onsdag 2 mars 2016

"Pesten" av Albert Camus

Pesten (från 1947) menas vara Nobelpristagaren Albert Camus allra största roman samt "ett av den moderna världslitteraturens mest betydande verk". Av den anledningen blev man förstås lite förvånad att boken inte fanns annat än som ljudbok på bokus och adlibris. Som tur är finns ju alltid biblioteket.

Pestutbrott i den algeriska hamnstaden Oran (Nordafrika). I historiens inledning översvämmas staden av döende råttor. Därefter börjar människorna insjukna, man konstaterar en pestepidemi, stadsportar stängs och hela staden sätts i karantän, isolerad från omvärlden. Det är ett skräckscenario där stadens innevånare, och de som bara olyckligtvis råkar ha befunnit sig där tillfälligt, på olika sätt försöker hantera situationen. Berättare är läkaren Bernard Rieux. Vi får följa denna läkares och några andras outtröttliga kamp för att hjälpa stadens sjuka, och man får som läsare verkligen leva sig in hela förloppet - från början till slut. Där är lidande och död, ont och gott, resignation och klenmod, tapperhet och eftertänksam ansvarskänsla, stark sammanhållning och egoism...

Och därefter känner man sig ganska matt faktiskt.

Det är verkligen en läsupplevelse som jag rekommenderar, men bara tvungen att samtidigt erkänna (hur storartad och arbetad denna klassiker än är); Pesten var för mig en ganska tråkig bok att läsa. Hade kunnat vara så fantastiskt bra annars, för situationen är intressant rakt igenom för övrigt.

Slutomdömet torde vara att det är en otroligt krävande klassiker att läsa, men att den ändå är värd ansträngningen.


3 kommentarer:

  1. Åh, jag läste den här i gymnasiet och älskade den, trots att jag egentligen läste den under tvång.

    SvaraRadera
  2. Vill gärna läsa denna. Även om jag kan tänka mig att den är tung. Bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pesten handlar om tyska ockupationen av Frankrike. Där finns isoleringen, svartabörshandel, ransonering, arbetslöshet, motstånd, koncentrationsläger,tortyr, massbegravningar, åtskiljande av äkta makar och barn, religion, vidskepelse och slutligen befrielsen.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!