lördag 28 januari 2023

Vinterkriget

 


"Ja, under vinterkriget slaktade finländarna 150 000 orcher på tre månader."




Oj. Var det så många? (Totalt var det uppskattningsvis ännu fler, såg jag nu efter att ha kollat upp). Tänker att det finns mycket jag inte vet om finska vinterkriget. Och för den som inte hängt med: "orcher" är ju numera vad många kallar invaderande ryssar, inte alls konstigt med den associationen tycker jag. Mening ur Rysslands förlorade seger av Arkadij Babtjenko, författaren till uppmärksammade boken Krigets färger. Den här nya boken är som en slags krigsdagbok förd under Rysslands invasion av Ukraina, med början den 24 februari fram till den 9 maj (en helgdag i Ryssland som de kallar "Segerdagen").


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).



Fler meningar finns här


6 kommentarer:

  1. Ack ja, jag vet nog nästan inget om finska vinterkriget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte jag visste en hel del, men finns mycket man missat.

      Radera
  2. och många finnar satt och svalt i ryska fångläger

    SvaraRadera
  3. Det var fantastiskt att Finland lyckades hålla ryssarna stången. Annars hade de blivit en delrepublik i Sovjetunionen. Ryssarna kan besegras!

    SvaraRadera
  4. hur länge ska stackars Ukraina hålla ut? de för ju krig åt oss alla. har läst en del om finska vinterkriget och konstaterat att en ju inget vet. Finland ligger risigt till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och Fortsättningkriget m.m. är ju fruktansvärt rörigt att förstå sig på. Krig är verkligen kaos på alla sätt.

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!