torsdag 31 maj 2018

Läst maj




  1. Eldsystrar av Susanne Boll, (Rec.ex. Bokfabriken)
  2. I egna händer av Cecilia Sahlström, (Rec.ex. Bokfabriken)
  3. De förjagade av Mikael Strömberg, (bibliotekslån)
  4. Änglabarnet av Anders Gustafson & Johan Kant, (Rec.ex. Bokfabriken)
  5. Mord och martinis: Kändiskockens död av Ingrid Remvall, (Rec.ex. Bokfabriken)
  6. Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar - En antologi av Föreningen Arbetarskrivare, Red. Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson, (Rec.ex. Red. Henrik Johansson)

"Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar" - En antologi av Föreningen Arbetarskrivare

Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar - En antologi av Föreningen Arbetarskrivare, Red. Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson. Utgiven med stöd av Arbetarrörelsens Kulturfond. Läste boken som recensionsexemplar (Flexband). ISBN: 978-91-981830-2-3

"Möt Sveriges moderna arbetarförfattare och ta del av deras upplevelser och erfarenheter. I Föreningen Arbetarskrivares elfte antologi vässar 44 författare pennorna i kamp mot pressade arbetsvillkor och försämrade arbetsmiljöer. Prosa, lyrik och serier gestaltar hur det dagliga slitet påverkar oss människor samt hur vi måste ena oss för att få förändring. Det är skarpa, berörande och tankeväckande texter varvade med vass samhällssatir och vardagsglädje.

Föreningen Arbetarskrivare bildades 1990 och har idag drygt 400 medlemmar över hela landet. Här samlas etablerade och oetablerade skribenter, samt andra intresserade, som för Sveriges stolta tradition av arbetarlitteratur vidare och utvecklar den. Föreningen ger ut kvartalstidskriften KLASS och anordnar skrivarträffar och uppläsningskvällar. Varje år delar föreningen ut ett stipendium som en uppmuntran till en ännu icke etablerad författare. Vartannat år ger föreningen ut en antologi i bokform.

Redaktörer: Henrik Johansson och Anna Jörgensdotter
Omslag och formgivning: Carola Ankarborg
Medverkande: Emil Ahlbertz, Meri Alarcon, Kristin Allwood, Silas Aliki, Bernt-Olov Andersson, Carola Ankarborg, Anna Arvidsdotter, Fatuma Awil och Andrea Malešević, Andreas Björsten, Henrik Bromander, Don Elias, Jona Elings Knutsson, Victor Estby, Towe Falk, Helena Gillinger, Sara Gust, Erik Haking, Ina Hallström, Maria Hamberg, Beata Hansson, Marie Hållander, Elisabeth Johansson Hallin, Robert Jonsson, Mats Källblad, Leif Lindström, Jesper Lundby, Karin Nilsson, Börje Nordström, Jens Paulsson, Vesna Prekopic, Helene Rådberg, Karin Råghall, Freke Räihä, Statstjänstekvinnor på gränsen till sammanbrott, Tommy Sundvall, Andreas Svanberg, Jonas Bengt Svensson, Anamarija Todorov, Linda Wagenius, Hanna Wikman, Jenny Wrangborg, Mija Åhlander."

I den här antologin varvas kortare och längre berättelser med lyrik och serierutor till en helhet som hänger samman väl och gör det hela lättläst. Det är oerhört intressanta texter att ta del av som en samtida skildring. Många tunga ämnen tas upp om sådant som finns på våra arbetsplatser (mycket p.g.a. samhällsutvecklingen i stort), vad det får för konsekvenser för de anställda. Boken inleder med ett "Körord", en text som är uppbyggd av meningar lånade från antologins kommande texter. En annorlunda påhittig inledning som ju bara kan väcka intresse ytterligare för bokens innehåll.

Börjar med skriva ner de olika texternas och tecknade seriernas titelrubriker (om sådana finns), allt i den följd de ordnats i boken. Så namnen ovan blir mer än bara namn. Ibland är det svårt att veta var gränsen går mellan prosa och lyrik, men där jag antar att det rör sig om prosa har jag ställt titel först och vid lyrik författare först.


Ett brev om mammor och arbete av Fatuma Awil och Andrea Malešević

Min kupade hand kring dina drömmar av Jona Elings Knutsson

Vaken, vaknar, vakar av Meri Alarcón

Andreas Svanberg:
Standarder

Det är på nätterna de kommer av Maria Hamberg

Angående kropparna av Sara Gust

Blekta baddräkter av Karin Nilsson

Det som kroppen minns av det av Freke Räihä

Helene Rådberg:
ur: POLITIKEN

Karin Råghall:
Behandling
Arbetsför
Aktivitetsrapport
Rehab

Ina Hallström:
Det började med arbete

Leif Lindström:
Far och son
Självspillan

Carola Ankarborg
(Lyrik)

Anna Arvidsdotter
(Lyrik)

Visitationen av Silas Aliki

Proletärernas natt av Erik Haking

Sveket av Beata Hansson

Myrmark av Towe Falk

Ett arbetslife av Don Elias

Tillfällig lösning; tecknad serie av Henrik Bromander

En dag i en callcenterarbetares liv och vardag; tecknad serie av Tommy Sundvall

Ett annat sätt att försörja sig av Linda Wagenius

Arbetsplatsen av Helena Gillinger

En ovanligt kort dag i statens tjänst av Statstjänstekvinnor på gränsen till sammanbrott

