fredag 4 april 2025

Fredagsläsning i verkligheten


Den 12 december skrev jag här på bloggen (https://bloggbokhyllan.blogspot.com/2024/12/go-woke-go-broke.html) att man skulle försöka bojkotta allt som drabbats av woke-viruset. Här i Sverige tycks både kostsamma DEI och woke-certifieringar sluka alltmer skattemedel. Och vår nuvarande statsminister könsbytar-Uffe visade sig ju galet förtjust i woke, tyvärr. Högst upp på listan hade jag de numera dyrbart certifierade allmänna biblioteken, och därmed började jag nästan helt sluta läsa böcker, sorgligt nog, men att sluta låna böcker på biblioteket var ju faktiskt en av orsakerna. Och den här bloggen fick ta en annan vändning. Klart man saknat bokläsandet (och bokbloggandet), trots Epoch Times, som är en fenomenalt bra tidning. Har suktat efter att kunna låna och läsa böcker som recenserats i kulturbilagan, och när dessutom pappersboken av Anders Jallais senaste fanns på biblioteket... alltså det gick ju inte. Den var jag ju bara tvungen att få läsa. Läsmagi. Man bara sugs in i handlingen på en gång och är fast. Så är det när det är som bäst med att läsa böcker. Fest med fredagsläsning idag!


Säpogruppen 1 - Ryssvillan. Alexander spänner blicken i statsministern (sid. 103):

  ""Du är galen", säger statsministern. "Fullständigt galen. Vet du vad det är du säger?"
   "Jag vet vad jag säger, men jag hör också att du inte förstår. Vi kommer ändå hamna där förr eller senare."
   Alexanders ben darrar av adrenalinflödet. Mötet kommer ingenstans. Det finns för mycket woke i rummet."

 


Såg nu precis att Gävleborgsborna tydligen slipper skiten, grattis till er:



onsdag 2 april 2025

"Berikande" mångkultur?


 

Och:


"Berikande", verkligen?



Viktigt vetande


Viktiga saker svensk-amerikanen Benedict Beckeld säger där avslutningsvis. Ungefär såhär säger han:


 ... "det är ett synsätt som har förvanskats med tiden, men det är fortfarande ett väldigt protestantiskt synsätt, framförallt den lutherska versionen som härskar i Sverige, om direkt kommunikation mellan de troende och gud. Om det bara skulle vara det religionen huvudsakligen gick ut på så skulle det inte finnas något problem, att jag kommunicerar med min gud på mitt sätt, och att en muslim kommunicerar med sin gud på sitt sätt, att det skulle gå att kombinera utan problem. Att svenskar säger det, visar just hur protestantiska de är, de tror att de är upplysta och rationella, men det är de inte, de visar hur protestantiska de är, hur fångade de är i den protestantiska världssynen. Om de förstod mer om religionen, om vad olika världsreligioner innebär, så skulle de förstå att de flesta religioner inte alls fungerar på det sättet, de skulle veta att många religioner är mycket mer politiska i sitt synsätt, och framförallt islam är ytterst politiskt i sitt synsätt. När vi pratar om religion och politik så är det två olika begrepp i vårat språk, men det är inte det i den islamska kulturen. Det finns naturligtvis teologiska aspekter och politiska aspekter även inom islam, men islam anser att politik och religion är två delar av samma helhet. Att skilja på politik och religion är protestantiskt, så de svenskar som säger [att alla religioner fungerar på samma sätt] visar bara hur protestantiska de är, inte alls upplysta och rationella, bara fångna i den lutherska världssynen."

Och:

 ... "man måste ändå förstå att religionen är väldigt viktig även om man själv inte tror bokstavligen på bibeln, man måste förstå att den är grundläggande för ett samhälle. Utöver religionen menar jag att man måste förstå att det finns någonting att värna om vad gäller den egna kulturen i Sverige. Även om man inte är protestant, även om man kanske inte tror bokstavligen att Jesus är guds son, så måste man ändå förstå att det finns en stor skönhet i att gå till kyrkan. Det finns mycket skönhet i den religiösa traditionen och det finns naturligtvis mycket skönhet i svensk kultur, i svensk litteratur" [...] "det finns mycket skönhet där och det finns mycket att ta tillvara på" [...] "det finns även svensk musik, svensk poesi. Det finns så mycket att peka på. Svensk mat tycker jag nog faktiskt är den mest underskattade i världen. Varje gång jag är i Sverige så äter jag svensk mat så mycket jag kan, för det är något av det godaste som finns, tycker jag."

