tisdag 23 augusti 2016

"Stjärndamm" av Lars Wilderäng

Stjärndamm av Lars Wilderäng, är den avslutande delen i Stjärntrilogin. E-boken kom till mig som recensionsexemplar från Massolit förlag. Se mina tidigare recensioner för första och andra delen: Stjärnklart och Stjärnfall.


Presentation från förlaget:

"Den civilisation som sakta men säkert byggdes upp igen, 10 år efter Nedsläckningen, är nu krossad. Inga kulor i världen kunde skydda dem mot den fiende som var nära att förinta dem alla. Och som visade sig vara värre än den mest fasansfulla mardröm.

Några av de få överlevande har åter samlats på Carlstens fästning, fångade som råttor och omringade av hotfullt svarta ögon. Det måste finnas ett sätt att stoppa det här hotet, om det så är det sista de gör. Frågan är bara hur de ska ta sig ur sin fångenskap, och om det finns fler överlevare där ute?"


Vilket nöje det har varit att läsa och skriva om dessa böcker! Längtan efter avslutande delen i denna svenska dystopiska trilogi har verkligen varit enorm och blev för egen del sannerligen inte heller den här sista gången besviken. För några år sedan skulle jag aldrig någonsin ha trott på att en roman med vampyr- och zombieliknande varelser (ja t.o.m någon sorts zombiemassaker) i handlingen skulle gå hem hos mig. Hursomhelst, ibland kan man tydligen överraska sig själv.

Efter en lite trevande start tog handlingen en vändning efter sisådär hundra sidor, detta med en tillbakablick då två nya karaktärer introducerades, vilka kom att spela roll i fortsättningen. Tvåmastade skutan "Friheten" anlände och gav historien fartvind, satt uppriktigt sagt som klistrad och hetsläste därefter fram till del 6; "80 år senare" (detta efter epilogen som är del 5 - alltså ingen avslutande epilog). Sista delen, efter epilogen, var nog det enda som kändes avigt, verkligen alldeles för mycket på för litet utrymme, kan jag tycka. Men dessförinnan ett rasande upptempo med dramatiskt händelseförlopp fulladdat med spännande action-avsnitt (perfekta kapitelavslut gjorde dessa helt klart extra effektfulla).
Var för Stjärndamm faktiskt nöjd med allt vad gäller händelseutvecklingen och hur alla dessa svårt utsatta karaktärer agerande i alla möjliga sorters kniviga situationer. Bland huvudkaraktärerna har förstås Gustaf Silverbane blivit min storfavorit, tätt följd av Anna Ljungberg som vägde upp med sin expertis. Har man läst hela serien, från början till slut (vilket jag starkt rekommenderar att göra), har man lärt känna romankaraktärerna väl och faktiskt känns det nästan lite sorgligt att lämna dem.

De väl avvägda miljöbeskrivningarna flöt in fint i handlingen och det kan väl inte råda någon som helst tvekan om att de som känner igen sig på svenska västkusten (faktiskt även lite Norge och Skottland i Stjärndamm) dessutom känner något alldeles extra för denna bokserie? Beskrivna kustlandskap och människornas livssituation där, utan vare sig el eller moderna bekvämligheter (till råga på allt någon sorts zombieapokalyps runt knuten) gav mig stor behållning, roades kungligt.

Förutom själva underhållningen i sig med dessa böcker, har jag uppskattat underliggande ändamål och mening. Utan en viss specialkunskap bakom berättandet skulle aldrig det här ha blivit så bra som det blev. Ett samhällsengagemang kan verkligen se ut och levereras på väldigt många sätt (mer eller mindre uppenbart). Att såsom den här bokserien är skriven kunna nå ut till en bredare läsekrets borde ju vara alldeles förträffligt.

Stjärntrilogin har för mig fått stjärnstatus och sista delen Stjärndamm knöt ihop det hela på ett tjusigt sätt, så missa nu heller inte den.


