söndag 4 december 2022

Kyligt elak kulturelit och känslokall Snowman

Snart är det jul. Vi har krig i Europa. Kris och oro på många sätt och vis. I det läget tycker många i kultureliten och public service-media att det är lämpligt att vara oförskämda och elaka mot varandra. Varför? Borde det inte vara tvärtom? Tanken kommer allt oftare numera, även här: I BOKHYLLAN: Olustig komiker och svenska floskler (bloggbokhyllan.blogspot.com), och nu senast när jag slog upp dagens Expressen: Sarah Dawn Finer och Tareq Taylor delade ut ”julklappar” – en tvångströja till Ebba Busch (expressen.se).

SVT-julvärdarna Tareq Taylor och Sarah Dawn Finer, som till våren kommer med nya SVT-sända program tillsammans med Carina Bergfeldt, tyckte det var lämpligt att i en "julshow" vara elaka mot statsministern, vice statsministern och en partiledare vars parti givit stöd via sina mandat åt vår nuvarande regering. Statsministern ville Tareq och Sarah ge en "ryggrad" och "ett samvete" i julklapp, vice statsministern "en tvångströja", partiledaren för det i valet näst största partiet ville de ge något att "städa bort sin skit" med. De smutskastar inte bara politikerna, de smutskastar även deras väljare. Varför beter sig vuxna människor på det här sättet? SVT menar sig inte ha någon åsikt om saken, och tycker heller inte att det är problematiskt att ge den typen av kändisar utrymme i sitt public service-företag. Nehej. Okej. Men ändå (om det varit S-partiledaren eller kvinnliga MP-språkröret som blivit utsatt för samma smälek hade det aldrig accepterats!). Varför är det så svårt numera att visa vanlig sund hövlighet? Om personer som Tareq och Sarah och media som SVT kunde sänka sig ner från sina höga hästar och "i julklapp" ge oss en åtråvärd renässans för hövlighet så kanske vi skulle känna lite mer hopp om mänskligheten. Låt oss slippa en massa politisk pajkastning nu och återuppliva den vänliga artigheten lite till mans, vi lever ju alla här och nu, blott en livstid som inte alltid är så lätt att leva, så varför alla elakheter? Lite underhållning: I BOKHYLLAN: Brist på finkänslighet, sunt förnuft och vanligt hyfs (bloggbokhyllan.blogspot.com)


Kyligt och kallt...

Vinterstämning och kallblodig seriemördare på film:

The Snowman (2017).

Kategori: Psykologisk thriller, deckare.

Åldersgräns: 15 år.

Beskrivning:

"Någon har skickat ett anonymt meddelande till polisen i Oslo, som får kriminalaren Harry Hole att se likheter mellan försvinnandet av en kvinna och äldre ouppklarade fall. Kan en seriemördare ha återvänt efter flera års tystnad? Tillsammans med sin assistent Katrine Bratt letar Harry Hole desperat efter sammanhang och ledtrådar som kan ta dem tillräckligt nära mördaren för att hindra honom begå flera bestialiska mord. Snömannen är den första av Jo Nesbøs romaner om polisen Harry Hole som blir film."


Hemskt brutalt och kyligt. Men hisnande vackra vyer från ett vintrigt Norge. En internationell produktion mellan Storbritannien, USA, Sverige och Japan. Baserad på en roman av Jo Nesbø.


Filmens längd: 1 tim. 54 min.

Ginza: DVD1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).