Och:

"Slutar på samma sätt ... att man ska vara positiv, trots allt. För om vi blir för depressiva och anser att allting redan har förlorats, då blir det en självuppfyllelse. Om vi fortsätter vara positiva och värnar om det vi tror på så finns i alla fall en chans att saker och ting blir bättre."


Så fint!



måndag 31 mars 2025

Varför?Därför!


Klimakteriehäxan har en inläggsserie kallad Varför?Därför! Besök i matbutiken handlar det om denna gång.


Varför köper jag aldrig chips?

För att det är både onyttig och onödig föda.


Varför tycker jag bättre om mindre butiker än de megastora?

Trevligare. Mer nära till allt. Helst Ica. Tänk vad mysigt det hade varit om lanthandlarna fanns kvar. Känner alltmer att man nu lever i en totalt helt annan värld än den jag växte upp i. Jag längtar tillbaka!


Varför vill jag undvika att handla mat varje dag?

Bättre att planera och samla ihop till få tillfällen om man bor på landsbygden (där man är beroende av bil). Har alltid ett buffertlager.


Varför betalar jag aldrig för en kasse att bära hem mina varor i?

Papperskassar går ju att använda många gånger om de är av bra kvalité.


Varför kollar jag alltid bäst-före-datum på det jag ska köpa?

Onödigt att köpa gammal eller snargammal mat om man inte ska förbruka den på en gång (billig kort datum-vara ska inte vara äldre än samma dag som utgångsdatum).


Varför betalar jag alltid mina matinköp kontant?

För att jag alltid gjort det. Har inte smartphone, bank-ID och sånt, och bankkortet använder jag bara där det inte finns något annat valalternativ, tyvärr finns det ju sådana ställen numera som inte tar emot kontanter (men brukar välja bort sådana, de får skylla sig själva då de förlorar kunder på det sättet!).


torsdag 27 mars 2025

Paolo Roberto inbjuden till Aida Reva!


Mer av Paolo och Aida, tack!❤

Spanarna får ni heller inte missa denna gång:



Så bra att vi inte längre är hänvisade till endast public service och annan gammalmedia. Något har i varje fall blivit bättre! Och tur är väl det i dessa galna tider.


måndag 24 mars 2025

Storm i ett vattenglas


Hur barnsliga får de vara egentligen på SVT? Vidarebefordra lögner och dreva mot en 16-årig youtuber som inte får försvara sig. Helt enkelt löjeväckande. En ung människa som helt artigt vill ställa några frågor på ett bibliotek verkar inte längre gå för sig, överspända wokeaktivister till bibliotekarier och vänsterjournalister som vill förfasa sig över påhittade efterkonstruktioner blir som tokiga. Återigen: Lägg ner public service! Eller byt ut precis alla som jobbar där. De är inte längre seriösa. Skär ner på verksamheten, avpolitisera den, avideologisera den, sluta med all typ av fulvinklad agendastyrd aktivism, gå tillbaka till frivillig TV-licensbetalning eller gör SVT (och även TV4) till betalkanaler som går att välja bort för den som vill.

Varför?Därför?



Klimakteriehäxan har en inläggsserie kallad Varför?Därför! Turistande handlar det om denna gång, något jag slutat med sedan en oherrans år sedan, sen hundar blev mina följeslagare här i livet, att bo på ett toppenställe året runt med natur runt knuten gör heller inte turistande lockande. Men vi försöker!:


"Varför minns jag en speciell semesterresa?"

Därför att resan till Italien i augusti 1989 (med kompisar) var så varierad och den liksom glittrar i mitt minne. Då var i varje fall Italien ett fantastiskt land. Bodde på ett litet pensionat vid Lago di Garda och reste runt, Dolomiterna, Verona, Venedig... För mig som gillar historia är ju också Italien oerhört passande. Och god mat är ju heller inte fel. :)


"Varför köper jag fortfarande souvenirer om jag reser bort?"