Finns att köpa på:
Adlibris: Inbunden / E-bok
Bokus: Inbunden / E-bok / Mp3-bok
Science Fiction Bokhandeln: Inbunden

Andra bokbloggare om Stjärndamm:
Syrlig - kortnoveller m m (obs! en recension för samtliga böcker i trilogin)
Bokhuset
MsHisingen
Mitt Bokliga liv

söndag 21 augusti 2016

"Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse: noveller och dikter" av Henrik Johansson

Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson. Den brokiga samlingen av noveller och dikter är utgiven av förlaget Rastlös, och boken kom till mig som recensionsexemplar. Har inte läst något tidigare av författaren men förlaget skickade ut extra med anledning av ett litteraturstöd av Kulturrådet och att Henrik Johansson under bokmässan i Göteborg
(i år - 22-25 september - med tema och fokus på yttrandefrihet) kommer att delta med en uppläsning från litteraturscenen. Hade redan fått lite förhandsinformation om boken genom andra bokbloggare och var redan helt klart nyfiken. Var det sådär annorlunda som förväntat? Absolut!

Beskrivning hämtades från bokus:

"En mjölbagge vaknar upp och är förvandlad till bagare. En kock grävs upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. En förtvivlad djurrättsaktivist tappar tron på sitt eget engagemang. Människor kämpar på jobbet, ger upp, sugs ut, svettas, vinner och skrattar.

Döden möter vi genom Lilja som hoppade från bron eller dog i kriget. Vi ser den i barnen som difterin tog och i det lilla som finns kvar inom den arbetslöse.

Skrattet hittar vi i bagarnas dans och i naiva besök på Arbetsförmedlingen.

Johanssons blick söker, fokuserar på olika saker, men skärpan finns där hela tiden. Han sträcker ut sitt berättande: från 1800-talets statare till en framtida författarskola."

Förutom noveller och dikter finns här även något slags mellanting. Det är humoristiskt och (o)roande berättat, en mardrömsaktig kafkaesk stämning (flört finns både åt Förvandlingen och till obegripligheterna som upplevs i Processen) vilar över det hela - skickligt!
Delvis har sättet att skriva en lekfull stil jag gillar väldigt mycket, där ingår svart humor/galghumor, samhällssatir; verklighet och absurd fantasi blandas friskt; och så den där sagan, visst är det väl ändå något speciellt med sagor? Så visst gillade jag även Henrik Johanssons novell Burger Princess

Tyckte riktigt bra om detta sammelsurium av texter som var både smart och fyndigt med vass udd.

Eftersökte tidigare här på bloggen nutida arbetarprosa, efter att ha läst ett par noveller av Maria Sandel (1870-1927), och den här lilla boken av Henrik Johansson svarar väl upp emot vad jag sökte.


Finns att köpa på:
BokusHäftad
AdlibrisHäftad
Syndikalistiskt forum: Häftad

Andra bokbloggare om Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse:
Mest Lenas Godsaker
C.R.M. Nilsson
Mina skrivna ord

lördag 20 augusti 2016

"Osynlig Makt" av John Fredrik Hansson


Osynlig Makt av John Fredrik Hansson. Kort beskrivning för handlingen är hämtad från bokus:

"DE VERKAR MITT BLAND OSS, DOLDA BAKOM SKICKLIGT KONSTRUERADE DIMRIDÅER...  
Marcus Eriksson - f.d. elitsoldat i Afghanistan och kriminalpolis i Malmö - lider av posttraumatiska stressyndrom. Hans liv har hittills varit ett rent helvete. När det äntligen ljusnar får han ett makabert hotbrev, som leder till att hans vänner och tidigare poliskollegor, Peter och Sara, startar en privat utredning. Medan de gräver i Marcus förflutna upptäcker de att allt inte är vad det först ser ut att vara. Snart framträder en bild av en maktkonstellation med en agenda och historik som är långt mer skrämmande än vad de kunnat ana. De inser att de inte kan lita på någon, att fienden finns mitt bland dem."

