tisdag 1 november 2022

Tisdagstrion: Bäst just nu

Häng med på Tisdagstrion arrangerad av bloggen Ugglan & Boken. Den här veckan är uppgiften att tipsa om tre böcker för temat "Bäst just nu.". Temat får vi tolka på valfritt sätt, lämna sen en länk till ditt inlägg här och surfa runt bland alla utmärkta boktips!

Bäst läsning i närtid:Färskast i minnet är nyligen utlästa:

Lång motivering:
Välskriven bok som befriande öppet och neutralt redogör för det dolda ekonomiska stödet från sovjet (under Lenin och Stalin) till svenska kommunister. Superintressant ur ett nutidsperspektiv att läsa om råoljans historia från mitten av 1800-talet och framåt, om bröderna Nobel och oljeföretaget i Baku. Det handlar om Sovjetunionen efter "den stora socialistiska oktoberrevolutionen" och om Komintern - deltog där gjorde dåvarande Sveriges socialdemokratiska vänsterparti (SSV), partiet som bildades ur SAP efter partisplittringen 1917, och som då från år 1921 blev SKP, från 1967 VPK, från 1990 nuvarande V. Häpnadsväckande om det ryska guldet efter revolutionen och hur Sverige var inblandat i hanteringen. Den kommunistiska konspirationen var verklig, på ett mer skrämmande sätt än vad många är medvetna om. Allt kunde ha gått väldigt illa för vårt land. Finns många hemligheter. Tycker berättelsen gav mig saknade pusselbitar för att förstå nuet. Historiska insikter om kommunism (eller främmande makts påverkan) är heller inte fel med tanke på risker framöver. Xi Jinping talade om hur Kinas kommunism skulle spridas i världen, genom att förinta USA och den liberala världsordningen, sen kan man väl spekulera kring hur Putins - troligen snart söndertrasade - Ryssland kan komma att bli en bricka i ett sånt spel? Och hur följderna av den lågkonjunktur som nu står för dörren i många liberala demokratier kan komma att utnyttjas.
Men tillbaka till Naftasyndikat! Boken är även en ovanlig och personlig släktkrönika med bildmaterial. Läs mer: Naftasyndikat - CARLSSON BOKFÖRLAG (carlssonbokforlag.se). Litteraturhänvisningar finns och därifrån antecknas en rad titlar - för detta var spännande! I det läget förstår nog de flesta bokläsare att man blir som en slags vetgirighetsmagnet, inte sant?
Motivering:
Ger en inblick i internationell korruption och den ryska oligarkins dolda följdverkningar under Putineran. Nästan som en bladvändarthriller. (Originaltitel: Freezing Order). Såklart vill jag även läsa Mitt krig mot Putin : Den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa (2015) - originaltitel: Red Notice.Tala med de döda (2022) av Anna Jansson

Motivering:
För att författaren i motsats till etablissemanget vågar blottlägga en del av problemet med Försäkringskassans utförsäkringar, vilka konsekvenser det kan få för de drabbade som osynliggörs och deras lika maktlösa närstående. Romanserie: Bergslagens blå.


10 kommentarer:

 1. Tala med de döda vill jag läsa.

  SvaraRadera
 2. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 3. Här var det blandat! Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Anna Jansson är åtminstone stundtals bättre än sitt rykte: Men Morgan Olofssons bok finns bara på bild???

  SvaraRadera
 5. tipsar om Februari 33 : litteraturens vinter av Uwe Wittstock då världen förändrades

  SvaraRadera
 6. Vill läsa både Olofssons, Malms och Browders bok. Tack för tips!

  SvaraRadera
 7. strängt taget verkar alla titlarna du nämner vara mycket läsvärda.

  SvaraRadera
 8. Bara böcker som jag inte har läst. Så många böcker det finns.

  SvaraRadera
 9. Intressant trio och aktuell. Tack för tipsen!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).