Därför att jag - om jag fabulerar en fiktiv resa - nog precis som förut skulle vilja ha något minne av platsen jag besökt. Ett radband med träpärlor och metallkrucifix är t.ex. ett kärt minne som fortfarande hänger på min vägg från Madeira, Portugal... ännu ett europeiskt land som är inne i en turbulent period just nu. Vad har det blivit av vårt gamla Europa?


"Varför väljer jag gärna en storstad som resmål?"

Därför att det gjorde jag faktiskt inte alltid, det är inte det som är av betydelse. Visst gillade jag London förr (fast skulle inte vilja dit såsom det verkar ha blivit där), men storstad skulle nog fortfarande inte vara avgörande.


"Varför längtar jag inte speciellt till New York?"

Därför att det verkar vara en skrämmande stor stad. Men ibland tänker jag att det vore spännande att komma till USA (har aldrig varit där) och träffa släktingar (ättlingar till längre tillbaka emigrerade släktingar) som finns där och som jag aldrig träffat i verkliga livet. Men, men, nöjer mig med att bygga 4D-pussel av New York stället, blev precis färdigbyggt under de senaste dagarna med en jobbig förkylning:


"Varför turistar jag ogärna utomlands på sommaren?"

Därför att jag alltså inte turistar överhuvudtaget längre. Bor på mitt drömställe och sommaren där är den sommar jag vill ha. Skog att promenera i, jord att odla i, ekar som åldras, står stadigt och tryggt, genom vår, sommar, höst och vinter, och så om igen.


lördag 22 mars 2025

Utvalt för lördagen


Ny bok i denna månad: Ordet är fritt : Ett försök att diskutera svåra samhällsfrågor av Karl-Olov Arnstberg


Alla ni groteskt fega mainstreamjournalister i detta land; se, lär och ta till er av modig framåt ungdom:



Och denna lista nedan kan vara användbar för alla (oavsett hjärntvättade av public service eller ej) då Starbrink blir överdirektör för MSB. För då lär vi nog svämmas över av försök till psyops från denna myndighet som vi inte längre kommer att kunna ha det minsta förtroende kvar för.


Sist men inte minst, självklart utvalt för lördagen, precis som alla andra lördagar, måste man även ta del Henrik Jönssons video idag:



onsdag 19 mars 2025

Dags för storstädning!


Och problemet ovan i Malmö är tyvärr inte blott ett malmöistiskt problem. Sopor sprids numera hämningslöst, via återvinningsstationer, överfulla sopställ med öppna lock och fåglar som drar ut innehållet, folk i bilar som öppnar rutan och hivar ut sitt skräp, dumpning av grovsopor i skogen. Varför gör man så? Är det något vi inte får prata om eftersom det tillhör den av politikerna så hyllade "mångkulturen"?


Konsekvenser

"Medan skattepengarna rinner iväg till vad som nu visat sig vara ohållbara klimatsatsningar, fortsätter samma journalistiska kultur som låtit detta ske."

Jens Ganman (https://bulletin.nu/ganman-om-northvolt-journalister-stod-i-ring-och-klappade-takten)




lördag 15 mars 2025

Slutet


Är samtliga svenska politiska partier för detta folkutbyte? Även SD är ovanligt lågmälda angående utvecklingen, med endast sporadiska små protester som snabbt dunstar bort i en handlingsförlamning utan like. Mycket märkligt. 

Början på ett annat slut:


Stegrud: 

"I Expressen den 5 mars tydliggör Magdalena Andersson sitt partis nya strategi som innebär att de vill påbörja en massförflyttning av människor från invandrartäta områden till mer välmående, svenskdominerade områden. 

Anledningen är lika enkel som självklar; Socialdemokraterna har insett att vissa invandrade grupper är alltför svåra att integrera, medan svenskar är väldigt anpassningsbara och mycket sällan säger ifrån."


Läser idag att en ny väljarbarometer visar att både Socialdemokraterna och Centerpartiet ökar i väljarstöd. Oppositionen (V, S, MP, C) ökar tillsammans övertaget och har nu (enligt SVT Verian) 52,2% över regeringen (L, KD, M) + SD med 45,4%.

