måndag 3 februari 2025

Vad i jösse namn är det för fel på er folkbiblioteks-bibliotekarier!?

Har det sinnessjuka woke-viruset bosatt sig permanent hos er? Förstör inte ungarna med woke-trams, det är inte er uppgift!


Har förstått att man inte får kritisera woke och islam i Sverige nu. Jag borde hålla tyst, borde inte dela andras kritik av dessa två farliga och destruktiva kulter; woke och islam... men borde vi inte våga kritisera det ändå?

Kritisera det för ungarnas skull, för att de bara ska få vara barn så länge de är barn, flickor som flickor och pojkar som pojkar. Förstör dem inte för all framtid genom indoktrinering som kan leda till förödande kemiska och kirurgiska ingrepp, något som kan förstöra hela deras liv. Det är så dumt så man inte tror det är sant! Blir jag anmäld av den där "Näthatsgranskaren" nu? Hoppas inte rara och artiga Lulle blir det.



Nej, woke-propaganda hör inte hemma på vare sig förskola eller folkbibliotek.

Nåväl, stadsbiblioteket här på orten har dock tagit bort den stora woke-flaggan vid entrén (alltid något!). Men woke-hyllorna för småbarn är kvar, och på deras hemsidas sidfot verkar de fortfarande tycka det är viktigt att framhålla denna virus-logga:


söndag 2 februari 2025

"Slarv", KG Johansson

Slarv, KG Johansson. Förlag: Vibery press. Antal sidor: 337. Utgivningsdatum: 2024-05-06.

Recensionsexemplar


"De Fyras gäng kallades de på gymnasiet – slarvige Alex, moderliga Lisa, osäkre Khaan och kvicke Jonte. De hann inte ens lära känna varandra innan Tony dök upp. Tony var en rikemansson, stockholmsk och självsäker bland norrlänningarna. Han hade alltid pengar och bjöd generöst på allt möjligt. Alex och Khaan var osäkra inför hans frikostiga sätt medan Jonte och särskilt Lisa ville lita mer på killen.

Saker hände. När de tog studenten var Lisas livsglädje redan krossad. Alex och Jonte ville gå vidare, trots att de fortfarande led av allt som hade hänt. Khaan klarade sig längst men råkade kanske värst ut av alla. Och det märkliga var att Tony aldrig tycktes förstå vad de menade, de få gånger de konfronterade honom: ”Oj förlåt”, sa han. Och liknande fraser.

Två decennier efter studenten bjuds de fyra in till en jubileumsfest. De tvekar men tackar till slut ja, säkra på att Tony inte ska våga visa sig. Men de har fel."


Romanen får man väl säga i första hand riktar sig till ålderskategorin Unga vuxna, så för egen del är jag (som passerat det stadiet med god marginal) inte helt säker på förmågan att rätt bedöma en bok som denna. Men visst, kanske får man en inblick i den generationens liv och leverne genom romaner som denna? Åsikterna om det håller jag för mig själv.

Historien bygger ihop sig som en slags pusseldeckare. Allt är inte vad det först kan synas vara. Varken händelseutveckling eller personerna som skapar densamma. Hemligheterna är mörka, våldsamma och destruktiva. Och slutdelen bjuder på något oväntat.

Bra beskrivna kantstötta karaktärer och miljöer. Lagom disponerade kapitel och troligen väl tids- och generationsanpassat språk. Känner dock att detta inte hör till den sortens böcker jag uppskattar. Den sortens "slarv" utan mänsklig hänsyn får mig tyvärr att känna aversion, på många sätt. Även såhär i romanform är det inget som lockar mig att gräva i. Som sagt tror jag yngre generationer kan uppskatta och förstå detta bättre än mig, så alla ni som hör till kategorin unga vuxna, eller är mer unga i sinnet än mig, ge boken en chans, läs!


lördag 11 januari 2025

Den mjuka staten

 


"Om klassens högläsningsböcker alltid väljs av lärare med feminin rationalitet och präglas av deras tolkning av vad barn tycker är intressant och spännande är det inte heller konstigt att vissa ”pojkigare” pojkar har svårt att hänga med i läsförståelseövningarna och börjar tro att de inte gillar böcker."


Jag har lite dålig koll på när Veckans mening skulle starta upp igen på det nya året, kanske var det nästa helg och inte denna. Men, skit samma! Kaminen har börjat sprida värme i huset och lugnet öppnar upp för en stunds bloggande. Här ovan ser du en mening hämtad ur den intressanta boken Den mjuka staten av Catharina Grönqvist Olsson och Erik J. Olsson (professor i teoretisk filosofi, tvärvetenskaplig forskning om bl.a. jämställdhet och offentlig styrning). Författarna undersöker i boken vad det ökade kvinnoinflytandet på många områden har fått för konsekvenser.

Kära bokförlag, kanske vore det idé att börja med gröna och röda bokryggar igen?😊




Sen kan jag heller inte låta bli att plocka fram en devis jag denna snöstormiga morgon läste i Epoch Times, från en fenomenalt klok debattartikel författad av Leif V Erixell (författare och filosof med inriktning på kultur- och samhällsanalys):

"du kan lura många länge men du kan inte lura alla hela tiden"

Nu gör jag slut på julens två sista pepparkakor och går över till skorp-januari. Har under senare tid ersatt bloggandet med att lägga pussel, koka ärtsoppa och sticka sockor... men nu skall jag försöka ta tag i det här med bokbloggen igen. Två recensioner skall skrivas, har inte glömt bort dessa!


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.