söndag 25 augusti 2019

En smakebit på søndag: Naturens dolda nätverk


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Läser parallellt och företrädesvis två böcker för tillfället, varav den ena har officiell release först den 20 september, så håller inne ett tag med smakbiten från den. Dagens smakbit hämtas ur Naturens dolda nätverk av Peter Wohlleben. Sidan 163-164:

"Antagligen finns det nästan lika många definitioner av natur som det finns naturvänner. En lika enkel som utbredd definition lyder: natur är motsatsen till kultur, alltså allt som människan inte har skapat eller förändrat. En formulering som mycket tydligt stakar ut naturens gränser.
    Enligt andra uppfattningar är människan en del av naturen, och detsamma gäller därför hennes aktiviteter. Därmed går det inte att dra någon skarp skillnad mellan natur och kultur. Just detta är problemet för det moderna miljöskyddet: Vad är verkligen skyddsvärt och vad ska betraktas som hot eller rentav förstörelse? Frågan verkar på stående fot inte så lätt att besvara.
    Men så snart blicken lyfts och rör sig längre bort i fjärran ser läget helt annorlunda ut. Naturligtvis ska Amazonas regnskogar bevaras i ett så orört tillstånd som möjligt. Även Antarktis, som enligt folkrätten inte tillhör någon enskild stat, ska förstås förbli oantastat. Samma inställning finner man även för andra områden, vare sig det handlar om korallrev i Australien eller urskogar i Kamtjatka. I vår egen närmaste omgivning ska sedan den vaga regeln gälla att även kulturlandskapet under särskilda omständigheter blir skyddsvärt. Framför allt om den ursprungliga naturen redan är helt försvunnen. Själv förespråkar jag i stället en tydlig åtskillnad mellan natur och kultur, för annars kommer även oljepalmsplantager på Borneo en dag att räknas till naturen."

Amazonas...


Skövlingen ökade från och med förra året med rekordsiffror, och nu senast dessa hemska bränder. Detta till följd av vanskötsel, skogsbrukare som givits frihet att elda för röjning av ännu mer mark för odling av djurfoder och för bete. Bojkott kunde man ju då tänka som en naturlig följd.

Men!

Istället firades - av Cecilia Malmström (L) och Ann Linde (S) - ett nytt handelsavtal mellan EU och Mercosur-länderna, vilket alltså betyder ökad import av brasilianskt nötkött... vilket ju förstås är fullkomligt vansinnigt!

Frankrike, Finland och Irland hotar att stoppa avtalet, fler måste det väl bli?

Från min gräsrotsnivå önskar jag ibland det gick att påverka dessa svenska parlamentariker (såväl som politiker i allmänhet), men ju fler gräsrötter som känner till hur läget är ju mer skulle det väl gå att göra skillnad?


Andras smakbitar finns här


24 kommentarer:

 1. låter intressant, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Ja, men visst är det lite symptomatiskt? Gnäll över att de hugger ner Amazonas, sedan sponsrar vi dem ändå.

  SvaraRadera
 3. Tack för en intressant smakbit! Inte alltid uppenbart att man tänker "ett steg längre" tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppenbarligen inte. Detta blir ju ett tydligt exempel på det.

   Radera
 4. En intressant smakbit. Tack.

  SvaraRadera
 5. Intressanta tankar. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det mesta bra att tänka till lite emellanåt. ;)

   Radera
 6. Jag kände inte till hans nya. Köpte omedelbart Trädens hemliga liv när den kom ut och började läsa, men tyckte att den var så illa skriven (översatt?) att jag gav upp. Jag måste ge den en ny chans, liksom den ovan.
  Om natur är motsatsen till kultur så är jag aldrig i naturen :( Här finns bara trädåkrar och kalhyggen.
  Gah! Har missat det där handelsavtalet och vad det i praktiken innebär. Naturligtvis har jag skrivit på - och delat på FB. Jag blev som förhäxad av Recent signers som tickade på nere i hörnet. Anmärkningsvärt många påskrifter från Asien, i synnerhet Vietnam och Taiwan. Lite oväntat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det går lätt att förlora sig i sådana sifferverk, hoppas så många som möjligt skriver på... för vad det nu kan vara värt. F.ö. verkligen skamligt att Sverige tycks ha varit med att driva fram ett sådant avtal.

   Ge "Trädens hemliga liv" en andra chans, det är den värd, även Wohllebens andra böcker (som jag också har läst) är riktigt bra! Gillar hans tänk.

   Radera
 7. Pumpkin spice latte hørtes veldig spennende ut, det har jeg aldri smakt :-)
  Boken du har smakebit fra hørtes veldig interessant ut. Jeg kunne tenkt meg å lese den.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillat allt jag läst av Wohlleben än så länge, och denna tycks heller inte vara något undantag, även om det blir en del som kommer igen från tidigare böcker.

   Pumpa har ju kommit i säsong nu, butternutpumpan tycker jag nog är bäst att göra pumpapuré av. Latte med pumpa testade jag dock för första gången i år, blev över förväntan gott faktiskt, gjorde den såhär: https://potmarigolds.blogspot.com/2019/08/pumpkin-spice-latte.html

   Radera
 8. Skrev under uppropet igår, det känns futtigt men något måste vi gräsrötter försöka göra. Boken har jag på min att-läsa-lista! Tack för angelägen smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, det känns futtigt, men ett litet steg bör väl vara bättre än att stå helt still, inte göra något. Att dessutom bara köpa svenskt kött är för mig därutöver en självklarhet, och har alltid varit. Undrar hur många som tänker på var köttet kommer ifrån på våra sjukhus, äldreboenden, skolor, o.s.v. Eller för de som ofta äter ute på serveringar och sådant... många verkar ha stenkoll på ursprungsmärkning i affären, men tycks bry sig föga om vad som ligger på restaurangtallriken. Mysko.

   Radera
 9. Inte läst något av författaren men verkar skriva intressanta böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver underhållande och intresseväckande böcker.

   Radera
 10. Tack för smakbiten i denna viktiga bok! Obegripligt att det ska vara så svårt att göra enkla saker som t ex att inte importera det som förstör vår värld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är mycket som är obegripligt i vår värld just nu. Men på något sätt slutar en ju aldrig försöka förstå, och då blir insikter och kunskap som böcker kan förmedla något alldeles extra viktigt.

   Radera
 11. jag har Peter Wohlleben på min läslista. du har tipsat tidigare om honom. människan borde väl höra till naturen. men knappast hennes aktiviteter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr tror jag inte den definitionen separerar människan och hennes aktiviteter.

   Radera
 12. Tack för en intressant smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Boken är intressant i sin helhet också. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).