Vad tycker ni? frågar sig Jessica Stegrud (SD). Och ja, om man ska tolka ovanstående väljarbarometer så tycker ni väl att gröna vansinnet som kommer att göra oss utfattiga är toppen, att de europeiska ländernas folkutbyte är eftersträvansvärt och att mångkulturen skall tvingas på oss genom socialistisk tvångsförflyttning och tvångsinblandning av svårintegrerade invandrare över hela landet, så otryggheten och utsattheten sprids precis överallt. Hur tror ni polisresurserna ska räcka till om problemområdens "mångkultur" sprids ut från begränsade kontrollerade områden till större områden utan möjlighet till samma fokus? Svenska väljarkåren som svarar på dessa väljarbarometrar borde kanske tänka en aning mer, möjligen?


torsdag 13 mars 2025

Wake up!

Lyssna på Henrik Jönsson:


Tål att upprepas gör såklart denna shitlist av ansvar:

  1. Politikerna
  2. Skrupelfria entreprenörer
  3. Medierna som älskade den ideologiska visionen så mycket att man inte granskade och gjorde sitt jobb

En av punkterna ovan har (och borde verkligen inte ha!) en precis lika stor skuldbörda som de andra två, i något som givetvis kan jämföras med Kreugerkraschen. Bara en av anledningarna till att byggnaderna på den borttagna pusselbiten nedan på riktigt borde reduceras från kartan:


Vill ni ha facit? Varsågod!: TV-huset och Radiohuset. Radiohuset och SVT:s byggnad är civila skyddsobjekt. Borde vi inte ha något mer tillförlitligt i en eventuell krissituation än agendastyrda (S)veriges Radio och (S)VT, båda med ett alltmer tydligt uppdrag att producera vänsterideologi?





måndag 10 mars 2025

Ord och uttryck i en värld som går förlorad



Krönika nr 34 med Einar Askestad - Somligt betalar sig först senare – om någonsin:

"När drivkraften är egen vinning, när ens motivation stannar vid är det egna jaget, upphör ord som dygd och mod att ha mening. Winston Churchill menade att mod var den främsta av mänskliga egenskaper, ”för mod är den kvalité som garanterar alla andra.”

Den enkla vägen är sällan den rätta vägen, och framgång till priset av vad som är anständigt är ingen vacker syn."

 



Varför?Därför!

Ser man på, detta hade jag missat! Klimakteriehäxan har för femte gången en inläggsserie kallad Varför?Därför! Egentligen är det nog inte så konstigt att jag missat detta, bloggandet har gått på lågvarv. Det är just bloggande som hobby det handlar om denna gång.


"Varför envisas jag med att fortsätta blogga"? 

Därför att jag gillar att skriva ner tankar och funderingar, och så kan det leda till att jag tar reda på saker och ting i och med det, och - visps! - så har jag kanske lärt mig något nytt, eller hittat en bok jag vill läsa. Att lära något nytt funkar som feelgood för mig, eller se världen ur andra perspektiv. Egentligen skulle man bara kunna skriva dagbok för sig själv (gör iofs det också, med papper och penna såklart). Ibland är det kul att gå tillbaka och se hur man såg på världen för något år sedan eller längre tillbaka (gäller såväl dagbok som blogg). Men att via en blogg dela tankar med andra kan ge en annan slags dimension.


"Varför byter jag [aldrig] layout på min blogg?"

Därför att det kan bli svårt att anpassa redan skrivna texterna i nya mer "omvälvande" ändringar. Men bakgrunden har jag nu ändrat, ville ha något ljusare.


Varför hittar jag så sällan till nya bloggbekanta?

Därför att jag inte aktivt letar. Har just inte kommit på tanken. Fast sen finns ju större bloggar som skrivs av drivna samhällsdebattörer och journalister, såna hittar jag utan att direkt leta, men då handlar det ju bara om mediakonsumtion. Frågan ovan gäller nog bloggare på gräsrotsnivå där någon slags tvåvägskommunikation uppstår, för just "bekant" blir man ju inte med storheterna i mediavärlden, även om man verkligen uppskattar många av dem!


