån eget tyck och tänk, sen får andra bilda sin egen uppfattning.
Men ändå. Rolig, visst, log emellanåt, ett litet skratt blev det också (avslöjar inte vad det var som föranledde det). Snabbläst och lättsam underhållning, spännande och klurig mordgåta med oväntad upplösning. Färgstarkt beskrivna karaktärer (skiftande mix), ett statsråd i högform som har en massa tokigheter för sig - vilket förstås får Vilhelm att skämmas.