tisdag 28 juni 2022

Olustig komiker och svenska floskler

Miljö- och klimatminister Annika Strandhäll, Niklas Strömstedt, Nour El-Refai, Eva Dahlgren, Johan Renck, Edward af Sillen, Måns Möller och Mian Lodalen... alla hyllar de Henrik Schyffert för att han via ett citat antydde att partiledare Busch var en fascist, eftersom han, herr Schyffert, tog illa vid sig över att inte alla tycker han är rolig. Jag tycker inte heller han är rolig, och så får jag be att påpeka detta inte är detsamma som att "hata" någon eller att man är fascist bara för att man inte råkar ha samma humor som komikern. Skärpning.


Och varför skapas det hela tiden problem av icke-problem, när det finns så många verkliga problem att ta itu med? Är det sätt att prokrastinera, förflytta fokus mot oväsentligheter och smutskastningskampanjer?

Niklas Strömstedt till attack mot Ebba Busch (msn.com)


Floskler är väl också något man kan irritera sig på lite extra när sommarhettan känns olidlig. Vad tror ni om den nya boken Svensk floskelordbok (2022) av Fredrik Kullberg. (Info hämtad från förlaget Karneval):


"Svensk floskelordbok av Fredrik Kullberg är en lärorik och underhållande belysning av det oklara språk som infiltrerat områden som politik, ekonomi och kultur.

FLOSKEL – ord eller uttryck, i allmänhet av ­välklingande form, som saknar djupare innehåll. Oftast använt i plural­form: t.ex. förlegade floskler, benägen för flosk­ler eller granna floskler. Synonymer: banalitet, harang, plattityd, tom fras, klyscha, snömos.

SVENSK FLOSKELORDBOK – lista i bokform över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv, sammanställd av Fredrik Kullberg i syfte att genomlysa den språkliga dimma som lagt sig över landet och i någon mån få den att lätta.

Fredrik Kullberg är författare och journalist. Tidigare har han publicerat sex böcker. Den senaste, Kriget mot skönheten, nominerades till Stora fackbokspriset 2020.

»Svällande informationsavdelningar, makthavare som slutat läsa böcker, ett allt ängsligare samhällsklimat och digitaliseringens oändliga möjligheter till förytligande och försköning är bidragande faktorer till den flodvåg av floskler som vällt fram över medborgarna de senaste 30 åren eller så. Alltså högtravande men in­tet­sä­gande ord och fraser som ter sig löjliga genom sin kon­trast mellan innehåll och form, och som inte har något an­nat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, kamouflera okunskap, öka konsumtionen och få budskapet att framstå som märkvärdigare än det oftast är.

Ställd inför det språkliga vanvett som präglar vårt så kal­lade informationssamhälle – det heter inte längre per­so­nal­chef, utan Chief Human Resources Officer (CHRO) – har jag valt att tillämpa ironins och satirens form. I tider som dessa återstår bara att skratta åt eländet, vilket möjligtvis kan vara ett sätt att slå tillbaka mot maktspråk, desinformation och tvi­velaktig jargong.« Fredrik Kullberg

Svensk floskelordbok innehåller nästan 300 ord och uttryck som i någon bemärkelse är floskler, är förknippade med floskler eller används på ett floskelartat sätt."


Ur Svensk floskelordbok:

"KULTURARV, ointressant eller suspekt lämning från tidigare epok, som står i vägen för utvecklingen och därför bör demoleras, rensas ut, gömmas undan eller liknande. Ett kulturarv kan omfatta omoderna idéer och värderingar, och mer konkret överflödiga föremål och byggnader som finns bevarade från äldre tider.

”Jag tror att det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

 – Mona Sahlin, partiledare (S) 2007–2011"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).