Varför har jag aldrig släppt in några annonser i min blogg? 

Därför att det skulle störa mig, vill inte vara någon slags kanal för sånt jag inte står för. Kan känna att det är tur man inte är tvungen att släppa fram sånt på bloggarna.


Varför har jag aldrig bytt till att göra podd, som ju är mera "inne"? 

Därför att podd är en för avancerad nivå för mig (är en ganska analog tidig generation X). Tar del av vissa poddar via youtube där jag har tillgång till textremsa, annars inte. Fast jag överlåter sådant åt proffsen. Det är sant mycket jag inte hänger med i vad gäller vårt högteknologiska samhälle.


Här kan ni hitta fler Varför?Därför!: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2025/03/varfor-darfor-nu-om-bloggning.html


lördag 8 mars 2025

Mötesplatsen

 

"Torget är ödsligt, kyrkan står tom, och de demokratiska slagorden liknar mest tomt prat."


En mening värd att begrunda hämtad ur förra veckans kulturbilaga till Epoch Times. En mening ur en kulturledare, Anton Carlson skriver om "de förlorade mötesplatserna". Meningen ovan fortsätter avslutningsvis med:

"Via internet kan människor fortsatt mötas – om än i färre former än tidigare – och kanske är det just därför sociala medier oroar en del politiker och journalister. Här kan människor nämligen okonstlat vädra sin oro. Och tar man sig en titt på sociala medier finns det där ett stort samhällsengagemang från många människor, men även en uppgivenhet. Engagemanget för samhället verkar ju inte vara en ömsesidig historia, och frågan blir lika tung som befriande uppenbar: Varför förväntas människor bry sig om det gemensamma, när det inte finns någon gemenskap att få?"


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


Slutfjäskat! Om att rusta för inre och yttre hot











Ni som flytt hit för att slippa den islamisering och islamism ni upplevt i era tidigare hemländer, vi behöver era insikter och engagemang nu för att stoppa samma utveckling här innan vi befinner oss i den eskalerande situation som pågår i Storbritannien:




fredag 7 mars 2025

Välj att handla amerikanska produkter!❤️


Om den nu stämmer, den där senaste statistiska mätning från Novus, att fyra av fem svenskar kan tänka sig att bojkotta amerikanska varor, så behöver alltså vi som är den där enda av de fem svenskarna stödköpa amerikanska produkter! Så välj att handla amerikanska produkter! Ingen svårighet faktiskt. De Fyra av Fem som bojkottar produkter har lustigt nog startat en Facebook-grupp på amerikanska företaget Facebook. Så varför inte starta en alternativ Facebook-grupp som hellre älskar än hatar staterna och dess president där på andra sidan Atlanten? En grupp där De En av Fem istället kan peppa varandra att handla Made in the U.S.A.? Tänk, när man var yngre hade man inte en aning om att man kunde bli såhär provokativ i Konsensus-Sverige längre fram i livet. Detta spännande liv!❤️

(Nu inför jag bloggetiketten Aktuellt igen här i Bokhyllan, gäller att passa på att utnyttja yttrandefriheten så länge det bara går innan EU kanske så småningom helt tillintetgör möjligheten, den som lever får se!)

tisdag 4 mars 2025

Konsekvenser av den nutida skolans totalitära "värdegrund"?


Eller så vägrar vi foga oss till värdegrunden och mångkulturen och hyllar den inhemska kulturtraditionen idag, är som folk är mest och äter en semla såhär på fettisdagen. Kanske med varm mjölk från någon svensk bonde, som knappast heter "Hamid":



fredag 28 februari 2025

Ett tips vid Årets stora bokrea

Minns bokrean förr. Då var det stort! Borde vara en årlig tradition vi fortsätter att försöka bevara. Då: Massor av titlar att välja bland, både fakta och fiktion, papperskataloger att bläddra i, flera bokhandlare. Ett ljuvt minne blott för generation X. Av bokhandlarna finns bara en enda pytteliten kvar, ICA:s bokrea har krympt något enormt, mest massutgivna kriminalromaner och uteslutande böcker av stora PK-etablissemangsförlag. Men så hittade jag denna, kanske inte bok i den bemärkelse man tänker bok, men fin var den, och kanske sätter den fart på kreativiteten:


