lördag 6 juni 2020

Veckans mening(ar): Obehagliga sanningar eller behagliga illusioner?


Ännu mer fusk. Idag blir det så där igen, flera meningar som skulle kunna ha skrivits som en mening. Men så blev det så här, odelbart som ni förstår:

"Ibland när våra ledare ljuger kan det också leda till att ett mycket, mycket stort antal människor dör. Det kan vara krig och sånt. Och jo, sådana saker tenderar också att fastna lite i minnet."

Kapitlet vari reflektionen finns, "Lögner på hög nivå", handlar om de politiska villfarelsernas konstart (spinndoktorer, konspirationsteorier, mörkläggningar, krigspropaganda o.s.v.). Boken vari kapitlet finns, Sanningen - En kort historik om lögner, fake news och kvalificerat skitsnack (Tom Phillips).


Bokens baksidestext:

"Den här boken handlar om SANNINGEN och om alla kreativa och geniala sätt som människor har lyckats undvika den på.

Det sägs att vi lever i en "postfaktisk" era, en tid bortom sanningen. Den amerikanske presidenten ljuger som en häst travar (han varken vet eller bryr sig om vad som är sant). Internet har förvandlat våra liv till ett slagfält för desinformation, och ingen litar längre på experter och forskare.

Men har det egentligen funnits någon guldålder för sanning och ärlighet? Som redaktör för Storbritanniens ledande faktagranskningsorganisation hanterar Tom Phillips dagligen "fake news" och annat kvalificerat skitsnack. I den här boken berättar han den underhållande historien om hur vi människor i alla tider har ljugit för varandra – och oss själva. Och han ställer den relevanta frågan: Vad krävs för att mänskligheten ska gå mot en sannare framtid?

Med sin unika humor har Tom Phillips skrivit en kort historik över mänsklighetens mest bisarra och begåvade lögner."


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst). Deltagande meningar kan du denna gång finna här.



4 kommentarer:

  1. Den där boken blir jag riktigt nyfiken på!

    SvaraRadera
  2. Den här boken har jag missat och jag säger som Robert, jag blir lite nyfiken jag med. :)
    Bra meningar!

    SvaraRadera
  3. Ouch, vet inte om jag skulle orka läsa den just nu, men det är väl just det som behövs...

    SvaraRadera
  4. Det är en bok man verkligen skulle behöva läsa just nu, för ingenstans skrivs eller hörs "sanningen"! Den är ju dessutom tydligen olika för olika personer, vilket gör det hela ännu svårare.
    Mina egna upplevelser av "fake news" startade redan på 60-talet(!) - då ingen skulle ha fattat vad det betydde. För att göra en lång historia kort så jobbade jag på apotek och en dag råkade jag ut för en falsk läkare. På den tiden var det inte så många restriktioner, men några fanns och han skulle naturligtvis ha ut nåt narkotikapreparat. Jag blev misstänksam och det hela slutade med att polisen kom - men då var "läkaren" sen länge borta. Jag fick däremot titta i en tjock bok med bovar som poliserna hade med sig, fast nån person där kände jag inte igen.
    Men...det skrevs om det hela i alla dagstidningarna och det som stod där stämde väldigt dåligt med det jag upplevt. Dom la till en massa obehagligheter om hot och sånt som inte hade förekommit, allt för att få det hela mer spännande - och sälja fler tidningar förmodligen. Efter det har jag varit otroligt misstänksam, både mot talade och skrivna s.k. "sanningar". Vilket visat sig vara vettigt.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!