Jonas Bengt Svensson:
ur: En annan natt är möjlig

Anamarija Todorov:
Höna Pöna
Nu delar vi orättvist

Bonusgåvan av Börje Nordström

Allra längst underst av Robert Jonsson

Jag ser din nackes färg förändras av solens ljus när den går upp av Jens Paulsson

Elisabeth Johansson Hallin
(Lyrik)

Mats Källblad
(Lyrik)

Jesper Lundby
(Lyrik)

Måla hela världen av Victor Estby

Marie Hållander:
Arkivet, listan

Emil Ahlbertz:
De utstötta
Vid gränsen

Bernt-Olov Andersson:
Svart dvärg
There was a big riot

Andreas Björsten:
Angelägenhet

Vesna Prekopic:
Vilse
Det finns en särskild plats i helvetet

Kristin Allwood:
Diskutera, agera 

Hon ser i backspegeln att hon överlevt av Mija Åhlander

Jenny Wrangborg
(Lyrik)

Jäntjävlar av Hanna Wikman


Boken avslutas med kortare presentationer av de medverkande.

I antologier kan vi förstås hitta våra egna favoriter, det är precis som det skall vara. Beroende på vad vi arbetar/-at med, eller har för erfarenheter i stort av arbetslivet, kan vi även här bli extra berörda av vissa texter mer än andra. Har för egen del i allmänhet svårt för modern lyrik, men hittade faktiskt flera jag tyckte var riktigt bra, vilket förstås överraskade.
Den stora bredd som finns i denna samling texter var en del av den positiva helhetsupplevelsen för mig. Att så många röster får göra sig "hörda" ger en passande mångfald. Kände att här kan finnas något för alla, både sådant som man känner igen från eget arbetsliv och att möjlighet ges att vidga sitt perspektiv i och med just den där bredden, och djupet, något som för oss samman. Genererar starka känslor att läsa denna bok! Det blir gripande, träffsäkert och oförtäckt på ett effektivt sätt som väl inte kan lämna någon oberörd?

För mig var det alltså en stark läsupplevelse utöver det vanliga. Det är texter som väcker tankar om vår tid, om hur arbetslivet utvecklats sedan 90-talet, och vilka följder det fått/fortfarande får/kan få. Det är texter att bli djupt berörd av och texter med skarp samhällssatir, allt blir så tydligt med mycket som så många av oss kan känna igen. Sånt behövs och är viktigt, därför hoppas jag verkligen boken görs synlig (ska göra vad jag kan för att hjälpa till), når ut och blir läst av så många som möjligt. Bland dessa 44 författares texter får vi uppleva olika perspektiv genom människor med olika yrken (vård- och omsorgspersonal, lärare, biblioteksanställda, industriarbetare m.m.). Här finns försämrade arbetsmiljöer och tuffare arbetsvillkor, otrygga anställningar och indragna tjänster, överbelastning och omänskliga arbetsscheman (hur t.ex. delade turer ens kan vara tillåtet är något helt ofattbart, måste nämna det). Men även texter som uppmärksammar det stora mörkertal av människor som idag på olika sätt till slut blir mer varaktigt förstörda av det moderna arbetslivet. Utslitna till både kropp och själ, drabbade av alla möjliga stressutlösta sjukdomar. Vad som händer sen? Vägen tillbaka, om den finns. En allmän sjukförsäkring som slutat fungera.

Känns aktuellt och nödvändigt att vi börjar reagera skarpt på de försämringar som skett i arbetslivet, försämringar som ju bl.a. leder till ökad ohälsa.

Dags att på allvar börja fundera över hur vi ser på vårt nya, rätt så brutala, samhälle. För visst finns det alltmer där, ibland bara lätt antydningsvis t.ex. i bemötandet människor emellan. Så träffsäkert framställt i Maria Hambergs berättelse Det är på nätterna de kommer, där försäljaren som söker chefen villrådigt frågar verkstadsarbetarna: "Är det ingen här?". Eller, i samma berättelse, där yrke och avsaknad av akademisk utbildning gör att en metallarbetare som patient hos läkaren tydligt upplever sig bli insorterad i ett fack, tillskrivs egenskaper, livsstil, genom fördomar görs till någon slags stereotyp. Men efter att ha bytt bransch (i det fallet; blivit kulturarbetare) blir sedd på ett helt annat sätt, som en individ. Sånt här gör mig så arg! Men visst borde det vara nödvändigt att vi inte låter det ske, sakta vänjs vid det?

Försämrade arbetsvillkor, dålig arbetsmiljö, tuffare arbetsförhållanden känns nästan som ett symtom. Blir vi i olika situationer medvetna om att denna förändring, genom t.ex. jobbiga erfarenheter på arbetsplatsen, behöver vi nog få uppleva att vi inte är ensamma. Då blir böcker som den här antologin värdefulla, ger hopp om synliggörande och ger styrka. Det är därför dess texter (av alla dessa människor bakom sina vassa pennor) berör mig med sådan kraft. För hur svårt det än tycks vara idag att förändra en arbetssituation till det bättre, så ökar ändå möjligheten ju fler som sluter sig samman, oavsett vad vi jobbar med eller hur livssituationen i övrigt ser ut. Politik är inte min starkaste gren, och det verkar ju för övrigt att det i detta fall inte spelar någon roll vilket politiskt parti som har makten, den här viljan till förändring är något som måste komma underifrån, från vanligt folk som lever den här verkligheten. Så läs! Och ge aldrig upp. Fortsätt skriv ni modiga som skriver, ni gör det helt suveränt, ni behövs.


Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris

Andra bokbloggare om Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar:
Mösstanten
Boklysten