onsdag 26 februari 2025

Nej, vi har ingen skyldighet att uppmärksamma muslimska högtider i Sverige

Däremot bör vi här i Sverige bojkotta allt som har med islam att göra. Förutom att låta bli att uppmärksamma muslimska högtider (det har ju heller aldrig uppmärksammats tidigare), välj inte att handla i butiker (eller annat; apotek, vårdinträttningar, m.m.) där kvinnliga anställda bär hijab. Heltäckande slöja, hijab eller burka är ett uttryck för hedersrelaterat förtryck, en allvarlig kränkning av kvinnors grundläggande fri- och rättigheter. Att rekrytera någon med sådant tvingande plagg handlar inte om "inkludering", däremot handlar det om att gå ett steg närmare normalisering av underkastelse gentemot islamism, att underkasta sig följa sharia. Hijab är en symbol för sharia, sharia menar att otrogna (icke-muslimer) är underlägsna, och de som inte lyder under sharia måste straffas. Att rekrytera kvinnor med hijab innebär att medverka till att långsamt ge upp våra västerländska värderingar, hijab för hijab, en slags smygislamisering. Så, därför bör vi bojkotta företag och inrättningar som anställer kvinnor i hijab eller som använder dessa i reklamen.

Istället för att uppmärksamma muslimska högtider, läs: Svenska traditioner, Jan-Öjvind Swahn. Och framförallt: Pusha för att bevara dessa svenska traditioner!

lördag 22 februari 2025

Olika drivkrafter

 

"Vi har alla olika drivkrafter, en del vill gå för att undkomma myggen, andra för att komma fram, andra för att komma bort."


En mening hämtad ur en text som pastor Christian Mörk skrev på sin Facebook-sida förra sommaren, om att bestiga Kebnekaise. Texten återgavs i förra veckans Weekend-bilaga i Epoch Times, en tidning jag skulle kunna ge hur mycket gratisreklam som helst, en toppenbra tidning som påminner om hur tidningarna var förr, på den gamla goda tiden... för den var verkligen mer god än de tider som är nu, åtminstone är det min högst personliga åsikt. Epoch Times har även en Youtube-kanal (https://www.youtube.com/@SvenskaEpochTimes) med politiskt neutrala Kvällsnyheter och annat.


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


lördag 15 februari 2025

En evighet i is

 


"Det sterila ljuset kunde ha hämtats från ett förrum till helvetet, där syndastraffet som väntade var en evighet i is, snarare än eld."


Så, nu läser jag Dean Koontz igen, det var ett tag sedan. Hittade på Stadsmissionen olästa Frukta ingenting. Detta skall vara första delen i en trilogi (The Moonlight Bay). Händelserna utspelar sig i en fiktiv stad i Kalifornien där huvudpersonen Christopher Snow undersöker mystiska händelser. Christopher tvingas leva under ovanliga omständigheter eftersom han lider av den genetiska sjukdomen Xeroderma pigmentosum. Var tvungen att kolla om det var en verklig sjukdom, och tyvärr var det så. Christopher är tvungen att undvika ljuset.

Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


måndag 10 februari 2025

"Sirius", Olaf Stapledon

Sirius, Olaf Stapledon. TiraTiger Förlag. Översättare: KG Johansson. Antal sidor: 260. Utgivningsdatum: 2024-05-29.

Recensionsexemplar


"Engelsmannen Olaf Stapledon (1886 – 1950) är mest känd för sina romaner Last and First Men (De sista och de första människorna) och Star Maker (Stjärnskaparen) men skrev flera romaner till. De mest omtalade av dessa är Odd John – om en pojke som föds med övernaturliga krafter, vilket gör att han inte bryr sig om mänskliga konventioner – och Sirius, här för första gången i svensk översättning.