Rafflande spänning och extrem bladvändare är några beskrivande ord som först och främst kommer till mig då jag skall försöka sammanfatta läsupplevelsen av den här boken. Skulle verkligen bli mycket förvånad om inte det här blir en given succé bland alla som suktar efter fartfyllda spänningsromaner späckade med action. De hela 640 sidorna var utlästa på en vecka och den lässvacka som för mig i stort sett hållit i sig sedan april blev därmed till slut botad.

"Blodsbandskrönikan" kallas nu den här planerade trilogin som inleds med Osynlig Makt, med det kan man förstå att det finns historiska kopplingar till handlingen, en handling som sen även sträcker sig förbi vår nutid och in i en nära framtid. Här vävs verkliga historiska personer och verkliga samtida händelser (t.ex. Estoniakatastrofen) in i en fiktiv historia på ett fantasieggande men ändå ganska trovärdigt sätt. Mycket kretsar kring att allt (och alla) inte är vad det tillsynes först verkar vara, här finns en tankelek kring en världsomspännande konspiration, en dold makt som styr händelseutvecklingen, förlorade och återfunna hemligheter från det förflutna, mystiska förvecklingar och upptäckter.

Äntligen fann jag här en roman som kan leva upp till att kunna påminna om Umberto Ecos (i mitt tycke) fantastiska böcker. Fiktiva konspirationsteorier, tanken om mäktiga hemliga sällskap som verkar (och har verkat genom sekler) i det fördolda, är sannerligen underhållande, tankeväckande, skrämmande... när verklighet och fantasi blir sammanvävt på ett snillrikt balanserande sätt ställer man sig självklart frågan: Tänk om det till viss del vore sant? Tanken svindlar. Kan naturligtvis även associera lite till Dan Browns böcker, om man nu skall fortsätta drista sig till att jämföra med annat bland spänningsromaner som gjort liknande intryck.

Okej, förutom ovanstående, som för just mig är så lockande, skall givetvis något nämnas även kring karaktärerna, relationerna och miljöbeskrivningarna.

Också när det kommer till karaktärerna gäller att allt verkligen inte är vad det först kan tyckas vara, i väldigt hög utsträckning. Genom läsningens gång vacklar man ständigt kring vad som döljer sig under ytan, om de verkligen är vad de utger sig vara. I verkligheten såväl som i fiktionen kan ju det vi visar utåt dölja väldigt mycket, i Osynlig Makt drivs just detta till max på ett väldigt effektivt sätt som utan tvekan bidrar till att öka spänningen. Peter var en karaktär jag fattade extra tycke för med en gång, men men... vem vet, kanske det är något skumt med honom också, lär väl visa sig i kommande uppföljare. Bästa "biroll" stod bonden Erik med maka för, såklart. Gillade verkligen hur dessa karaktärer realistiskt beskrevs och tycktes kliva fram livs levande ur romanen.
Den som gillar beskrivna relationer i böcker behöver antagligen heller inte sakna något, tror jag. Kan nog bli lite intressant att läsa om hur även dessa kommer att utveckla sig fortsättningsvis.
Miljöskildringarna fungerar utmärkt exteriört, interiört blir det för min del alltför mycket ingående i detalj modernt och flärdfullt mäklarsnack, det blir liksom lite "vita hem-häxan slår till" över det hela.

Således ingen tvekan om att man ser fram emot de uppföljande delarna i Blodsbandskrönikan. Ibland har man turen att få läsa en bok som verkligen i högsta grad gör skäl för att kallas just spänningsroman, och här har ni den, helt ärligt mitt absolut bästa boktips just nu: Osynlig Makt.


Finns att köpa på:
Bokus: Pocket, E-bok
Adlibris: Pocket, E-bok

Andra bokbloggare om Osynlig makt:
Boklysten
Västmanländskans bokblogg
Zellys Bokhylla