Tidsmaskinen av H G Wells. Fafner Förlag:
"Det här var inte vad han hade väntat sig.
Uppfinnaren från London har anlänt till en avlägsen framtid. Omedelbart blir hans tidsmaskin stulen. Strandad i en värld fylld av mirakel och förfall söker han efter en väg hem och finner en dold ondska.
Tidsmaskinen gavs ut första gången 1895 och är en av de största science fiction-klassikerna. Här ryms både ett vilt äventyr och en skarpsinnig reflektion över människans hjärta och drivkraft."
Tidsmaskinen betraktas ofta som den första science fiction-romanen. Film har det även blivit baserad på boken, den första från 1960, men förutom denna lär det 2002 kommit en up-to-date-speedad modern actionversion.
Denna klassiker kan säkert med fördel passa även yngre läsare i och med denna nyöversatta utgåva. Lättillgängligt och smidigt språk gör boken lättläst.
För mig har det av mindre betydelse om det tekniskt/mekaniska och vetenskapliga är trovärdigt, genom att författaren siat rätt (med lagom dos fantasi) kring framtiden, via kopplingar till sin egen tid. Fascineras av påhittigheten kring hur mänsklighetens utveckling tagit form vid tidsresenärens destination år 802701, dess sociala uppdelning av två folkslag; vackra men korkade eloaner ovan jord och skrämmande brutala morlocker under jord. Två samhällsklasser som antagligen distanserat sig från varandras beroendeförhållanden så till den grad att arbetarklassen flyttat under jord och utvecklats till en annan ras anpassad till mörker. Att ens vilja kännas vid att där finns ett folkslag under jord tycks av eloaner uppfattas genant, trots medvetenheten om dess existens och trots den skräck och fasa de känner då de ljusskygga morlockerna kommer upp från underjorden, vid nätter med mörkermåne.
Tidsresenären som även är vetenskapsman får stort huvudbry i att komma underfund med vad som skett med mänskligheten, då han först bara kommer i kontakt med de tillsynes sorglöst tanklösa eloanerna, som verkar framleva sitt liv i sus och dus. Att det skulle visa sig vara en utopi tycks vara en felaktig första slutsats, samhällets dolda hemligheter finns i mörkret under jord.
Den dök upp här hos mig också och jag blev väldigt glad :) Det kan hända att jag har läst den någon gång i tonåren, men jag är väldigt osäker. Däremot har jag läst annat av H.G. Wells och han har alltid varit lite speciell för mig :)
SvaraRadera