Sirius berättar om hur forskaren Thomas Trelone med hormoner och kirurgiska experiment skapar en ”superhund”, som behärskar mänskligt språk och mänskligt tänkande. Sirius kommer under hela sitt liv att slitas mellan sina instinkter som hund och sitt mänskliga intellekt, och drabbas dessutom av förföljelse från människor som anser den talande hunden vara en styggelse. Boken är en stillsamt ömsint saga om problemen med att vara annorlunda och till slut ta ställning för vem man innerst inne är, och samtidigt en studie i människors rädsla för det okända."

 

Stjärnskaparen läste jag med stor behållning. Sirius uppfattade jag som en synnerligen märklig bok. Filosofen Stapledon utforskar frågorna kring vad det innebär att vara människa (helt okej) genom en berättelse om ett djurexperiment (inte okej). Att experimentera med skapelsen för att förändra den är så otroligt vanvördigt och destruktivt, oavsett djur eller människa. Redan där fick jag taggarna utåt. Den här texten (som jag inte riktigt vet var den kommer ifrån) förklarar vad jag menar:

"Ingen frågade dig; vill du bli stark och smidig eller sjuk,
vill du bli hård och kantig eller mjuk.
Nej, det var ingen som frågade.
Men nu är du född, och nu är du här,
du måste bara vara just sådan som du är.
Du måste väl göra det bästa som du kan
och bli en liten människa som går an."

Så, nej, jag gillade inte denna roman även om man till dess fördel kan konstatera att det är en spekulativt fiktiv och filosofisk historia av äldre sort (från 1944) som faktiskt åldrats rätt väl. Den tog mig ett tag att traggla igenom, intresset kändes svalt för en filosofiskt sinnad hund som med tiden får en underlig relation till den människa (forskarens dotter) han växt upp tillsammans med.

Nå, så här är det: Hunden Sirius blir resultatet av styrd avel, kirurgi och biokemiskt genom t.ex. injektion av hormoner. De omfattande experimenten leder till mänsklig intelligens i en hundkropp, en varelse som varken tillhör en djurvärld eller människovärld, en talande (jo, tyvärr!) superintelligent walesisk fårhund. Hunden uppfostras tillsammans med forskarens (hundens "skapare") dotter Plaxy. Fann inte någon särskild sympati för varken Sirus eller Plaxy, även det ett minus förstås. Att berättelsen får en tragisk utveckling är nog inte så svårt att förstå. Till viss del får jag associationer till Frankensteins monster.

Om man som mig är god vän med hundar (och då menar jag verkligen hundar som just hundar) bör man ändå ta sig en närmare titt på den här boken, tycker jag, oavsett mina negativa åsikter ovan.


måndag 3 februari 2025

Vad i jösse namn är det för fel på er folkbiblioteks-bibliotekarier!?

Har det sinnessjuka woke-viruset bosatt sig permanent hos er? Förstör inte ungarna med woke-trams, det är inte er uppgift!


Har förstått att man inte får kritisera woke och islam i Sverige nu. Jag borde hålla tyst, borde inte dela andras kritik av dessa två farliga och destruktiva kulter; woke och islam... men borde vi inte våga kritisera det ändå?

Kritisera det för ungarnas skull, för att de bara ska få vara barn så länge de är barn, flickor som flickor och pojkar som pojkar. Förstör dem inte för all framtid genom ideologisk indoktrinering som kan leda till förödande kemiska och kirurgiska ingrepp, något som kan förstöra hela deras liv. Det är så dumt så man inte tror det är sant! Blir jag anmäld av den där "Näthatsgranskaren" nu? Hoppas inte rara och artiga Lulle blir det.



Nej, woke-propaganda hör inte hemma på vare sig förskola eller folkbibliotek.

Haninge kommun har tydligen betalat 306.250:- för HBTQI-certifiering av bibliotek: https://www.nickalinia.se/p/haninge-kommun-har-betalat-306-250. Kanske har skattepengar slösats bort på detta sätt på de flesta bibliotek i Sverige?

Nåväl, stadsbiblioteket här på orten (som också har denna idiotiska "certifiering") har dock tagit bort den stora woke-flaggan vid entrén (alltid något!). Men woke-hyllorna för småbarn är kvar, och på deras hemsidas sidfot verkar de fortfarande tycka det är viktigt att framhålla denna virus-logga:


söndag 2 februari 2025

"Slarv", KG Johansson

Slarv, KG Johansson. Förlag: Vibery press. Antal sidor: 337. Utgivningsdatum: 2024-05-06.

Recensionsexemplar


"De Fyras gäng kallades de på gymnasiet – slarvige Alex, moderliga Lisa, osäkre Khaan och kvicke Jonte. De hann inte ens lära känna varandra innan Tony dök upp. Tony var en rikemansson, stockholmsk och självsäker bland norrlänningarna. Han hade alltid pengar och bjöd generöst på allt möjligt. Alex och Khaan var osäkra inför hans frikostiga sätt medan Jonte och särskilt Lisa ville lita mer på killen.

Saker hände. När de tog studenten var Lisas livsglädje redan krossad. Alex och Jonte ville gå vidare, trots att de fortfarande led av allt som hade hänt. Khaan klarade sig längst men råkade kanske värst ut av alla. Och det märkliga var att Tony aldrig tycktes förstå vad de menade, de få gånger de konfronterade honom: ”Oj förlåt”, sa han. Och liknande fraser.

Två decennier efter studenten bjuds de fyra in till en jubileumsfest. De tvekar men tackar till slut ja, säkra på att Tony inte ska våga visa sig. Men de har fel."


Romanen får man väl säga i första hand riktar sig till ålderskategorin Unga vuxna, så för egen del är jag (som passerat det stadiet med god marginal) inte helt säker på förmågan att rätt bedöma en bok som denna. Men visst, kanske får man en inblick i den generationens liv och leverne genom romaner som denna? Åsikterna om det håller jag för mig själv.

Historien bygger ihop sig som en slags pusseldeckare. Allt är inte vad det först kan synas vara. Varken händelseutveckling eller personerna som skapar densamma. Hemligheterna är mörka, våldsamma och destruktiva. Och slutdelen bjuder på något oväntat.

Bra beskrivna kantstötta karaktärer och miljöer. Lagom disponerade kapitel och troligen väl tids- och generationsanpassat språk. Känner dock att detta inte hör till den sortens böcker jag uppskattar. Den sortens "slarv" utan mänsklig hänsyn får mig tyvärr att känna aversion, på många sätt. Även såhär i romanform är det inget som lockar mig att gräva i. Som sagt tror jag yngre generationer kan uppskatta och förstå detta bättre än mig, så alla ni som hör till kategorin unga vuxna, eller är mer unga i sinnet än mig, ge boken en chans, läs!


lördag 11 januari 2025

Den mjuka staten

 


"Om klassens högläsningsböcker alltid väljs av lärare med feminin rationalitet och präglas av deras tolkning av vad barn tycker är intressant och spännande är det inte heller konstigt att vissa ”pojkigare” pojkar har svårt att hänga med i läsförståelseövningarna och börjar tro att de inte gillar böcker."


Jag har lite dålig koll på när Veckans mening skulle starta upp igen på det nya året, kanske var det nästa helg och inte denna. Men, skit samma! Kaminen har börjat sprida värme i huset och lugnet öppnar upp för en stunds bloggande. Här ovan ser du en mening hämtad ur den intressanta boken Den mjuka staten av Catharina Grönqvist Olsson och Erik J. Olsson (professor i teoretisk filosofi, tvärvetenskaplig forskning om bl.a. jämställdhet och offentlig styrning). Författarna undersöker i boken vad det ökade kvinnoinflytandet på många områden har fått för konsekvenser.

Kära bokförlag, kanske vore det idé att börja med gröna och röda bokryggar igen?😊




Sen kan jag heller inte låta bli att plocka fram en devis jag denna snöstormiga morgon läste i Epoch Times, från en fenomenalt klok debattartikel författad av Leif V Erixell (författare och filosof med inriktning på kultur- och samhällsanalys):

"du kan lura många länge men du kan inte lura alla hela tiden"

Nu gör jag slut på julens två sista pepparkakor och går över till skorp-januari. Har under senare tid ersatt bloggandet med att lägga pussel, koka ärtsoppa och sticka sockor... men nu skall jag försöka ta tag i det här med bokbloggen igen. Två recensioner skall skrivas, har inte glömt bort dessa!


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.